Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας, ενώ συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.
Στο μεταξύ για νύχτα έντονων επιθέσεων κάνουν λόγο ισραηλινά μέσα.
Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά στις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Εκτός από τη Δυτική Οχθη, υπάρχουν και 41 τραυματίες από συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Απ’ την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα συμμετείχαν στην «εξέγερση» στην περιοχή Beit El, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ξεχωριστό περιστατικό νωρίτερα στη Χεβρώνα όπου ένας Παλαιστίνιος επιχείρησε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πάνω του, αλλά έπεσε νεκρός απ’ τα πυρά των στρατιωτών.
Εστίες έντασης ξέσπασαν επίσης γύρω από τη Νάμπλους, τη Βηθλεέμ, το Τουλκάρμ και το Σαλφίτ, όπου 18 τραυματίες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Στο υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μετά το κάλεσμα σε γενική απεργία του κόμματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρήσεις και σχολεία στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.
Οι επιχειρήσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστές και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στη «μικτή» πόλη της Χάιφας όπου κατοικούν Εβραίοι και Άραβες στο βόρειο Ισραήλ. Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Ράζα Ζατάρ δήλωσε ότι το 90% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές στις αραβικές συνοικίες.
Προαναγγελία ή μπλόφα
Η εφημερίδα Jerusalem Post μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα περισσότερους στόχους της Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) μίλησε για «μια έντονη νύχτα μπροστά μας» , καθώς οι επιχειρήσεις του θα στραφούν σε «νέες τοποθεσίες».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των μαχητών στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε αεροπορική βάση, τόνισε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ θα συνεχόσει να χτυπά στόχους της Χαμάς «για όσο χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ».
Είπε ακόμα ότι η Χαμάς «έλαβε χτυπήματα που δεν περίμενε, που την πήγαν χρόνια πίσω».
Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα
Γάζα: Σε 58 σχολεία έχουν βρει καταφύγιο 47 χιλιάδες εκτοπισμένοι
Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) – Για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία
Περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρέαζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.
Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες, κίνδυνος για ασθένειες από το ακατάλληλο νερό και για εξάπλωση του κορονοϊού επειδή οι εκτοπισμένοι συρρέουν στα σχολεία, είπε η Μάργκαρετ Χάρις, μια εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.
“Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιδείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τις ζωές των παλαιστινίων αμάχων πραγματοποιώντας έναν αριθμό αεροπορικών επιδρομών με στόχο κτίρια κατοικιών σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες–ανάμεσά τους και παιδιά- και προκαλώντας αναίτια καταστροφή σε περιουσίες αμάχων με επιθέσεις που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ανέφερε η Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει τέσσερις αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε κατοικημένα κτίρια χωρίς προειδοποίηση και κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να το ερευνήσει.
Διευκρινίζει ότι οι ισραηλινές επιδρομές στις 11 Μαϊου κατέστρεψαν δύο κτίρια κατοικιών που ανήκουν στις οικογένειες Αμπού αλ-Ουφ και αλ-Κόλακ σκοτώνοντας 30 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 11 ήταν παιδιά.
Ζητά «παύση της βίας» ενώ τροφοδοτεί την ισραηλινή επιθετικότητα
Την «άμεση παύση της βίας στην Παλαιστίνη και την εφαρμογή εκεχειρίας» ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που με τη στάση της ρίχνει «νερό στο μύλο» της ισραηλινής επιθετικότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετείχε και ο Ν. Δένδιας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι «η αύξηση της βίας οδήγησε σε μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών. Μεταξύ αυτών είναι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών κι αυτό είναι απαράδεκτο».
Ωστόσο, αντί να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς αμάχους, ο Μπορέλ καταδίκασε «την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ».
e-prologos.gr