Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, και με μόνιμο παρονομαστή την υπηρέτηση της δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού κινήματος, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για εσωτερικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου, έπειτα από το όχι ενθαρρυντικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Για να επισφραγίσουν την υποψηφιότητά τους, καθένας από τους διεκδικητές της Προεδρίας του κινήματος θα πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μελών (από τα κάτω), ή να λάβει την έγκριση από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (από τα πάνω), ήτοι: 15% των 366 μελών = 54,9 μέλη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή (19/7/2024), μόλις οκτώ (8) είναι οι υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος: Νίκος Ανδρουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Γιάννης Κανελλάκης, Μιχάλης Κατρίνης. Μολονότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ψηφίσει και τα τρία μνημόνια, είναι σημαντικό πως όλοι ανεξαιρέτως οι διεκδικητές της προεδρίας δεσμεύονται για ένα τελείως διαφορετικό, ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι σημαντικό επίσης πως, παρά το γεγονός ότι ο κάθε υποψήφιος (προφανώς) εκτιμάει ότι με την υποψηφιότητά του όλο και κάτι διαφορετικό έχει να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, σύσσωμοι οι συνυποψήφιοι πρόεδροι ομνύουν στην ενότητα και την ανάπτυξη του κόμματος. Τέλος, και κυρίως, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα Κασσελάκη, λέγεται πως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σκοπεύει να θέσει στη διάθεση των ψηφοφόρων κάποια σύντομα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων. Ναι, είναι προσφορά στη δημοκρατική διαδικασία να θυμίσουμε και να θυμηθούμε στιγμιότυπα από την πολιτική σταδιοδρομία των οκτώ. Ακολουθεί η δική μας συμβολή:

Ανδρουλάκης Νίκος: Είναι γνωστός ως «ισαποστάκιας» διότι έχει προσπαθήσει να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, επί των ημερών του, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει στη βουλή το 69% των νομοσχεδίων της ΝΔ (απόσταση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις 31 ποσοστιαίες μονάδες για την απόλυτη σύμπλευση), την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το 45% των νομοσχεδίων της ΝΔ (απόσταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις 24 ποσοστιαίες μονάδες για την απόλυτη σύμπλευση). Η πολιτική που εφάρμοσε ως τώρα (να περιμένει βασικά τη φθορά του πρώτου κόμματος, χωρίς να κάνει κάτι) λειτούργησε για ένα δύο χρόνια, αλλά δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να αποτελέσει μόνιμη πολιτική στάση. Έτσι στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε περισσότερες από 100.000 ψήφους, και ενώ καταρρέουν σε αριθμούς ψήφων παράλληλα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν είναι ένας πολιτικός που θα μείνει στην ιστορία για κάτι που ο ίδιος έχει κάνει, αλλά για κάτι που του έχουν κάνει (σκάνδαλο παρακολουθήσεων).

Αποστολάκη Μιλένα: Από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς της έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη όχι μόνο για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για πρωθυπουργός. Ελαφρώς, το παράκανε (είναι έτοιμη από καιρό να κυβερνήσει, σαν τον Κασσελάκη). Είναι θιασώτης «του μαχητικού ΠΑΣΟΚ, του διεκδικητικού ΠΑΣΟΚ», και γι’ αυτό είχε υποστηρίξει μαχητικά και δημόσια το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015. Στο νομικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, ειδική συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, υφυπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, υφυπουργός στην Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, είναι προφανές ότι μπορεί να συνομιλεί με όλες τις τάσεις και όλη την ιστορία του πράσινου κινήματος. Λέτε να γίνει η Μιλένα η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός;

Γερουλάνος Παύλος: Η πρώτη του ανάμειξη με την πολιτική ήταν στις βουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνεργάτης του βουλευτή των Εργατικών, Γκ. Τζάνερ, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Αμερική (για σπουδές) υποστηρίζοντας τους Δημοκρατικούς. Μετά βίας γράφτηκε στο ΠΑΣΟΚ το 2001, και παρά την προηγηθείσα ήδη 10ετή γνωριμία με τον Γ. Παπανδρέου (ή, ίσως, εξαιτίας αυτής). Ως τότε δεν είχε την παραμικρή σχέση με το κόμμα σε οποιοδήποτε επίπεδο. Θυμίζει λίγο τον Κασσελάκη, αλλά τα ελληνικά του είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Πάντως τον Π. Γερουλάνο στόχευε το αιχμηρό σχόλιο του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος το 2006 είχε δηκτικά σημειώσει πως στους διαδρόμους του υπουργείου εξωτερικών (στη διάρκεια της θητείας του Γ. Παπανδρέου) «επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική με αμερικανική προφορά».

