Εξαρτήματα του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot θα προσφέρει η Ολλανδία στην Ουκρανία, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, η οποία πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες προκειμένου να συναρμολογηθεί ένα ολόκληρο σύστημα.

«Με την προσφορά μας, και αν και άλλες χώρες εταίροι είναι σε θέση να προσφέρουν εξαρτήματα και πυρομαχικά, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο σύστημα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Τριάντα μαχητικά αεροπλάνα F16 αναμένεται να παραδώσει το Βέλγιο στην Ουκρανία μέχρι το 2028, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα το βράδυ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι σημειώνει ότι υπέγραψε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο «διμερή συμφωνία ασφάλειας και μακροπρόθεσμης υποστήριξης» μεταξύ των δύο χωρών. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για «τουλάχιστον 977 εκ. ευρώ σε βελγική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος, καθώς και τη δέσμευση του Βελγίου να παρέχει στη χώρα μας υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας».

Επιπροσθέτως, ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνει ότι «η συμφωνία εγγυάται την έγκαιρη βοήθεια του Βελγίου για την ασφάλεια, τα σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, τον εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών της ουκρανικής αεροπορίας και αντιαεροπορικής άμυνας, ναυτική ασφάλεια, άρση ναρκοπεδίων, συμμετοχή στον συνασπισμό πυρομαχικών πυροβολικού και στρατιωτική εκπαίδευση».

Η συμφωνία, με βάση την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προβλέπει παράλληλα αμυντική βιομηχανική συνεργασία, την υποστήριξη της «Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας», την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την αποζημίωση των ζημιών, τη δικαιοσύνη για τον επιτιθέμενο, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την οικονομική ανάκαμψη.

«Η Ουκρανία και το Βέλγιο θα εμβαθύνουν επίσης τη συνεργασία τους σε θέματα πληροφοριών, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Το Βέλγιο εκφράζει επίσης την υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», καταλήγει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο rtl, η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Η Πολωνία δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέει ο ΥΠΕΞ Σικόρσκι

Η Πολωνία δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, χωρίς να διευκρινίσει τι ρόλο θα έχουν τα στρατεύματα αυτά.

Αν και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να στέλνουν χρήματα και όπλα στο Κίεβο για όσο χρειαστεί προκειμένου να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, σε γενικές γραμμές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα.

Ερωτηθείς αν η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Σικόρσκι απάντησε: «Δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε. Θα πρέπει να αφήσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να προσπαθεί να μαντέψει τις προθέσεις μας».

Η συνέντευξη του Πολωνού υπουργού δημοσιεύθηκε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, την ιταλική La Repubblica και την ισπανική El Pais.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εκτιμώντας ότι δυτικά στρατεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Σικόρσκι έχει επισημάνει ότι η παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν είναι αδιανόητη».

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι υπέγραψε τα έγγραφα για να επιτραπεί σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το