72 χρόνια μετά τη ΝΑΚΜΠΑ
Μπροστά σε νέα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό η φετινή 72η μαύρη επέτειος από τη «Μέρα της Καταστροφής» ή Νάκμπα, όπως λέγεται στα Αραβικά, που ξεκίνησε με την ίδρυση του Ισραήλ τον Μάη του 1948, πάνω στις στάχτες και το αίμα του Παλαιστινιακού λαού, που βίωσε τον ξεριζωμό και την εξαφάνιση 531 χωριών, τις σφαγές πάνω από 15.000 αμάχων και την προσφυγιά περίπου ενός εκατομμυρίου άλλων, που αναζήτησαν νέα πατρίδα σε Λίβανο, Συρία, Ιορδανία, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Η σημερινή μαύρη επέτειος βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό να βιώνει τη βάρβαρη κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής ενόψει της επικείμενης προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μετά την 1η Ιούλη, υπό τη στενή συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν μία δίκαιη ειρήνη στην περιοχή, «αλλά δεν θα την περιμένουν για πάντα», τόνισε στο μήνυμά του ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που το Ισραήλ κλιμακώσει την κατοχή προσαρτώντας σε μερικές βδομάδες την Κοιλάδα του Ιορδάνη, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ.
«Η Νάκμπα δεν είναι μόνο μία οδυνηρή ανάμνηση ενός μακρινού εγκλήματος. Είναι μία πραγματικότητα που συνεχίζεται και εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες, ως αποτέλεσμα στο συνεχές του πόνου, του οικονομικού στραγγαλισμού και της αδικίας», τόνισε σε μήνυμά της η PLO. Αναφέρει πως η επικείμενη προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ενδεχομένως μετά την 1η Ιούλη, από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντς, φέρνει στο προσκήνιο «τον κεντρικό στόχο και τον υπέρτατο σκοπό της εποικιστικής κατοχής: Την αρπαγή παλαιστινιακής γης και του πλούτου της, ενώ απωθούνται ή εγκλωβίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο της ατζέντας ενός “μεγαλύτερου Ισραήλ”». Στις 20 Μαΐου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία «Η PLO και το Κράτος της Παλαιστίνης προχωρούν σήμερα στη λύση (τερματισμό) όλων των συμφωνιών με την Κατοχική δύναμη και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ασφαλείας και άλλες…»
Εν τω μεταξύ προχωράει ο σχεδιασμός της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του εταίρου του στην εξουσία, Μπένι Γκαντς, που διατηρεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του υπουργού Άμυνας, για την κλιμάκωση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ο Γκαντς, διαβεβαίωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για την προώθηση του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου του Τραμπ, αποφεύγοντας να αναφερθεί άμεσα στο σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.
Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, που διαβεβαίωσε πως το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό θα προωθηθεί «υπεύθυνα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ» και σε «διάλογο με τους γείτονές μας, διαφυλάσσοντας τις συμφωνίες ειρήνης». Τόνισε ότι «η ειρήνη με τους γείτονές μας είναι στρατηγικά ωφέλιμη», προτείνοντας ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με Αίγυπτο και Ιορδανία.
Οι δηλώσεις του Ασκενάζι αποτελούν έμμεση απάντηση στη σαφή προειδοποίηση του Ιορδανού βασιλιά Χουσεΐν, πως το Ισραήλ θα χαράξει πορεία «μαζικής σύγκρουσης» με την Ιορδανία αν προωθήσει τα σχέδια προσάρτησης του 30% της Δυτικής Οχθης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ «θα βυθίσει την περιοχή στο χάος και τον εξτρεμισμό», προκαλώντας πιθανώς την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιορδανίας – Ισραήλ, τονίζοντας πως εξετάζει «όλες τις λύσεις».
Όλα αυτά βέβαια γίνονται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Επί οκτώμισι ώρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνάντησε, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, σημαντικούς αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών. Το θεματολόγιο των συναντήσεων του Πομπέο με τον Νετανιάχου και τον κυβερνητικό εταίρο του, Μπένι Γκαντς από το «Γαλάζιο και Λευκό» μπλοκ, είχε ως επίκεντρο την προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης από 1η Ιούλη, ενώ συζητήθηκαν και θέματα όπως η διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημαντικού ανταγωνιστή στην περιοχή. Δεν έλειψαν οι «ενστάσεις» των ΗΠΑ και οι πιέσεις τους για περιορισμό των στενών σχέσεων που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ο άξονας ΗΠΑ-Ισραήλ με τα επιθετικά του χαρακτηριστικά είναι παρών στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ενώ η συγκυβέρνηση στο Ισραήλ προετοιμάζει ένα καίριο πλήγμα στην παλαιστινιακή υπόθεση με την προσάρτηση εδαφών, πυροδοτώντας κλίμα σύγκρουσης τόσο με τους παλαιστίνιους όσο και με την Ιορδανία.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr