Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκαλεί απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, να προαγοράσει, σε αλμυρή τιμή, νέα γραφεία έκτασης 40.000 τ.μ. στο υπό ανέγερση συγκρότημα του Ελληνικού, έναντι τιμήματος 147 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τίμημα όχι απλά πολύ υψηλό αλλά και που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του συνολικού τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ το οποίο κατέβαλε η Lamda Development στο ΤΑΙΠΕΔ για την ενοικίαση ολόκληρης της έκτασης του Ελληνικού για 100 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει κάθε τόσο κι από μια εθελουσία κλείνοντας καταστήματα, συρρικνώνοντας το δίκτυο βάρος της εξυπηρέτησης των πελατών της και διώχνοντας κόσμο με εκβιαστικές πρακτικές, στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους – για να κάνει δηλαδή οικονομία. Παρόλα αυτά κι ενώ έχει στη διάθεσή της πάρα πολλά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, κάποια εκ των οποίων μάλιστα πρόσφατα ανακαινισμένα, αποφασίζει να δώσει 147 εκατ. ευρώ, για να προαγοράσει νέα γραφεία στο Ελληνικό και να κάνει καλό «σεφτέ» στον Λάτση.
«Η συγκεκριμένη επιχειρηματική επιλογή την ώρα που στο βωμό της κερδοφορίας συρρικνώνεται το δίκτυο κι εκατοντάδες συνάδελφοί μας εκβιάζονται να οδηγηθούν ‘οικειοθελώς’ στην ανεργία, μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τα οποία και θέτει:
«Γιατί η Τράπεζα σπεύδει να αγοράσει γραφεία με 3.675 ευρώ το τ.μ. από μια εταιρεία της οποίας αποτελεί ταυτόχρονα βασικό χρηματοδότη για το εν λόγω project, ενώ υπάρχει κάλλιστα η δυνατότητα παραμονής υπηρεσιών στο ανακαινισμένο κτήριο Σταδίου και Αμερικής, καθώς και στα υπόλοιπα κεντρικά κτήρια της Τράπεζας, συνυπολογίζοντας και την εύκολη πρόσβαση με μετρό;
Γιατί ακούγεται έντονα ότι θα πωληθούν και νέα ακίνητα – φιλέτα, όπως συνέβη στην περίπτωση του κτηρίου Μιχαλακοπούλου, για να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες στο Ελληνικό, με δυσκολία μέχρι στιγμής στην πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, σε χώρο μάλιστα που πρωτίστως έχει σχεδιασθεί για εμπορική και ψυχαγωγική χρήση (ξενοδοχείο, μαρίνα, καζίνο, εστιατόρια, καταστήματα κλπ);
Γιατί η Τράπεζα δεν αξιοποιεί το μεγάλο απόθεμα προσημειωμένων επαγγελματικών ακινήτων που διαθέτει από κόκκινα δάνεια, αν απαιτούνται επιπλέον κτήρια για τη στέγαση υπηρεσιών της;
Δεν είναι εν τέλει πρόκληση η Τράπεζα να επενδύει σε νέα, πολυτελή γραφεία τη στιγμή που κόπτεται να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά της έξοδα;».
«Ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πιο σημαντική επένδυση για την Τράπεζα είναι οι εργαζόμενοι και το πελατειακό της κοινό, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε πρακτικές απαξίωσης, πόσο μάλλον όταν το ενδιαφέρον της Διοίκησης μετατοπίζεται σε επιλογές … «ερντογανικού» στυλ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ.
e-prologos.gr