Οι εκτεταμένες σφοδρές συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και φοιτητές που διαδηλώνουν εναντίον συστήματος ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους μέσα σε 48 ώρες, η έδρα της δημόσιας τηλεόρασης πυρπολήθηκε χθες Πέμπτη, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκε σχεδόν εντελώς.

Οι ταραχές στο Μπανγκλαντές έχουν υπόβαθρο την υψηλή ανεργία στις τάξεις των νέων και την κρίση του κόστους ζωής. Σχεδόν το ένα πέμπτο των 170 εκατομμυρίων κατοίκων μαστίζεται από την ανεργία, ενώ το τελευταίο διάστημα οι τιμές απόλυτα απαραίτητων αγαθών έχουν απογειωθεί.

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον τους, και καταδίωξαν αστυνομικούς, που βρήκαν καταφύγιο στην έδρα της BTV στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Έξαλλο πλήθος πυρπόλησε την αίθουσα υποδοχής του τηλεοπτικού δικτύου και δεκάδες οχήματα σταθμευμένα μπροστά στο κτίριο. Στέλεχος της δημόσιας τηλεόρασης δήλωσε ότι το προσωπικό κατορθώθηκε να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το κτίριο και είναι ασφαλές.

Ο υφυπουργός Τηλεπικοινωνιών Ζουνάιντ Άχμεντ Παλάκ επιβεβαίωσε ότι οι αρχές διέταξαν να διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να αποφευχθεί η διασπορά «φημών, ψεμμάτων και παραπληροφόρησης».

Σε διάγγελμά της που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα -επανεξελέγη στο αξίωμα νωρίτερα φέτος, έπειτα από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν παρωδία από την αντιπολίτευση- καταδίκασε προχθές Τετάρτη τους «φόνους» διαδηλωτών κι υποσχέθηκε πως οι δράστες θα τιμωρηθούν, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας.

Αυτό όμως δεν αρκούσε. Η βία κλιμακώθηκε όταν η αστυνομία προσπάθησε για ακόμη μια φορά να διαλύσει διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους δημοσιογράφος, έχασαν τη ζωή τους μόνο χθες. Οι θάνατοι προστέθηκαν στους επτά που είχαν καταγραφεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε δεδομένα που δημοσιοποίησαν νοσοκομεία της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Νέες ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις του Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών προσπάθησαν να διαλύσουν και να απωθήσουν διαδηλωτές που σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να αποκλείσουν οδικούς άξονες.

Στην πρωτεύουσα, ελικόπτερα διέσωσαν χθες 60 αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί στην οροφή κτιρίου στον χώρο του καναδικού πανεπιστημίου -η πανεπιστημιούπολη έγινε θέατρο σκληρών συγκρούσεων-, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μονάδα άμεσης επέμβασης.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν εξάλλου περίπου δέκα οχήματα έξω από το κτίριο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη Ντάκα.

«Έχουμε επτά νεκρούς εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί υπεύθυνος στο νοσοκομείο Uttara Crescent της πρωτεύουσας. «Οι δυο πρώτοι ήταν φοιτητές, με τραύματα από πλαστικές σφαίρες. Οι υπόλοιποι πέντε έχουν τραύματα από αληθινές σφαίρες», διευκρίνισε.

Κάπου χίλιοι άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως πολλοί χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, που είναι καθημερινές εδώ και μέρες, απαιτούν να τερματιστεί το σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο: ωφελεί, λένε, τα παιδιά μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, 76 ετών, που είναι στην εξουσία στο Μπανγκλαντές από το 2009.

Ο Μουμπάσαρ Χασάν, ειδικός για τις υποθέσεις της ασιατικής χώρας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, παρατηρεί πως οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε έκφραση της γενικευμένης δυσαρέσκειας έναντι της εξουσίας και προσωπικά της κυρίας Χασίνα. Οι διαδηλωτές πλέον κινητοποιούνται «εναντίον του κατασταλτικού χαρακτήρα του κράτους», εξήγησε. «Αμφισβητούν την ηγεσία της Χασίνα, την κατηγορούν πως αγκιστρώνεται στην εξουσία με τη βία» και «οι φοιτητές τη χαρακτηρίζουν επικεφαλής δικτατορίας».

Πέρα από την αστυνομική καταστολή, διαδηλωτές και φοιτητές της οργάνωσης της νεολαίας του κόμματος της πρωθυπουργού Χασίνα, του Λαϊκού Συνδέσμου (Awami League), ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με πέτρες, τούβλα, ρόπαλα…

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως βίντεο από τα επεισόδια αυτής της εβδομάδας τεκμηριώνουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές έκαναν χρήση παράνομης βίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το