Τα χαμόγελα και η «άνετη» εμφάνιση της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έσβησαν μετά την απομάκρυνση της Νούλαντ από την περιοχή. Οι διαδοχικές ναυτικές ασκήσεις (ελληνική «Λαίλαπα» και τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»), οι συνεχιζόμενες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά συνδυάζονται με το νέο casus belli της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, συνδέοντάς την απευθείας με την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά. Ταυτόχρονα απλώνει και όλες τις υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις της.
Η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα 2022» ολοκληρώθηκε με σενάρια κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, η τελική φάση της άσκησης, στις 21/4 απέναντι από τη Ρόδο, περιλάμβανε κατάληψη «εχθρικής» νησίδας και μάλιστα υπό την παρουσία των ακόλουθων Άμυνας των δυτικών «συμμάχων», στους οποίους η ελληνική μεγαλοαστική τάξη έχει αναθέσει τη διαφύλαξη της ασφάλειας και κυριαρχίας της. Συμμετείχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λετονία, Μεξικό, Πακιστάν, Σενεγάλη και Νιγηρία, ακόμα και από το «Τουρκοκυπριακό» ψευδοκράτος.
Ταυτόχρονα, η μαζική επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ελλάδα στις 27 Απρίλη με 168 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 42 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος κ.ο.κ. στέλνει το μήνυμα όχι μόνο προς την Αθήνα, αλλά συνολικά προς το ΝΑΤΟ, ότι η τόσο αναγκαία ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας θα υπάρξει μόνο με τους όρους της Άγκυρας, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Την τουρκική προκλητικότητα κάλυψε με ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνοντας «ευχολόγια» για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καταλήγοντας ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».
Ενώ ο απερχόμενος Πάιατ διαπίστωνε ότι «οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

Καταρρέει ο μύθος της απομονωμένης και υπό κατάρρευση Τουρκίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε τη στροφή της Άγκυρας για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τον περίγυρό της. Επανάφερε τον στόχο (Νταβούτογλου 2009) των «μηδενικών προβλημάτων» με νέους όρους, που θα αντιστοιχίζονται με τα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μεγέθη της Τουρκίας. Την ενιαία στροφή της τουρκικής μεγαλοαστικής τάξης επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά 180 μοίρες και θα κάνει ειρήνη με όλες τις χώρες, κατά το παράδειγμα του Βενιζέλου και του Ατατούρκ.

Η Τουρκία όχι μόνο ξεπέρασε τις αμερικανικές πιέσεις για την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά αναβάθμισε και τον γεωπολιτικό της ρόλο, όπως έδειξαν οι εξελίξεις τόσο στο Αφγανιστάν και Καζακστάν, όσο πολύ περισσότερο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξακολουθεί τα ανοίγματα προς τη Ρωσία. Με δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για την παραλαβή και δεύτερης αποστολής συστημάτων S-400, όπως προβλέπει η διμερής συμφωνία του 2017 -παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και παρά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν που χαρακτήρισε συμβατή προς τα αμερικανικά συμφέροντα την πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στη γείτονα.

Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων ειδικά σε Τουρκία και Ινδία, όπου υποστήριξε ότι: «Μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις (όπλων), ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα». Και για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων και την απόσπασή τους από Ρωσία και Κίνα τόνισε ότι «εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», καταλήγοντας: «Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας».

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Τουρκία όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζεται με τις Νατοϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά ανακοίνωσε τη σύνδεσή της με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, προς διευκόλυνση των Ρώσων τουριστών, που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι να συρρεύσουν περισσότεροι από ποτέ. Επιπλέον η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον κρίσιμο ρόλο της Άγκυρας και για την ενεργειακή τροφοδοσία της (καταρχήν μέσω Αζερμπαϊτζάν), αλλά και στο προσφυγικό, όπου η Τουρκία αποτελεί ανάχωμα την ώρα που η επισιτιστική κρίση αναμένεται να προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμών.

Η διπλωματική πορεία επαναπροσέγγισης Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο είναι καταιγιστική. Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Ισραήλ και πρόσφατα Σαουδική Αραβία αποτελούν κομβικά σημεία της μεταστροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ συζητείται ακόμα και η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία του «εγκληματία», (για τον Ερντογάν) Άσαντ.
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εξομάλυνσης των τουρκικών σχέσεων με τις ισλαμικές χώρες έγινε με αφορμή το ραμαζάνι όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Ερντογάν, με τη συνοδεία κεντρικών κυβερνητικών στελεχών, στη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψη σηματοδότησε τον τερματισμό εχθρότητας που οξύνθηκε πριν 4 χρόνια με τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τη δίκη ερήμην 26 κατηγορούμενων Σαουδάραβων, ώστε να μεταφερθεί η υπόθεση στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε αρνηθεί να εκδώσει τους υπόπτους. Η «ανεξάρτητη» τουρκική δικαιοσύνη με μια επίσης πολιτική απόφαση καταδίκασε σε ισόβια τον ακτιβιστή, επιχειρηματία και πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, Οσμάν Καβάλα, δίνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ζητούσαν την απελευθέρωσή του, αλλά και μια απάντηση στην αναφορά Μπάιντεν για γενοκτονία των Αρμενίων.

Η διπλωματική φρενίτιδα διπλωματικής σύγκλισης Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο αναθεωρεί και το περιεχόμενο των περιβόητων στρατηγικών τριμερών συνεργασιών μετατρέποντάς το από μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα σε κίνητρο συνεκμετάλλευσης της περιοχής. Έτσι όλο και πιο ισχυρό φαίνεται το ενδεχόμενο της εμπλοκής και της Τουρκίας -του κράτους ταραξία κατά την προσφιλή διατύπωση Δένδια- στη «διαμόρφωση ενός περιφερειακού συστήματος που θα διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».
Προς το παρόν συνεχίζονται οι θριαμβικές κυβερνητικές προετοιμασίες για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 16/5, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η παραπέρα εμπλοκή της χώρας στον αμερικανικό στρατιωτικό και ενεργειακό σχεδιασμό. Παράλληλα μεθαύριο (9/5) προγραμματίζεται με τηλεδιάσκεψη νέα τριμερής (Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου) υπό την εποπτεία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών με κεντρικό θέμα την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και των οδεύσεων για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το