Γιαννακοπούλου Νάντια: Είναι βουλευτής (Μεσσηνίας) από κούνια. Ο πατέρας της ήταν επίσης βουλευτής Μεσσηνίας (από το 1993 έως το 2004), πάντοτε με το ΠΑΣΟΚ. Έπειτα, από το 2009, πήρε εκείνη τη σκυτάλη στον νομό. Έχει δείξει το τελευταίο διάστημα τη διάθεσή της να διακριθεί με διάφορους τρόπους, προδίδοντας τον Ν. Ανδρουλάκη που την πρότεινε στο τέλος του 2021 (δίνοντας ένα τέλος στην υπερδεκαετή ανυποληψία της σε στελεχιακό επίπεδο) για κοινοβουλευτική εκπρόσωπο στο κόμμα. Έτσι η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησε ανοιχτά με την (όψιμη) επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ τους τελευταίους μήνες, σε διάφορες περιστάσεις, έκανε δικές της δηλώσεις ακόμη κι αν υπήρχε άλλη επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το βράδυ των εκλογών και τα πρώτα αποτελέσματα σημείωνε βιαστικά ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να ξανασυζητηθούν, συνεπώς και το ζήτημα της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ.

Διαμαντοπούλου Άννα: Μοιάζει πολιτικώς με την Καϊλή, διότι τυπικώς ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στη ΝΔ, εδώ και χρόνια. Θεωρείται μεγάλη επαναστάτης, διότι με τον περίφημο νόμο «Διαμαντοπούλου» για τα ΑΕΙ (προέβλεπε κατάργηση ασύλου, αξιολόγηση, χρονικά όρια σπουδών, συμβούλια Διοίκησης, κλπ.) γέννησε μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2011. Μολονότι είναι σεσημασμένη (τουλάχιστον) στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ξανα-συστηθεί σε αυτόν, με σύντομο βίντεό της. Όπως ο Κασσελάκης συστήθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑμε ένα 5λεπτο βίντεο στο οποίο δεν υπάρχει η λέξη «αριστερά», έτσι και η Διαμαντοπούλου συστήθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με ένα 3λεπτο βίντεο στο οποίο δεν υπάρχει ούτε η λέξη «αριστερά», ούτε η λέξη «σοσιαλισμός». Βασικά, το βίντεο αυτό θα ταίριαζε σε έναν υποψήφιο οποιουδήποτε αστικού κόμματος. Ήδη δέχεται πυρά από τους λοιπούς 7, που την κατηγορούν ότι χτίζει γέφυρες με τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Δούκας Χάρης: Έγινε γνωστός ξαφνικά, σαν άλλος Κασσελάκης, μετά την περσινή νίκη του στον Δήμο της Αθήνας επί του Μπακογιάννη. Μετέτρεψε το 14,19% του πρώτου γύρου, σε 56% στον δεύτερο γύρο. Πάντως κάποιοι Αθηναίοι δεν έχουν μάθει ακόμη το όνομά του, διότι -είναι γεγονός ότι- ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιονδήποτε έβρισκαν μπροστά τους, αρκεί να μην ξαναέβγαινε δήμαρχος ο δημιουργός του Μεγάλου Περιδρόμου. Δεν είναι πολλά χρόνια στέλεχος στο πράσινο κίνημα (κάτι που θεωρείται προσόν). Οριακά τον Νοέμβριο του ’22 ορίστηκε γραμματέας στον τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ. Είναι περίφημος για την πρώτη του δήλωση ως νέος Δήμαρχος Αθηνών (θα εφαρμόσει τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης), αλλά και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του, όπως αυτή της υπογραφής μνημονίου κατανόησης με τον Δήμαρχο της πόλης Κουένκα του Εκουαδόρ, «διαμορφώνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για τις δύο πόλεις». Ο Χάρης (Χρυσόστομος) Δούκας νυμφεύεται τον Σεπτέμβριο με κουμπάρους του τους 11 αντιδημάρχους του. Δεσμεύεται να πολεμήσει τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία.

Κανελλάκης Γιάννης: Μέχρι τώρα, στήριζε υποψηφιότητες άλλων. Όπως διαβάζουμε και στο βιογραφικό του, διετέλεσε: «ενεργό μέλος επιτροπών υποστήριξης του δημοκρατικού υποψηφίου Μάϊκλ Δουκάκη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ (…), σύμβουλος των επιτροπών υποστήριξης του δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον,  με τον οποίο συνεργαστήκαμε όταν εξελέγη πρόεδρος (…), μέλος επιτροπών και σύμβουλος προεκλογικής καμπάνιας του Ελληνοαμερικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πωλ Τσόγκα». Αναφέρεται ότι έχει βρεθεί σε εμπόλεμες ζώνες «τουλάχιστον 23 φορές», γεγονός που αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για να αντέξει τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Κατρίνης Μιχάλης: Μέλος του σοσιαλιστικού κινήματος από τα νεανικά του χρόνια και την ΠΑΣΠ, ο Μιχάλης Κατρίνης πέτυχε την υψηλότερη ως τώρα θέση του εντός ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2021, καθώς μετά τις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν τον θάνατο της Γεννηματά ο τότε νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, τον τοποθέτησε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πού να ήξερε ότι εκκολάπτονταν ένας ανταγωνιστής του! Ανάμεσα στους 8 νυν υποψηφίους για το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ο πλέον χιουμορίστας, δηλώνοντας πως «εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα ΔΕΝ υπάρχουν για να υπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους συνυποψηφίους του, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ποια ακριβώς πολιτική υπηρετούν, αλλά τουλάχιστον ο συγκεκριμένος διακηρυκτικά οριοθετείται από τη ΝΔ. Κάτι είναι κι αυτό.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους!

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία