Ο prologos.gr παρουσιάζει παρακάτω ένα ενδιαφέρον άρθρο για την στρατηγική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια από τον Blerim Reka, πρώην πρεσβευτή της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου για Ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ο αρθρογράφος εκφράζει μια από τις πιο φιλονατοϊκές πολιτικές ομάδες στα Βαλκάνια, αλλά αποτελεί πηγή πληροφόρησης για την στρατηγική πολεμικής κλιμάκωσης του ευρωατλαντισμού και των συμμάχων του στην περιοχή μας.

Το άρθρο μετέφρασε ο Παπαδομανωλάκης Παναγιώτης ( Μεταφράσεις-Αρθρογραφία-Οπτικοακουστικό υλικό) – guernicaeu.wordpress.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες δαπανούν περισσότερα για τους στρατούς τους, μια τάση που είναι ήδη εμφανής στα Δυτικά Βαλκάνια. Το 2018, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το υψηλότερο επίπεδό τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι η συμμαχία πρέπει να διπλασιάσει το στόχο στρατιωτικών δαπανών της, από το δυο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέσσερα τοις εκατό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανά περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση της αμυντικής έρευνας και της απόκτησης όπλων μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν ανησυχίες για στρατιωτική οικοδόμηση στην περιοχή, είτε μέσω υβριδικού πολέμου είτε μέσω νέων στρατιωτικών αναπτύξεων και βάσεων.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των χωρών στα Βαλκάνια, πολλοί αρχίζουν να αντιστρέφουν την πορεία τους. Η τάση τροφοδοτείται από την τρέλα των ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν την εθνική ρητορική μίσους και προωθούν εθνικιστικές ατζέντες.

Οι ανεπίλυτες διαφωνίες στα Βαλκάνια θα δικαιολογήσουν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους στρατούς τους και να διατηρήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς αδύναμους. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονται ήδη: Η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα (αυτόνομη, πλειοψηφικά σερβική περιοχή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) θα λάβουν ρωσικά όπλα, ακόμα και βάσεις. Το ΝΑΤΟ σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει βάσεις στην περιοχή.

NATO εναντίον Ρωσίας

Για την ώρα, οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΝΑΤΟ από τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πληρούν το στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίας για το ΑΕΠ. Η πΓΔΜ πέτυχε τον στόχο αυτό το 2007, όταν δαπάνησε το 2,15 τοις εκατό του ΑΕΠ της για την άμυνα. Το 2018, ο αριθμός μειώθηκε στο ένα τοις εκατό. Αυτό ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμένης μείωσης του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού της χώρας, από περίπου 8.200 σε περίπου 6.800.

Το 2017, η Σερβία δαπάνησε 731 εκατομμύρια δολάρια για το στρατό της, το μεγαλύτερο στην περιοχή, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικής Έρευνας της Στοκχόλμης (SIPRI). Η Αλβανία δαπάνησε 162 εκατομμύρια δολάρια , η πΓΔΜ 112 εκατομμύρια δολάρια και το Μαυροβούνιο 74 εκατομμύρια δολάρια.

Η Σερβία παραμένει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη των Δυτικών Βαλκανίων, με την Αλβανία δεύτερη σε απόσταση. Το Κοσσυφοπέδιο θα μετατρέψει τις “Δυνάμεις Ασφαλείας” του σε μόνιμο στρατό αυτό το έτος. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα να αποτελέσει αποτυχημένο κράτος, επιθυμεί να αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Δημοκρατία Σέρπσκα – η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο σε τέτοιες κινήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο – θα εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές πέρυσι, η Δημοκρατία Σέρπσκα δέχθηκε επίσκεψη από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov.

Ακόμα και Σέρβοι εκτός Σερβίας εμποδίζουν άλλες χώρες της περιοχής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ ο στρατός της Σερβίας εξακολουθεί να βασίζεται στη στήριξη της Ρωσίας. Μόνο το τρία τοις εκατό των Σέρβων πολιτών στηρίζει τη χώρα τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στην Αλβανία το ποσοστό είναι περίπου 90 τοις εκατό. Οι περισσότεροι πολίτες της πΓΔΜ υποστηρίζουν επίσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά την πλημμύρα ρωσικής προπαγάνδας κατά του ΝΑΤΟ εν όψει του δημοψηφίσματος του περασμένου Σεπτεμβρίου για την ένταξη. Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτης, επισκέφθηκαν τη χώρα για να αντισταθμίσουν την εκστρατεία του Κρεμλίνου. Το προηγούμενο έτος, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε οκτώ εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την πΓΔΜ να καταπολεμήσει τη Ρωσική προπαγάνδα.

