Κι ενώ ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, κάνει αυτοψία σε σούπερ-μάρκετ έτοιμος να σταθεί “δίπλα στον πολίτη” που κάνει τα ψώνια της εβδομάδας, η πραγματικότητα είναι μία: σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι πολίτες φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανατιμήσεις, ο μήνας «δεν βγαίνει».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat όσον αφορά στον μέσο μεικτό μισθό το 2022 (16.000), παραμένει ένας από τους χαμηλότερους στην ΕΕ και η Ελλάδα πλέον καταλαμβάνει την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες. Αν και, κάτω από κοινωνικές πιέσεις, δόθηκε την περασμένη άνοιξη μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η αύξηση δεν αφορά στην πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Το 64% των εργαζόμενων δεν πήρε καμιά αύξηση, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αυτό να αλλάξει, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων (48%) δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του!
Παράλληλα, με τη καθήλωση των μισθών οι ανατιμήσεις συνεχίζουν αλματώδη ανοδική πορεία. «Ξέρω ότι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονη. Όμως η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωνε στο ίδιο σούπερ-μάρκετ ο Κ. Μητσοτάκης, όταν δίπλα του το ελαιόλαδο της περσινής συγκομιδής πωλείται 14,1% ακριβότερα σε σχέση με τον περασμένο μήνα!
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (στα Καμένα Βούρλα), ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ένα σούπερ-μάρκετ της περιοχής, προκειμένου να διαπιστώσει αν εφαρμόζονται τα κυβερνητικά μέτρα», αναπαράγουν αυτολεξεί όλα τα ΜΜΕ.
Παρά τα επικοινωνιακά τρικ μέσα και έξω από τα σούπερ-μάρκετ, οι αυξήσεις, ειδικότερα στα τρόφιμα, είναι τεράστιες: ο γενικός πληθωρισμός μόνο τον Οκτώβριο υπολογίστηκε σε 3,4%, αυξημένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο! Έτσι, γίνεται ακόμα πιο αρνητική η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα φτάνοντας το 56,9% της αντίστοιχης στην ΕΕ, δηλαδή παραμένει η χαμηλότερη. Το 2023 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μπορεί να αγοράσει 14,9% λιγότερα τρόφιμα σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Μέσα σε 2 χρόνια είναι σαφές ότι οι μισθοί δεν ακολουθούν σε καμία περίπτωση την γιγαντιαία αύξηση των τιμών. Πώς μπορούν, λοιπόν, να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι όταν διαθέτουν τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην ΕΕ και αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες με τιμές έως και διπλάσιες σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης; Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, 9 στους 10 υποχρεώνονται να μειώσουν την κατανάλωση ακόμα και βασικών ειδών διατροφής.
Η οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που αυξάνουν τα κέρδη τους παρά τους πολέμους και τις ενεργειακές κρίσεις – χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΗ, που εξαγόρασε τον Κωτσόβολο με τα υπερκέρδη των τελευταίων μηνών (45,4% αύξηση κερδών μέσα σε έναν χρόνο)!
Είναι, άλλωστε, πάγια πολιτική της κυβέρνησης η στήριξη στο κεφάλαιο (καμία μείωση στον ΦΠΑ, κανένα πλαφόν στις τιμές των προϊόντων, κανένας έλεγχος στον πληθωρισμό των τροφίμων που τρέχει με 9,9%, καμία αναπροσαρμογή των μισθών) και η στάχτη στα μάτια των καταναλωτών με πρωτοβουλίες όπως η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» (της τάξης του 5%!) και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», ενώ εισηγήθηκαν και την κατάργηση των 1+1 προσφορών ως παραπλάνηση!
Ενώ η ακρίβεια παίζει στις τηλεοράσεις ως κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση και αναδεικνύεται ως λαμπρό πεδίο δημαγωγίας για τους «προβληματισμένους» κυβερνώντες, είναι ανάγκη να γίνει κεντρικό ζήτημα και για τους εργαζόμενους, τους κύρια πληττόμενους από την αισχροκέρδεια των επιχειρηματιών. Καθώς τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα παρακολουθούν σε λήθαργο αυτό το καυτό πρόβλημα που διογκώνεται χωρίς να κάνουν τίποτα, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους καλούνται να υψώσουν το αίτημα της αύξησης των μισθών και να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς μισθούς.
Είναι ανάγκη να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με νέες αυξημένες αποδοχές, που όχι μόνο να υπερκαλύπτουν τον τρέχοντα πληθωρισμό αλλά να αναπληρώνουν και τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας. Γύρω από αυτό το αίτημα καλούνται να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσουν την οικονομική εξαθλίωσή τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το