ΝΑΤΟ και κυβέρνηση εμπλέκουν όλο και βαθύτερα
τη χώρα μας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μια μέρα πριν την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, επισκέφθηκε τη χώρα μας ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρούτε, αφού είχε επισκεφθεί την προηγούμενη μέρα την Τουρκία. Ο πυρετός όλων αυτών των διαβουλεύσεων έχει να κάνει προφανώς με την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, τη συνεχή υποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Ζελένσκι στα πεδία των μαχών και την τυχοδιωκτική απόφαση της προεδρίας Μπάιντεν να επιτρέψει στα ανδρείκελά του στο Κίεβο να βομβαρδίσουν τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δυο μήνες πριν αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία που έχει υποσχεθεί να «τερματίσει τον πόλεμο σε μια μέρα».

33 μήνες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα και η έκβαση της πολεμικής αναμέτρησης είναι αβέβαιη. Τώρα ο πόλεμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Η οργανωμένη και καθοδηγημένη πέρσι από τους αμερικανούς αντεπίθεση των ουκρανών για την ανακατάληψη των εδαφών που απέσπασε η Ρωσία γνώρισε οικτρή αποτυχία. Οι ηγέτες της Δύσης βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και αδιέξοδα. Το φερέφωνό τους, ο Ζελένσκι, όχι μόνο δεν φαίνεται ικανό να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις αλλά κινδυνεύει να χάσει και άλλα εδάφη όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Όλος ο πακτωλός βοήθειας που ρέει από τους κρουνούς της Δύσης προς το Κίεβο, για να συνεχίζει τον πόλεμο και να προκαλεί φθορά στη Ρωσία, χάνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όλο και δυναμώνουν οι φωνές από ιθύνοντες της Δύσης να σταματήσει η οικονομική στήριξη στο Ζελένσκι και να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί ο στόχος τους για ήττα της Ρωσίας αλλά αντίθετα ο Πούτιν είναι αυτός που θα επιβάλει τους όρους για το σταμάτημα των εχθροπραξιών. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ρούτε στη χώρα μας.

Σκοπός της επίσκεψης του γραμματέα της φιλοπόλεμης λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, ήταν η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο με την στρατιωτικοπολιτική στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι, κάτι βέβαια που αποδέχθηκε ο Μητσοτάκης χωρίς δεύτερη κουβέντα, και ο οποίος δήλωσε: «Και βέβαια, εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον».

Ο Ρούτε από την πλευρά του, αφού εξήρε «τη σημαντική βοήθεια που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022», επεσήμανε στο Μητσοτάκη την ανάγκη άμεσα «να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία Ουκρανίας – Ελλάδας», ο οποίος έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις του νατοϊκού παράγοντα. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από έναν μήνα και προβλέπει την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων και μηχανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από Έλληνες πιλότους. Μια συμφωνία μάλιστα που θα έμενε στο σκοτάδι, αν δεν την απεκάλυπτε ο ίδιος ο Ζελένσκι.

Δεν λησμόνησε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο Μητσοτάκη, να εξυμνήσει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας για την «αφοσίωσή» τους στη συμμαχία και για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε πρόσφατα ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Ο κ. Ρούτε συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το