Είναι πιθανό ο υβριδικός πόλεμος και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός να διαιρέσουν την περιοχή σε δύο ζώνες ασφαλείας: μία υπό τη ρωσική ομπρέλα (Σερβία και Δημοκρατία Σέρπσκα) και η δεύτερη υπό τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες (Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ και Μαυροβούνιο).

Πρόταση για την ανταλλαγή γαιών

Ο στρατιωτικός χάρτης των Βαλκανίων είναι απλός: Σερβία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά γειτονικές χώρες που είναι μέλη της συμμαχίας. Η Ρωσία είναι παρούσα στην περιοχή, μέσω του Ρωσικού-Σερβικού Ανθρωπιστικού Κέντρου στο Νις. Το κέντρο δεν έχει λάβει διπλωματική υπόσταση παρά την ισχυρή πίεση της Μόσχας, καθώς πολλές Δυτικές κυβερνήσεις το κατηγορούν για συμμετοχή σε δραστηριότητες πληροφοριών. Η βάση αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σερβίας με δύο μέλη του ΝΑΤΟ -τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία- καθώς και δύο υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες – την πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο. Τώρα, η Ρωσία σκοπεύει να ιδρύσει περιφερειακό κέντρο για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών ελικοπτέρων της, και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στρατεύματα στη Σερβία.

Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) του ΝΑΤΟ έχει βάση στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999 και σύντομα θα ξεκινήσει την κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Κούκοβα της Αλβανίας. Αυτή η ανανεωμένη στρατιωτική οικοδόμηση θα δημιουργήσει σοβαρή ένταση στην περιοχή.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ άνοιξε και πάλι το κουτί της Πανδώρας των συνοριακών θεμάτων . Πρόταση για συνοριακή προσαρμογή/ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει χωρίσει τους βασικούς παράγοντες της περιοχής σε τέσσερις συνασπισμούς: η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May αντιτίθενται ρητά στην ιδέα)· η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, τάσσονται σιωπηρά υπέρ αυτής)· ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton παρακολουθεί στενά, αλλά δεν έχει λάβει καμία απόφαση ούτως ή άλλως)· και η Ρωσία (η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Μαρία Ζαχάροβα έχει δηλώσει ότι το Κρεμλίνο παραμένει ουδέτερο και θα “αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλή για τη Σερβία”).

Τα στρατιωτικά και συνοριακά ζητήματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα Βαλκάνια, καθώς οι πολιτικοί στην περιοχή ζητούν συχνά την αποστολή στρατιωτών για την προστασία των συνόρων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ηγέτες που υποστηρίζουν την πρόταση έχουν και οι δύο εκτεταμένο υπόβαθρο σε στρατιωτικές συγκρούσεις: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ήταν αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διετέλεσε υπουργός Πληροφοριών υπό τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπό την επίβλεψη του οποίου ξεκίνησαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι της δεκαετίας του 1990.

Η συζήτηση για την ανταλλαγή γης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει αυξηθεί καθώς Ρωσία και ΝΑΤΟ ενισχύουν τις στρατιωτικές θέσεις τους στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιφερειακή ειρήνη θα εξαρτηθεί από το πώς οι δύο μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες εκεί – οι Αλβανοί και οι Σέρβοι, έκαστη με περίπου επτά έως οκτώ εκατομμύρια άτομα – θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η ειρήνη στα Βαλκάνια περιμένει μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη μεταξύ αυτών των δύο λαών. Ωστόσο, οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ ηγετών είναι απίθανο να επιτύχουν αυτό το στόχο. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε στα Βαλκάνια, ξεκίνησε ως αποτέλεσμα μυστικών συμμαχιών. Το βασικό ερώτημα είναι αν η επαναχάραξη των συνόρων θα οδηγήσει σε ειρήνη ή σε περισσότερο πόλεμο. Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Μαρίγια Πεϊσίνοβιτς Μπούριτς, αμφισβήτησε δημόσια το προηγούμενο που θα είχε δημιουργηθεί από μια τέτοια ανταλλαγή γης.

