Ιστορική η απεργία των εργαζομένων του αμερικανικού κολοσσού αεροδιαστημικής ΒΟΕΙΝG. Υπέρ μιας απεργίας (η πρώτη του συνδικάτου από το 2008) ψήφισαν την Πέμπτη 12/9 οι 33.000 εργαζόμενοι που κατασκευάζουν τα 737 MAX και άλλα αεριωθούμενα στην περιοχή του Σιάτλ και του Πόρτλαντ, σε ποσοστό 96%. Υπερφαλαγγίστηκε έτσι το ποσοστό των 2/3 των συνδικαλισμένων εργατοτεχνιτών που προβλέπει ο κανονισμός του συνδικάτου (IAM) για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης. Με συντριπτική πλειοψηφία (94,6%) οι εργατοτεχνίτες απέρριψαν επίσης τη σύμβαση της μεγαλοεργοδοσίας, διεκδικώντας αύξηση 40%. Η διοίκηση της ΒΟΕΙΝG, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι του ιλιγγιώδους πληθωρισμού και της ακρίβειας που κατατρώει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, πρότεινε αύξηση 25% που, όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. «Δεσμεύτηκε» επίσης για ένα μπόνους 3000 δολαρίων, όπως και για την κατασκευή στην περιοχή του Σιάτλ του επόμενου εμπορικού αεριωθούμενου.

Η ιστορική κινητοποίηση άρχισε ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και αυξανόμενα χρέη (60 δισ. ευρώ). Στη συγκυρία, η ΒΟΕΙΝG προσπαθεί με την αύξηση της παραγωγής να φτιασιδώσει την τσαλακωμένη εικόνα της, μιας και η φήμη της επλήγη σοβαρά μετά από μια σειρά περιστατικών έλλειψης της τάχα εγγυημένης ποιότητας και ασφάλειας που αυτή παρέχει. Και αν οι δύο θανατηφόρες συντριβές αεροπλάνων 737 MAX το 2018 και το 2019 φαντάζουν μακρινές, μόλις τον περασμένο Γενάρη σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό που βοά για την παντελή έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Τότε λοιπόν μια πόρτα αποσπάστηκε εν πτήσει από ένα κατά τα λοιπά καινούριο αεριωθούμενο, με αποτέλεσμα οι μετοχές του αμερικανικού μεγαθηρίου να χάσουν το 40% της αξίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι κατεβαίνοντας σε απεργία είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την άκαμπτη στάση της εργοδοσίας, αλλά και την ξεπουλημένη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του συνδικάτου ΙΑΜ, που καλούσε τους εργατοτεχνίτες να δεχτούν την εργοδοτική πρόταση.

Όπως είναι φυσικό η διοίκηση της εταιρείας κλιμακώνει την επιχείρηση εκφοβισμού του προσωπικού. Με προπαγανδιστικό περιτύλιγμα «τις οικονομικές απώλειες 100 εκ. ημερησίως λόγω της απεργίας», ο οικονομικός διευθυντής της ΒΟΕΙΝG Γουέστ απέστειλε κατά την τρίτη μέρα της απεργίας τρομοκρατικό φιρμάνι στους απεργούς. Με αυτό τους «ενημέρωνε» πως η εταιρεία αποφάσισε να παγώσει όλες τις προσλήψεις, να μειώσει δραστικά τα έξοδα ανεφοδιασμού, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους της εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως ξετσίπωτα ομολόγησε ο Γουέστ «ξέρω ότι αυτές οι ενέργειες θα προκαλέσουν αβεβαιότητα και ανησυχία. Αυτή η απεργία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψή μας και πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουμε τη ρευστότητα και να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το