1. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι σημαντικό ότι πρώτα απ’όλα έγιναν, στέλνοντας μήνυμα ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι εδώ, παρά τα 2 χρόνια κλειστών σχολών και τηλεκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι διεξήχθησαν μετά από 3 χρόνια, παρά τη σημαντική πτώση της συμμετοχής. Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις αστυνομικές επιθέσεις στο ΑΠΘ και την ΑΣΟΕΕ την προηγούμενη περίοδο, με την αξιοποίηση της τυχοδιωκτικής και προβοκατόρικης δράσης ομάδων του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου και με τη στήριξη των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, προκειμένου να διαλύσει τον οργανωμένο φοιτητικό συνδικαλισμό και τους συλλόγους, η Φοιτητική Πορεία θεωρεί σημαντική την ίδια τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών πανελλαδικά.
2. Η έλλειψη της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, που ως τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του φοιτητικού κινήματος θα ανακοίνωναν ενιαία και πανελλαδικά τα αποτελέσματα των εκλογών, οδηγεί σε ξεχωριστές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από κάθε παράταξη, προκειμένου να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Έτσι, ανακοινώνονται διπλά αποτελέσματα σε συλλόγους, όπως στην ΑΣΟΕΕ ή το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με την ΔΑΠ να μην αναγνωρίζει τις ξεχωριστές εκλογές της ΠΚΣ και το αντίστροφο. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζουν ΔΑΠ και ΠΚΣ την “πρωτιά” τους η καθεμία. Σε κάθε περίπτωση, αν και όλα τα αποτελέσματα μαζί καταγράφουν βασικές τάσεις, ωστόσο η διάλυση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ αποτελεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που η Φοιτητική Πορεία αναδεικνύει, στην κατεύθυνση αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος.
3. Βασικό στοιχείο των φοιτητικών εκλογών αποτελεί η σημαντική μείωση της συμμετοχής, καθώς και η μεγάλη πτώση των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Διαβάζοντας όλα τα αποτελέσματα μαζί και ξεχωριστά το καθένα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η μείωση της συμμετοχής βρίσκεται γύρω στο 20% από το 2019 που διεξήχθησαν τελευταία φορά φοιτητικές εκλογές. Τα 2 χρόνια που δεν έγιναν εκλογές, που οι σχολές ήταν κλειστές και οι φοιτητές κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που έφερε την τηλεκπαίδευση και την απονέκρωση των πανεπιστημίων, δεν αποτελούν από μόνο του βασικό λόγο που εξηγεί τη μεγάλη πτώση της συμμετοχής. Το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση με την ανακοίνωση για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τις αστυνομικές επιθέσεις σε φοιτητές σε μια σειρά σχολές, η υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος, η πολύχρονη κυριαρχία των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, η διαλυτική επίδραση και οι εκλογικές αυταπάτες των δυνάμεων του ρεφορμισμού των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ, η λογική του “εκλογικού πανηγυριού”, αποτελούν βασικούς λόγους για τους οποίους ένα πολύ μεγάλο κομμάτι φοιτητών δε βλέπουν τις φοιτητικές εκλογές ως μία συλλογική διαδικασία που τους αφορά και αυτό αποτελεί για μας το μεγαλύτερο ζητούμενο: Η πάλη για το ξαναζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους, ο αγώνας για την αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση μιας πραγματικά αριστερής αντίληψης στις σχολές.
4. Η ΔΑΠ καταβαραθρώνεται τόσο σε ψήφους, όσο και σε απόλυτους αριθμούς, εισπράττοντας την αντίδραση των φοιτητών απέναντι στην πολιτική της δεξιάς, στις διαγραφές φοιτητών, στην ευρύτερη αντιεκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στο ξύλο, στην τρομοκρατία, στις απαγορεύσεις. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η κατάρρευση του εκλογικού μηχανισμού της “γαλάζιας” παράταξης, ενώ από την άλλη αποτελεί επιλογή της είτε να μην κατέβει σε μια σειρά σχολές, είτε να κατέβει εντελώς υποτονικά, υλοποιώντας την πολιτική της διάλυσης των Συλλόγων και των παρατάξεων, του ενιαίου ψηφοδελτίου που βρίσκεται προ των πυλών.
5. Σε συνθήκες γενικής νηνεμίας και αποχώρησης της ΔΑΠ από μια σειρά σχολες, η ΠΚΣ ανεβαίνει αρκετά σε επίπεδο ποσοστού, φυσικά πολύ λιγότερο σε απόλυτους αριθμούς λόγω της μειωμένης συμμετοχής. Είναι η μόνη δύναμη πέραν της ΔΑΠ που φυσικά έχει ένα πολυ μεγάλο μηχανισμό και μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις σε αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα ενώ την προηγούμενη περίοδο, έκλεισε τις περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις, αποδέχτηκε την τηλεκπαίδευση, φέτος αποδέχτηκε την ελεγχόμενη είσοδο, τελικά στις εκλογές έκανε κινητοποίηση δυνάμεων, αποδεικνύοντας την εκλογικίστικη και ρεφορμιστική πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σε κάθε περίπτωση, η “πρωτιά” της ΠΚΣ σε μια σειρά συλλόγους, καθόλου δε σημαίνει πως οι σύλλογοι αυτοί θα ανασυγκροτηθούν και θα ζωντανέψουν. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που η κυριαρχία της ΠΚΣ σε αυτούς, έχει μετατρέψει τους τελευταίους σε συλλόγους-σφραγίδες και φαντάσματα.