Η απάντηση είναι ότι πιθανότατα θα έχει επίδραση ντόμινο σε άλλα μέρη της περιοχής, όπως πΓΔΜ και Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Μόνο μια πραγματική συμφιλίωση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου – με αμοιβαία αναγνώριση της κρατικής υπόστασης – μπορεί να σταματήσει τη νέα στρατιωτική οικοδόμηση. Αυτό φαίνεται απίθανο βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Νοέμβρη, έπειτα από έντονες πιέσεις από τη Σερβία για να αρνηθεί την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή αστυνομική οργάνωση Interpol, η κυβέρνηση στην Πρίστινα απέρριψε το 100 τοις εκατό των εισαγωγών από τη Σερβία. Λίγο μετά, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Το Βελιγράδι προειδοποίησε ότι Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο κινούνται προς την ενοποίηση. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Μπορίν ανέφερε ότι ο στρατός της χώρας του ήταν “προετοιμασμένος” να εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο για να προστατεύσει τους Σέρβους που διαμένουν στην περιοχή.

Το Δεκέμβρη, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε για τη δημιουργία μόνιμου στρατού 5.000 μελών, προκαλώντας ξανά εντάσεις. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι η χώρα της μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά, και ο Πρόεδρος Βούτσιτς ταξίδεψε στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα στην περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, Σερβικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει φορτίο όπλων στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός του Κοσσυφοπεδίου για το στρατό του το επόμενο έτος θα είναι 98 εκατομμύρια ευρώ. Η Πρίστινα έχει επιμείνει ότι ο στρατός της θα χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες σε Αφγανιστάν και Ιράκ, και δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των Σέρβων στα εδάφη της ή εναντίον της ίδιας της Σερβίας.

Στρατηγική εστίαση

Τα Βαλκάνια πιθανότατα να αποτελέσουν στρατηγικό επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ για την ασφάλεια. Στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2018, το ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στη στήριξη της ασφάλειας από τη Βαλτική Θάλασσα στα Βαλκάνια, ειδικά για την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Πέραν της νέας αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καταστήσουν τη βάση της KFOR μόνιμη, καθώς επίσης να εγκαταστήσουν μόνιμα τα 3.000 στρατεύματα στην Πολωνία όπως ζήτησε η Βαρσοβία. Τέτοιες κινήσεις είναι σύμφωνες με την Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών για τη δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας μεταξύ της Βαλτικής, της Μαύρης και της Αδριατικής θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η νοτιοανατολική Ευρώπη ισορροπήθηκε στρατηγικά μέσω της φόρμουλας 2+2+2: δύο μέλη του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα), δύο κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας (Βουλγαρία και Ρουμανία) και δύο κράτη που δεν ανήκουν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ (Γιουγκοσλαβία και Αλβανία). Σήμερα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έχουν ενταχθεί όλες στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία επιστρέφει στην περιοχή μέσω των συμμάχων της, Σερβία και Δημοκρατία Σέρπσκα. Ωστόσο, η πΓΔΜ πιθανότατα να αποτελέσει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ αυτό το έτος, ενώ το Κοσσυφοπέδιο ελπίζει επίσης να ενταχθεί. Φιλοξενεί το Στρατόπεδο Μπόντστιλ — την κύρια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση της Δύναμης Κοσσυφοπεδίους— μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.

Αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ

Για πολύ καιρό, η μοναδική ξένη στρατιωτική βάση στα Βαλκάνια ήταν μια βάση του σοβιετικού ναυτικού στο νησί Σαζάν στην Αλβανία. Στη συνέχεια, η Αλβανία αποχώρησε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και παρέμεινε ουδέτερη για τέσσερις δεκαετίες μέχρι να αποτελέσει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ το 2009. Τώρα, σύντομα θα φιλοξενήσει την πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξασφαλίζοντας τη συμμαχία έναν σημαντικό στρατηγικό τόπο, μόλις μια ώρα πτήση από τη Συρία.

Τον Αύγουστο του 2018, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ στην αεροπορική βάση στην Κούκοβα – και αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση. Η μονάδα θα παρέχει καύσιμα, διοικητική μέριμνα και αστυνομική στήριξη, καθώς επίσης εκπαίδευση για τη διατλαντική συμμαχία. Ο χώρος κάποτε χρησίμευσε ως βάση για την Αλβανική Πολεμική Αεροπορία, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια και έχει υποστεί ζημιά.

Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη αεροπορική βάση στα Βαλκάνια ως συνέπεια της νέας επιθετικής στρατιωτικής στάσης της Ρωσίας, η οποία κορυφώθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014. Τον Απρίλιο του 2018, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Τζάκκα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για την αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Ουάσινγκτον.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν ταχεία. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την απόφαση βάσης “πρόκληση” και ανέφερε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να “παραμείνει άπραγη” κατά την κατασκευή της. Οι ρωσικές ειδησεογραφικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ακόμη και ότι το ΝΑΤΟ καταπατά τα “σύνορα” της Ρωσίας.

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στο Vostok 2018 (Ανατολικό 2018). Περίπου 297.000 στρατιώτες φέρεται να έχουν εμπλακεί, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το ύψος του Ψυχρού Πολέμου. Η Σερβία, βασικός Ρώσος σύμμαχος στην περιοχή, συμμετείχε σε αυτές τις ασκήσεις. Τον Αύγουστο, η πολεμική αεροπορία της Σερβίας παρέδωσε δυο Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Το Βελιγράδι και η Μόσχα πρόκειται επίσης να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες όπλων, μεταξύ των οποίων για τανκς και πυραυλικά συστήματα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκεφθεί τη Σερβία στις 17 Ιανουαρίου.

Έχει αναφερθεί ότι η Σερβία θα αγοράσει επίσης το ρωσικό σύστημα αεροάμυνας S-300 και άλλα έξι αεροσκάφη MiG-29 από τη Λευκορωσία, μαζί με αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα. Η Σερβία στηρίζει επίσης τη δημιουργία των δυνάμεων ασφαλείας της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στο Κοσσυφοπέδιο το Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος Βούτσιτς πραγματοποίησε ομιλία στην οποία επαίνεσε έμμεσα το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Με τους μαθητές του Μιλόσεβιτς όπως ο κ. Βούτσιτς και ο κ. Ντάτσιτς στην εξουσία στο Βελιγράδι, οποιαδήποτε νέα αποστρατιωτικοποίηση των Βαλκανίων φαίνεται να απέχει πολύ.

Σενάρια

Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές παρουσιάσεις τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων νέων βάσεων. Παρά το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, φαίνεται πιθανό ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ίσως μέχρι τα τέλη του 2019. Όταν συμβεί αυτό, η νότια πλευρά της συμμαχίας θα κλείσει και δύο πανευρωπαϊκοί διάδρομοι μεταφορών (VIII από το Δυρράχιο, την Αλβανία στη Βάρνα, τη Βουλγαρία και το Χ από το Σάλτσμπουργκ, την Αυστρία στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα) θα τεθούν εξ ολοκλήρου υπό την προστασία του ΝΑΤΟ. Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη σε αυτό το πλαίσιο.

Σερβία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα περιτριγυρίζονται πλήρως από μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από τα κοινά σύνορά τους. Είναι πιθανό η Σερβία να ξεκίνησε τις συνομιλίες για εδαφική ανταλλαγή με το Κοσσυφοπέδιο για να διακόψει τη διαδικασία αυτή δημιουργώντας νέα ζώνη συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Οι συνομιλίες για την ανταλλαγή εδαφών έχουν τεθεί σε αναμονή λόγω της ισχυρής αντίθεσης της Καγκελάριου Μέρκελ και της Πρωθυπουργού Μέι. Οι δύο πλευρές είναι απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τα μέσα του 2019, όταν λήξει η θητεία της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή έχει αναφερθεί ξανά και ξανά για το αν πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία, με τους Επιτρόπους Μογκερίνι και Χαν να την στηρίζουν σε τελευταία προσπάθεια να αξιώσουν “επιτυχία” στη διαφωνία πριν τη λήξη της θητείας τους.

Είναι επίσης πιθανό ότι η στρατιωτική οικοδόμηση στην περιοχή είναι μέρος μιας ευρύτερης διελκυστίνδας για στρατηγικό πλεονέκτημα γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί η πρόσφατα αποκτηθείσα επιρροή της Ρωσίας και οι στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία· ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα που ήταν εκεί. Μόσχα μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις εκεί, στέλνοντας περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη και αποσταθεροποιώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Με την πΓΔΜ να συμμετέχει στη συμμαχία, το ΝΑΤΟ θα έχει κλείσει το πλευρό του στη Μέση Ανατολή. Η επιρροή της συμμαχίας -και η πιθανή αυξανόμενη παρουσία της- στην περιοχή θα σταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: https://emerging-europe.com/voices/a-new-military-build-up-in-the-balkans/ μέσω guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το