Στάση εργασίας από τις 12μμ ως το τέλος της βάρδιας είχε κηρύξει για τις 11 Δεκεμβρίου η ΑΔΕΔΥ με κεντρικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο τομέα. Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό φτώχειας και φορολεηλασίας που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με την επιλογή αυτής της μορφής αγώνα, μιας δηλαδή στάσης εργασίας, που εξαγγέλθηκε ξέπνοα λίγες ημέρες νωρίτερα, υποβάθμισε τη σημασία που έχει να αναπτυχθεί σε αυτές τις συνθήκες ένα πλατύ εργατο-λαϊκό αγωνιστικό – απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η δε ηγεσία της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε τον υπονομευτικό και προδοτικό ρόλο της για τα συμφέροντα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και της εργατικής τάξης συνολικά, αφού κήρυξε σιγή ασυρμάτου.

Μέσα από αυτό το πρίσμα η συγκέντρωση των σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν αναντίστοιχη των περιστάσεων. Η επιλογή της στάσης εργασίας, η ελάχιστη προπαγανδιστική δουλειά για την επιτυχία της καθώς και η ανυπαρξία ενός ενιαίου απεργιακού μετώπου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση, αφού μόλις μερικές εκατοντάδες έδωσαν το αγωνιστικό «παρών».

Πολύ αρνητικό και υπονομευτικό ρόλο, που συνέβαλε στη χαμηλή μαζικότητα, έπαιξε το ΠΑΜΕ με την απαράδεκτη στάση του να απαξιώσει εντελώς την πρωινή απεργιακή συγκέντρωση και να λάμψει τελικά δια της απουσίας του. Και όλα αυτά για να στηρίξει την δική του παραταξιακή κινητοποίηση που κήρυξε και πραγματοποίησε αντιπαραθετικά την ίδια μέρα το απόγευμα. Η προκλητική απουσία του ΠΑΜΕ, που κατά τα άλλα ψήφισε στην ΑΔΕΔΥ τη συγκεκριμένη στάση εργασίας, πρόσφερε πολύτιμο άλλοθι στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) για να δικαιολογήσουν τη δική τους αδράνεια και ανυπαρξία.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. με τις δυνάμεις της στον Δημόσιο τομέα, στήριξε και προπαγάνδισε τη συμμετοχή στη στάση εργασίας ενώ συμμετείχε με το δικό της αγωνιστικό μπλοκ στην πρωινή συγκέντρωση. Μοίρασε πλατιά στους εργαζόμενους την προκήρυξή της ενώ πορεύτηκε μαζί με τα σωματεία που συμμετείχαν προς τη Βουλή. Η ΕΡΓ.Α.Σ. τονίζει την αναγκαιότητα που υπάρχει να ανασυνταχθεί σε αγωνιστική – ταξική κατεύθυνση το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να μπορέσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο η πάλη για την αναχαίτιση και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το