Η Βρετανία περνάει νέο αντιπροσφυγικό νόμο που κινείται στα «όρια του διεθνούς δικαίου». Σκληραίνει έτσι ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο «να σταματήσει τις βάρκες» που περνούν το Στενό της Μάγχης. Μετά τον απάνθρωπο νόμο του Μπόρις Τζόνσον για εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, το νέο νομοσχέδιο «για την παράνομη μετανάστευση» προβλέπει πως όσοι φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Θα τίθενται έτσι υπό κράτηση και θα απελαύνονται είτε στην πατρίδα τους είτε σε ασφαλή τρίτη χώρα, δηλαδή τη Γαλλία και ευρύτερα την ΕΕ. Επιπλέον, θα τους απαγορεύεται ισόβια να ξαναμπούν στη Βρετανία ή να πάρουν βρετανική υπηκοότητα. Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει την κράτησή τους για τουλάχιστον 28 μέρες, με λιγοστές εξαιρέσεις για ανήλικους, σοβαρά ασθενείς κλπ. Μετέπειτα θα ακολουθεί απέλαση χωρίς να διευκρινίζεται το πότε θα πραγματοποιείται.
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να… παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιη ότι είναι συμβατό με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της Βρετανίας βάσει των συνθηκών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Σε όποιον προτείνει de facto ανοιχτά σύνορα μέσω απεριόριστων ασφαλών και νόμιμων οδών ως εναλλακτική λύση, ας είμαστε ειλικρινείς: σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, υπάρχουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να δικαιούνται προστασία με βάση τους ισχύοντες νόμους μας. Κι ας είμαστε ξεκάθαροι: έρχονται εδώ. Είδαμε αύξηση 500% στις διαπλεύσεις με μικρές βάρκες μέσα σε δύο χρόνια», υποστήριξε η υπουργός.
Ακόμα και βουλευτές των Τόρις εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα προλάβει -λόγω και της καθυστέρησης από αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές- να τεθεί σε ισχύ πριν από τις επόμενες εκλογές. Το «ανεφάρμοστο» νομοσχέδιο είναι «μια απάτη που κινδυνεύει να κάνει το χάος ακόμη χειρότερο», κατήγγειλαν οι Εργατικοί.
Μάλιστα, η πολιτική της κυβέρνησης αποκτά και διαστάσεις λογοκρισίας, καθώς ο δημοφιλής παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής του BBC, Γκάρι Λίνεκερ, καρατομήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς σχολίασε αρνητικά το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο σε ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο Λίνεκερ έγραψε: «Είναι μια αμέτρητα σκληρή πολιτική που στρέφεται εναντίον των πιο αδύναμων ανθρώπων, σε μια γλώσσα που δεν είναι ανόμοια από αυτή της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του 1930», συγκρίνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Σούνακ με τη ναζιστική προπολεμική Γερμανία. Η παύση του Λίνεκερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η διοίκηση του BBC να υπαναχωρήσει και να επαναφέρει τον παρουσιαστή στην παρουσίαση της αθλητικής του εκπομπής.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr