Ανοιχτή συζήτηση για τη σύσταση “Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων”, Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή, πραγματοποιούμε την δεκαοκτάμηνη πρακτική άσκηση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδό μας στο επάγγελμα. Η άσκηση αποτελεί μία μετέωρη κατάσταση, ενδεδυμένη με το μανδύα της “μαθητείας” και χαρακτηριζόμενη από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε προστατευτικού πλαισίου. Μαύρη εργασία, έλλειψη ωραρίου, απουσία προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, βάρος ασφάλισης μετακυλιόμενο στους ασκούμενους, έλλειψη αδείας και αποδοχών αδείας, έλλειψη προστασίας σε περίπτωση απόλυσης, εκ νέου εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επομένως υποτίμηση του πτυχίου μας και δημιουργία ενός φτηνού και αναλώσιμου επιστημονικού δυναμικού χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Για να μην αναφερθούμε στην πρακτική πολλών δικηγόρων που αναθέτουν στους ασκούμενους τόσο νομικές αρμοδιότητες όσο και εργασίες άσχετες με την ουσία του επαγγέλματος, όπως γραμματειακή υποστήριξη, εξωτερικές εργασίες μη νομικής φύσης κ.α. εξοικονομώντας δαπάνες του γραφείου τους στις πλάτες των ασκούμενων δικηγόρων.

Με το πέρας της άσκησης και την είσοδό μας στο επάγγελμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η εργασιακή επισφάλεια όχι μόνο δεν αίρεται αλλά παρατείνεται. Οι περισσότεροι από μας εργαζόμαστε σε δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες και ενώ υπαγόμαστε στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, παραδόξως χαρακτηριζόμαστε ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, για ακόμα μια φορά, δεν απολαμβάνουμε την προστασία των διατάξεων του εργατικού δικαίου. Μας εμπαίζουν, μας ονομάζουν “ συνεργάτες” και μας δίνουν πενιχρούς μισθούς και παρόλο που ασκούμε τη δικηγορία δεν μπορούμε να βιοποριστούμε από αυτήν, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εξωθούνται εκτός επαγγέλματος. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εδώ και δεκαετίες κωφεύουν στην εκμετάλλευση που βιώνουμε καθώς τα συμφέροντα των ηγεσιών τους αντιτίθενται στα δικά μας.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι επιστημονικοί φορείς και όχι σωματεία, στους οποίους συνυπάρχουν μεγάλοι δικηγόροι, μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί. Αντίστοιχα, η ΕΑΝΔΙΘ αποτελεί Ένωση με κριτήριο την ηλικία(τα πρώτα 5 έτη) και όχι σωματείο που συγκροτείται στη βάση της μισθωτής σχέσης εργασίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους τους μισθωτούς δικηγόρους και τους ασκούμενους να συμμετέχουν στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση της ‘’Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων”, το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) , ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να παλέψουμε αλληλέγγυα και συναδελφικά απέναντι στη εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε. Ούτε μαθητευόμενοι, ούτε “συνεργάτες”!

Είμαστε ΜΙΣΘΩΤΟΙ και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το