6. Η ΠΑΣΠ, παρά την προσπάθεια των συστημικών μέσων να προβάλλουν το ΠΑΣΟΚ ως ανερχόμενο πόλο και ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, σημειώνει πτώση και σε ψήφους και σε απόλυτους αριθμούς, εισπράττοντας την ευρύτερη δυσαρέσκεια για τη στήριξη της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
7. Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ κατέβηκαν διασπασμένες, καθώς μετά τα ξαναδιαλυμένα “κοινά” συντονιστικά τους, κατεβαίνουν σε πολλούς συλλόγους ξεχωριστά, με ένα κομμάτι τους να κατεβαίνει μόνο του και ένα άλλο από κοινού με την ΑΡΕΝ. Η βαθιά κρίση που ταλανίζει αυτό το χώρο, εκφράστηκε για μια ακόμη φορά, ανεξάρτητα από την πολύ μικρή εκλογική άνοδο, με εκφυλιστικά φαινόμενα και πολυδιάσπαση. Στην ουσία μαζί με την ΚΝΕ, έβαλαν ταφόπλακα στο φοιτητικό κίνημα πέρυσι, αποδέχτηκαν και αυτοί την τηλεκπαίδευση και την ελεγχόμενη είσοδο.
8. Το Bloco, παρά την ιδιαίτερα έντονη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ φέτος για να αντιστοιχηθούν στοιχειωδώς τα αποτελέσματα της νεολαίας με εκείνα του κόμματος, κινείται σε ποσοστά κάτω από το 3%, παρά τη μικρή άνοδο σε ψήφους, αποδεικνύοντας πως και στο φοιτητικό κίνημα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδεδεμένος με την αντιλαϊκή πολιτική, με την πολιτική διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της υποβάθμισης των πτυχίων.
9. Η Φοιτητική Πορεία μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία και τις απαγορεύσεις, δεν σταμάτησε να διαδίδει την αγωνιστική γραμμή της σε αντιπαράθεση με παλιούς και νέους κυβερνητικούς, με τις ρεφορμιστικές δυνάμεις. Κατάφερε μέσα σε δύσκολες συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, να κατέβει σε 11 σχολές πανελλαδικά, σε αρκετές από τις οποίες για πρώτη φορά με νέους συναγωνιστές. Η αξιοπρεπής παρουσία της Φοιτητικής Πορείας και το για τα δικά της δεδομένο θετικό αποτέλεσμα, αποδεικνύει ότι κατά τις μικρές τις δυνάμεις, τα σχήματα της Φοιτητικής Πορείας, οι σύντροφοι και οι φίλοι της κατακτούν μια αναγνωρισιμότητα στις σχολές που παρεμβαίνουν και για αυτό τώρα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να προχωρήσουμε.
Ειδικότερα, στους συλλόγους που κατέβηκε, η Φοιτητική Πορεία κατέγραψε:
32 ψήφους και 1 έδρα στο Πάντειο
11 ψήφους στη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ
7 ψήφους στους Μηχανολόγους ΕΜΠ
3 ψήφους στους Ηλεκτρολόγους ΕΜΠ
2 ψήφους και 1 έδρα στο τμήμα Ρωσικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ
2 ψήφους στην Πληροφορική ΕΚΠΑ
13 ψήφους και 1 έδρα στο Παιδαγωγικό Ιωαννίνων
5 ψήφους και 2 έδρες στην Καλών Τεχνών Ιωαννίνων
3 ψήφους στο Οικονομικό Ιωαννίνων
45 ψήφους στην Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων (ενιαίο ψηφοδέλτιο)
6 ψήφους και 1 έδρα στο Παιδαγωγικό ΑΠΘ
Υ.Γ. Η Φοιτητική Πορεία ΑΣΟΕΕ καταγγέλλει τις εκλογές-παρωδία που διοργάνωσαν οι ΠΑΣΠ-ΔΑΠ μαζί με τους “ανεξάρτητους” ΠΑΝΚΣ στην ΑΣΟΕΕ, που εντελώς αυθαίρετα, μακριά και έξω από κάθε συλλογική διαδικασία, χωρίς καμία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, έστησαν κάλπες στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και πραγματοποίησαν εκλογές νοθείας που καθιστούν το αποτέλεσμα άκυρο.
πηγή: poreia.net
e-prologos.gr