Το αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, τρέχοντας σε μια εκστρατεία με δύο ξεκάθαρα μηνύματα: όχι άλλη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και όχι άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Διαψεύδοντας τα… exit poll, το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα «Προοδευτική Σλοβακία» έμεινε στο 16,75%. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσοστό του να αυξηθεί, όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου είναι πιο δημοφιλές. Επικεφαλής του κόμματος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα.

Οι εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, θεωρούνται καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.

Το Smer-SD έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική Ουκρανία.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης. Χαρακτηρίστηκε από πολλές και σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ ο Ρόμπερτ Φίτσο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, όσο και κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Για να σχηματισθεί κυβέρνηση θα χρειαστεί συμμαχία με μικρότερα για να υπάρξει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Το κόμμα Smer-SD του Φίκο συγκέντρωσε σχεδόν το 23 τοις εκατό των ψήφων, κερδίζοντας το νεύμα του προέδρου την Κυριακή για την έναρξη συνομιλιών για την αντικατάσταση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που υποστηρίζει το Κίεβο κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Τα κόμματα που είναι πιθανό να ενταχθούν στον νέο συνασπισμό είναι το αριστερό κόμμα Hlas (Φωνή) –το οποίο κέρδισε το 14,7% των ψήφων– και το υπερεθνικιστικό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας, μια ξεκάθαρη φιλορωσική ομάδα, που έλαβε το 5,6%.

Από το 2020 η Σλοβακία είχε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Ρόμπερτ Φίτσο το 2018 έχασε την εξουσία μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του.

Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993 μετά το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

(Πηγή: pontosnews.gr, aljazeera.com)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το