γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου
Περιβαλλοντικοί φορείς και πολεοδόμοι επισημαίνουν τα σοβαρά θέματα νομιμότητας, διαφάνειας, επιστημονικής δεοντολογίας και δημοκρατίας που ανακύπτουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το «υπουργικό πάρκο» στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού ● Διαβλέπουν σοβαρό πλήγμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη συνοικία
Για μια «διπλή παρέμβαση» που απειλεί να προκαλέσει «διπλή ζημιά» τόσο στο κέντρο της Αθήνας, που εκκενώνεται βίαια από κυβερνητικά κτίρια, όσο και στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού, όπου σχεδιάζεται η μεταφορά εννέα υπουργείων χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες, μίλησαν χθες σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ).
Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων ανέδειξαν τα σημαντικά κενά που χαρακτηρίζουν το όλο εγχείρημα και το καθιστούν ευάλωτο σε δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα, επέκριναν τη μεθόδευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το σχέδιο για «Κυβερνητικό Πάρκο» ως επένδυση, προτάσσοντας οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια, όπως συνέβαινε πριν από 60 χρόνια, όταν τα έργα αποφασίζονταν από το υπουργείο Συντονισμού χωρίς να αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις, σημείωσε η πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ Σοφία Αυγερινού Κολώνια.
Η πολεοδόμος Μάρω Ευαγγελίδου, που μίλησε εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ, προειδοποίησε για το «τράνταγμα» που θα επιφέρουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας η απομάκρυνση τόσων κτιρίων διοίκησης και η απώλεια της «πολυλειτουργικότητας» που το κράτησε ζωντανό τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Για την έλλειψη διαφάνειας μίλησε η πρόεδρος του ΣΕΜΠΧΠΑ Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, σχολιάζοντας ότι χρειάστηκε να εντοπιστούν μέσω της «Διαύγειας» οι μελέτες που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες για ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν αναλυθεί εξ αρχής.
Ιδού και μερικά από τα σοβαρότερα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα, την επιστημονική δεοντολογία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και εν τέλει τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για μια μείζονος σημασίας και μητροπολιτικού χαρακτήρα πολεοδομική παρέμβαση:
● Δεν είναι συμβατό με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας του 2014 όπου η διατήρηση της επιτελικής διοίκησης περιλαμβάνεται στα στοιχεία που ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κέντρου της Αθήνας. Ακόμα σαφέστερη είναι η αντίθεσή του με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το Ιστορικό Κέντρο (2015), του οποίου η «δράση 42» προβλέπει «Αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας».
● Δεν έχει διατυπωθεί με επιστημονική σαφήνεια, παρά μόνο σε επίπεδο ιδεών, η πολεοδομική στόχευση για το αθηναϊκό κέντρο, το οποίο οδηγείται σε ουσιώδη μεταβολή της πολεοδομικής του ταυτότητας, η διαχείριση της οποίας φαίνεται να επαφίεται αποκλειστικά στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς.
● Σοβαρό θεσμικό κώλυμα αποτελεί επίσης η απουσία της επιβαλλόμενης από ευρωπαϊκή οδηγία (2001/42) Στρατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ), η οποία βασίζεται σε εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή προ της λήψης οριστικών αποφάσεων, καθώς και σε διαβούλευση με το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς.
● Απουσιάζει ή δεν έχει δημοσιοποιηθεί επί του παρόντος η στρατηγική προσέγγιση για το διπλό αυτό εγχείρημα, που λόγω του μεγέθους και των αναμενόμενων επιπτώσεων απαιτεί σχεδιασμό και προγραμματισμό βάσει των διεθνών καλών πρακτικών, έτσι ώστε να αποτελέσει ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα της πόλης.
● Το πρόγραμμα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την ύπαρξη επιστημονικής τεκμηρίωσης της στοχοθεσίας και μελετών προεκτίμησης επιπτώσεων σε χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό/οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και εν τέλει στρατηγικό επίπεδο, τόσο για την περιοχή προέλευσης όσο και για την περιοχή υποδοχής.
● Καταστρατηγεί τις αρχές του πολεοδομικού-χωρικού σχεδιασμού, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι η δημόσια διαβούλευση προ της λήψης των αποφάσεων και η τήρηση ιεραρχίας μεταξύ των επιπέδων σχεδιασμού. Δεν διαφαίνεται να έχει προηγηθεί μια πολεοδομική αξιολόγηση της συμβατότητας και εφικτότητας των μέγιστων συντελεστών και χρήσεων που ρυθμίστηκαν μέσω της τροπολογίας για την περιοχή υποδοχής λόγω μεγέθους του εγχειρήματος.
● Αντί να προηγηθεί μια ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη της ευρύτερης περιοχής επιρροής, το αποτέλεσμα του σχεδιασμού για την έκταση της ΠΥΡΚΑΛ προκαταλαμβάνεται από την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα μέσω της τήρησης των διαδικασιών εκπόνησης και έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr