Σχεδόν 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας πείνας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να προστεθεί στα 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη υποσιτίζονται ή ζουν σε συνθήκες λιμού σε όλο τον κόσμο.

Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφών και την Διατροφή στον Κόσμο, στην οποία συμβάλλουν πέντε οργανισμοί του ΟΗΕ, το 2019 στο σύνολο των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα προστέθηκαν 10 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2020 και με βασική αιτία την πανδημία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται -τα 690 εκατ. ή το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού- μπορεί να αυξηθεί «από 83 έως 132 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται διαρκής αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, από το 2014 και μετά, έπειτα από δεκαετίες που μειώνονταν.

Η Ασία είναι η ήπειρος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι υποστισμένοι άνθρωποι έχουν φτάσει τα 381 εκατομμύρια, ενώ η Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με τον πληθυσμό της, περίπου 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ασία είναι 8,3%, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 7,4%. 

Οι συγγραφείς της έκθεσης εξηγούν ότι ήδη ήταν πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί η πείνα πριν από την πανδημία, αλλά μετά την εμφάνιση του κορονοϊού «έχουν ενταθεί τα προβλήματα που αφορούν τις αδυναμίες και τις ελλείψεις των συστημάτων εξασφάλισης τροφής», δηλαδή της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων.

Επιπλέον, τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετούς πόρους ώστε να αγοράσουν επαρκή τρόφιμα για να κάνουν υγιεινή διατροφή.

Εξαιτίας της πανδημίας, το πρόβλημα εντάθηκε διότι υπήρξαν διαταραχή στην προμήθεια τροφίμων, χιλιάδες θάνατοι, ενώ άνθρωποι που εργάζονταν στο εξωτερικό δεν είχαν τρόπο να στείλουν βοήθεια σε χρήμα στις οικογένειές τους που έμειναν πίσω. 

Σύμφωνα με την Oxfam, την οργάνωση που εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, η έκθεση του ΟΗΕ «είναι εξαιρετικά ανησυχητική». Η Oxfam κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και να ακυρώσουν το χρέος των χωρών χαμηλού εισοδήματος, ώστε «να εξασφαλίσουν πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πείνας».

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το