Οι εκλογές στις 21 του Μάη αποτύπωσαν στην κάλπη σειρά στοιχείων και πολιτικών αλλαγών που συντελέστηκαν στο πολιτικό σκηνικό τα προηγούμενα χρόνια. Το κόμμα της ΝΔ, εφαρμόζοντας επί μία τετραετία τις πιο αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές, όχι μόνο δεν πλήρωσε το «μάρμαρο» αλλά φάνηκε να βγαίνει αλώβητη από την εκλογική διαδικασία και με υψηλά ποσοστά. Αντίθετα, ο κύριος διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε χαμηλά ποσοστά, χάνοντας προς διάφορες κατευθύνσεις ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής του επιρροής.

Πέρα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στα αστικά ΜΜΕ που επιχειρεί να «φωτίσει» τις αιτίες αυτών των εκλογικών απο­τε­λεσμάτων -κάθε κόμμα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δίνει τις δικές του εξηγήσεις όπως το βολεύει- έχει επιπλέον ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία των ακροδεξιών και εθνικιστικών συνδυασμών και τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους σε αυτές τις εκλογές. Προσθέτοντας ποσοστά και ψήφους αποτυπώνεται μία αύξηση δυνάμεων, φαινόμενο ασφαλώς που συνδέεται με ανάλογη άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κάλπη της 21ης του Μάη αποτύπωσε στη δεδομένη στιγμή μία συντηρητική στροφή που αφορά τις προτιμήσεις ενός τμήματος του λαού, αλλά αναδεικνύει παράλληλα μία συνολική μετατόπιση προς τα δεξιά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στις εκλογές του Μάη, εκτός της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου -γνωστός ακροδεξιός σχηματισμός με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση την προηγούμενη τετραετία- πολλοί ακόμη ακροδεξιοί και εθνικιστικοί σχηματισμοί έδωσαν το «παρών» και διεκδίκησαν την ψήφο συγκεκριμένων ακροατηρίων. Στους ακροδεξιούς σχηματισμούς πρέπει να συμπεριληφθούν και οι «κομμένοι» από τις εκλογές, όπως το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη, οι ακόλουθοι του Εμφιετζόγλου, των Μπογδάνου και Λατινοπούλου. Πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί και ο σχηματισμός των Τζήμερου-Κρανιδιώτη οι οποίοι κατέβηκαν στις εκλογές, αλλά και μία σειρά ακόμη μικρότερων και πιο άσημων ομάδων.

Η έκπληξη βέβαια δεν προήλθε από τις ψήφους που κατάφεραν όλοι οι παραπάνω να συγκεντρώσουν, καθώς ήταν αναμενόμενα τα αυξημένα ποσοστά τους, για παράδειγμα της Ελληνικής Λύσης και ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αίνιγμα μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών αποτελούσε το εκλογικό ακροατήριο Κασιδιάρη- Χ.Α. που με τον αποκλεισμό του έμεινε μετέωρο και άστεγο. Η έκπληξη των εκλογών προήλθε από την άγνωστη μέχρι πρότινος «ΝΙΚΗ», η οποία για ελάχιστες χιλιάδες ψήφους δεν μπήκε στη βουλή, αλλά διεκδικεί την είσοδό της στις εκλογές του Ιούνη.

Η «ΝΙΚΗ», ακροδεξιό, παραθρησκευτικό μόρφωμα με πολιτικό μανδύα, απειλεί στις δεύτερες εκλογές εκ δεξιών τη «δεξιά του Κυρίου». Τις αμέσως επόμενες ημέρες έπειτα από τις πρώτες εκλογές έγιναν γνωστά πολλά στοιχεία των αντιδραστικών και σκοταδιστικών της θέσεων, που μοιάζουν να έχουν βγει από το βαθύ σκοτάδι της ιστορίας. Στα αστικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύονται στοιχεία για τις στενές σχέσεις του μορφώματος αυτού με μοναχούς διαφόρων μοναστηριών στο Άγιο Όρος, παλαιοημερολογίτικους κύκλους και παραθρησκευτικές οργανώσεις, όπως η γνωστή οργάνωση «Ο Σωτήρ» για την οποία πρέπει να επισημανθούν οι αδελφικές σχέσεις με τη χούντα. Έγιναν επίσης γνωστές οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις του κομματικού σχηματισμού με κύκλους αντι­εμβολιαστών. Ο ίδιος ο ιδρυτής της «ΝΙΚΗΣ», Νατσιός, υπήρξε πολέμιος των εμβολίων και φρόντισε να συμπεριληφθούν στο κόμμα του γνωστά ονόματα γιατρών και νοσηλευτών ενάντια στα εμβόλια. Στους κόλπους της περιλαμβάνονται απόγονοι και συγγενείς «αγίων» αλλά και πνευματικά τους παιδιά.

Κραδαίνοντας το τρίπτυχο «Πατρίς-Ορθοδοξία-Οικογένεια», διαθέτοντας στο ιδεολογικό και πολιτικό τους οπλοστάσιο ακραίες αντιδραστικές και μεσαιωνικές θέσεις για την οικογένεια, την εκπαίδευση, τις γυναίκες, απευθύνθηκαν και απευθύνονται σε ένα ιδιαίτερο εκλογικό ακροατήριο, με σημαντική επιτυχία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Εξόχως ανορθολογιστές -σε τέτοιο σημείο που η ΝΔ να διακηρύσσει πως σε αντίθεση με τη «ΝΙΚΗ» είναι ορθολογική δεξιά- κάνουν λόγο ακόμη και για μαγνητικό πεδίο που εκπέμπουν όσοι δέχτηκαν να εμβολιαστούν κατά του covid τα προηγούμενα χρόνια.

Ως κομματικός σχηματισμός προωθεί το σύνθημα της «απελευθέρωσης των γειτονιών των ελληνικών πόλεων από τους μιαρούς αλλοδαπούς» και προτείνει τη θέσπιση καθεστώτος «μετοίκων» για όσους βρίσκονται στη χώρα. Ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», όπως αυτοχα­ρακτη­ρί­ζεται, κάνει λόγο για «κατάργηση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών», συμφωνία την οποία θεωρούν την αιτία και το λόγο της αυτόνομης εμφάνισής τους. Κάνει επίσης λόγο για «μη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» και για ανάγκη ανάσχεσης του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, μέσω της Ορθοδοξίας. Δεν κρύβονται επίσης οι φιλορωσικές τους σχέσεις και θέσεις.

Πέρα από το μανδύα με τις ακροδεξιές κορόνες και τις θρησκόληπτες ιδέες ωστόσο, αν σκάψει κάποιος επιπλέον στις θέσεις του κομματικού αυτού σχηματισμού θα συναντήσει θέσεις και προτάσεις στήριξης του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, οι οποίες δεν βγαίνουν και τόσο πολύ στην επιφάνεια.

Αν ανατρέξει όμως κάποιος, πέρα από το περιτύλιγμα, στα ενδότερα των διακηρύξεών τους τότε μπορεί να συναντήσει και θέσεις όπως η υποχρεωτική εργασία σε «περιπτώσεις μη εξυπηρέτησης των δανείων (πχ λόγω ανεργίας)» όπου ο άνεργος θα εργάζεται «στο ευρύτερο δημόσιο με ειδικό καθεστώς αυξημένων κρατήσεων, ώστε να υπάρξει μακροχρόνια εξυπηρέτηση του δανείου». Θέση που αποκαλύπτει τον ταξικό εναγκαλισμό της «ΝΙΚΗΣ» με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου είναι και αυτή που αφορά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για το οποίο ζητά «ειδικό φορολογικό καθεστώς για το τμήμα των επενδύσεων» στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην ξηρά αλλά και «φορολογική ατέλεια» στο ναυπηγικό τομέα, αρκεί η ιδιοκτησία των ναυπηγείων να βρίσκεται σε ελληνικά χέρια, χρηματιστηριακή αγορά των ναυτιλιακών αγορών. Σημαία της «ΝΙΚΗΣ» αποτελεί και η ιδιωτικοποιημένη υγεία παράλληλα με συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Η παρουσία των ακροδεξιών κομματικών σχηματισμών στα δεξιά της ΝΔ έχει σημάνει συναγερμό στα πολιτικά επιτελεία της ΝΔ ενόψει των νέων εκλογών στις 25 Ιούνη. Αντιλαμβανόμενο το επιτελείο της ΝΔ τον κίνδυνο απώλειας ψήφων διοργάνωσε τις προεκλογικές κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη, προγραμματίζοντας επίσκεψη στο Άγιο Όρος για να ανακοπεί πιθανή διαρροή προς τη «ΝΙΚΗ». Η ηγεσία της εκκλησίας, διά στόματος αρχιεπισκόπου, αποφάσισε να στείλει μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες πως ο χώρος της δεν ασχολείται με την πολιτική, δίνοντας ουσιαστικά χέρι βοήθειας στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη. Πρωτοκλασάτα, ακροδεξιά στελέχη του κόμματος ανέλαβαν περιοδείες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου οι ακροδεξιοί ανταγωνιστές πέτυχαν υψηλά ποσοστά, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν κάθε διασύνδεση που διαθέτουν με μοναστήρια, παλαιοημερολογίτες και μοναχούς. Ο στόχος της ΝΔ είναι ασφαλώς ο αντίπαλος που δε γνωρίζει -«ΝΙΚΗ»- αλλά και άλλοι ακροδεξιοί σχηματισμοί γνωστοί ήδη, όπως η Ελληνική Λύση. Έτσι, οι γνωστοί ακροδεξιοί της προηγούμενης κυβέρνησης -Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης- ανέλαβαν περιοδείες το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές σε συγκεκριμένες περιφέρειες, ώστε να μην αυξηθεί παραπάνω η εκλογική δύναμη αυτών των σχηματισμών, θέτοντας σε κίνδυνο την προσδοκώμενη αυτοδυναμία. Απομένει το επόμενο διάστημα να δούμε την αποτύπωση των νέων εκλογών του Ιούνη αλλά και να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτές οι χιλιάδες ψηφοφόροι που επέλεξαν τα κόμματα αυτά.

Οι εκλογές που προηγήθηκαν αποτύπωσαν πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά. Αποτύπωσαν μία συντηρητική στροφή ενός τμήματος ψηφοφόρων. Αποτύπωσαν επίσης μία συνολική δεξιά μετατόπιση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μηδενός εξαιρουμένου. Αποτύπωσαν το εκλογικό δυνάμωμα μίας σειράς αντιδραστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Πάνω από όλα όμως αποτύπωσαν την ύπαρξη ενός κρίσιμου τμήματος της κοινωνίας που επιμένει να στέλνει και με την ψήφο του αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης. Αποτύπωσαν την ανάγκη δημιουργίας και ύπαρξης μίας πραγματικής αριστερής φωνής και δύναμης, την ανάγκη να δυναμώσει η πραγματικά επαναστατική κομμουνιστική φωνή, ώστε να μπει φραγμός σε κάθε λογής ακροδεξιά, εθνικιστική ή φασιστική φωνή που οι συνθήκες γεννούν και θρέφουν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το