Καιρό τώρα η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποδείξει στον Ελληνικό λαό ότι η ακρίβεια που βλέπει καθημερινά σε κάθε πτυχή της ζωής του δεν οφείλεται σε αυτήν. Αντίθετα είτε οφείλεται στον πολίτη που κάτι δεν κάνει σωστά με τη διαχείριση των οικονομικών του, είτε οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Επειδή όμως πια η αισχροκέρδεια έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, η κυβέρνηση κυνικά και από από τα πιο επίσημα χείλη δηλώνει ότι υπάρχει ακρίβεια, αλλά αδυνατεί να κάνει κάτι ώστε να μειωθεί. Συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου στη ΔΕΘ δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ, να το πω πολύ απλά, είναι πολύ ακριβό. Και το να πέφτει ο πληθωρισμός από μόνος του δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα, διότι οι τιμές έχουν ανέβει».
Με αυτά τα πολύ απλά λόγια, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση νίπτει τα χέρια της για την αισχροκέρδεια. Έτσι υψηλότερες κατά 28,7% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν οι τιμές παραγωγού στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι υψηλότερες αυξήσεις αφορούν τη φυτική παραγωγή (31,5%), με το ελαιόλαδο να πωλείται από τους παραγωγούς 92% ακριβότερα, τα φρούτα 60%, τα λαχανικά-οπωροκηπευτικά 30,7%, τις πατάτες 20,8%. Αντιθέτως τα δημητριακά, στα οποία η συγκομιδή έγινε τον Ιούνιο-Ιούλιο, πωλήθηκαν σε χονδρέμπορους-μεταποιητές σχεδόν 27% φθηνότερα, μείωση που ωστόσο δεν φάνηκε στο ράφι.
Ταυτόχρονα η βενζίνη μόνο αυξήσεις παίρνει, με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ να κάνει λόγο για αισχροκέρδεια στις τιμές της, με την εξής δήλωση: «Το παραμύθι περί των καυσίμων πρέπει να πάρει ένα τέλος. Δεν ευνοεί την ελληνική οικονομία, ούτε τους καταναλωτές ούτε τις επιχειρήσεις. Το μεταφορικό κόστος μετακυλίεται στο προϊόν, άρα το πληρώνει ο καταναλωτής με διαφορετικό τρόπο. Το 2010 το πετρέλαιο brent είχε φτάσει έως και 140 δολάρια, αλλά η βενζίνη δεν είχε ξεπεράσει τα 1,68 ευρώ. Και τότε υπήρχε ο ΕΦΚ (σ.σ. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) και ΦΠΑ 23% … Σήμερα, το βαρέλι στα 93 δολάρια, αλλά έπεσε έως και στα 75 δολάρια. Δεν είδαμε να πέφτει γρήγορα η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα. Για ποιους εξωγενείς παράγοντες μιλάνε; Είναι καθαρά θέμα δύο μονοπωλιακών αφεντάδων των διυλιστηρίων, κανονίζουν και διαμορφώνουν τις τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια; Μπορούν να μας δώσουν μια εξήγηση; Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος».
Και δεν είναι μόνο εκεί η αισχροκέρδεια. Η αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης από το 2019 έως και το 2023 είναι κοντά στο 35%, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένονται νέες αυξήσεις που, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς, ενδέχεται να αγγίξουν και το 10%. Με το κόστος στέγασης στην Ελλάδα να έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που να αγγίζει το 60% με 70% του μέσου μηνιαίου μισθού – αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία. Ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνουν περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τρίτους. Ενώ η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε., με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς, σύμφωνα με την Eurostat.
Και όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η καταστροφή που επήλθε στη Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, «θα έρθουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα, δεν μπορούν να μην έρθουν…..Είναι δυνατόν ένας πρωτοφανής κατακλυσμός να μην φέρει σοβαρές συνέπειες και να μην μας φέρει πρόσθετες δυσκολίες; Δεν γίνεται. Άρα ναι, υπάρχει μπροστά μας τον χειμώνα μια πρόσθετη δυσκολία».
Για να έρθουν και να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις, τα αποκαλυπτικά εβδομαδιαία δελτία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) για τις τιμές χονδρικής των αγροτικών προϊόντων, που μέσα σε μόλις μία εβδομάδα –πριν και μετά τον «Ντάνιελ»– οι ντομάτες ακρίβυναν στη χονδρική 40% (1,40 από 1 ευρώ το κιλό), ενώ η τιμή τους πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 70 λεπτά.
Όμως οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν την απλή αισχροκέρδεια στις πληγείσες περιοχές και πέρασαν στον μαυρογοριτισμό. Την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών έχουν τόσο χτυπηθεί, καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας ότι σε τοπικές αγορές της Θεσσαλίας οι ντομάτες έφτασαν να πωλούνται από 3,00 ως 3,80 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 5 ευρώ το τεμάχιο και το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό. Ενώ το εμφιαλωμένο νερό, που εξακολουθεί και δεν είναι κατάλληλο σε μια σειρά περιοχές, έφτασε να πωλείται 5,00 και 6,00 ευρώ η εξάδα του 1,5 λίτρου. Βέβαια η κατακραυγή ανάγκασε την κυβέρνηση να βάλει ένα πλαφόν-κοροϊδία. Έτσι, αντί να μοιράσει δωρεάν στους πληγέντες το νερό, ορίζει ανώτατη τιμή έως και 85% υψηλότερα από τις τιμές λιανικής σε άλλες περιοχές!
Φέρνοντας την τιμή του στα 2,50 ευρώ η εξάδα, όταν ακόμα και σε μικρά μπακάλικα πωλείται από 1,35 ευρώ κάνοντας νόμιμο τον μαυραγοριτισμό.
Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί της περιοχής κάνουν λόγο για φαινόμενα μαυραγοριτισμού. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, «ναι μεν οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά δεν δικαιολογούνται προς το παρόν αυτού του ύψους οι ανατιμήσεις». Ενώ προειδοποίησε ότι με δεδομένες τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά, το ύψος των αυξήσεων θα φτάσει το 30% με 40%.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξανά και ξανά ποια είναι η κυβερνητική πολιτική: Δώρα και εξυπηρετήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, οικονομική εξαθλίωση, αδιαφορία και εξευτελισμός για τον λαό.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr