Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ υπό τον Πίτερ Ντόλμαν, με σκοπό να αξιολογήσει τα μέτρα της νέας κυβέρνησης. Η Δήλωση Συμπερασμάτων της Αποστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αργότερα, είναι ενδεικτική για τις θέσεις και τις διαθέσεις του ληστρικού διεθνούς οργανισμού αλλά και την πολιτική της ΝΔ.
Το ΔΝΤ επικροτεί τις μέχρι τώρα ενέργειες της ΝΔ και την παροτρύνει σε ακόμα περισσότερα μέτρα προς την ίδια (αντιλαϊκή) κατεύθυνση: «Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγειάνση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη …». Και πώς θα καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική, κατά το ΔΝΤ;
Κατ’ αρχάς, οι εκπρόσωποι διαπιστώνουν ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την προσχώρηση στην Ευρωζώνη», και ότι θα χρειαστούν …15 χρόνια ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα. Και αυτό γιατί ….κάποιες “μεταρρυθμίσεις” που προβλέπονταν από το πρόγραμμα καθυστερούν, ακυρώνονται ή και ανατρέπονται.
Η προτροπή του ΔΝΤ είναι κατά προτεραιότητα να βοηθηθεί ο τραπεζικός τομέας, ενώ συγχρόνως «να εξαλειφθούν μόνιμα η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, καθώς έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους κι έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών».
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με αφορμή το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο. Ζητά “διεύρυνση της φορολογικής βάσης” (συνεπώς μείωση του αφορολόγητου ορίου), γιατί «η Ελλάδα παραμένει κοντά στον πυθμένα της ΕΕ, αναφορικά με το ποσοστό των εργαζόμενων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων». Υποστηρίζει, επίσης, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες.
Υπερθεματίζει, τελος, τις πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας: “την άρση των νεών περιορισμών στις απολύσεις, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διασύνδεση της προσαρμογής των κατώτατων μισθών με το επίπεδο παραγωγικότητας, τον περιορισμό της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αλλά και τους μηχανισμούς εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (opt-out)” (υπενθυμίζουμε εδώ το πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ακύρωσή τους σε περίπτωση “οικονομικής αδυναμίας” της επιχείρησης). Συγχρόνως, απαιτεί παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και γενικότερα μια κυβερνητική πολιτική που θα στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων-ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013.
Η κοινή γραμμή ΔΝΤ και ΝΔ είναι να διευρυνθούν τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, να γίνουν περισσότερες περικοπές, να κλιμακωθεί η επίθεση στους εργαζόμενους. Έτσι, «νομοθετούν οι λίγοι και υποφέρουν οι πολλοί», για να παραφράσουμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr