Ποιος πληρώνει τη καπιταλιστική κρίση

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια κοινότητα περνάει απ’ τη μια κρίση στην άλλη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το πώς επιδρά η κρίση αυτή στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μετά την οικονομική κρίση που τα βάρη της φορτώθηκαν στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ακολούθησε η υγειονομική κρίση και σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και γενικότερα ο λυσσαλέος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός που όξυνε για μια ακόμα φορά την οικονομική και όχι μόνο κρίση.

Στις συνθήκες όμως αυτές, που οδήγησαν στην πλήρη εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζομένων, υπάρχουν και εκείνοι που στην κυριολεξία πολλαπλασίασαν τον πλούτο τους. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από διάφορες οργανώσεις που μπορούν να παρακολουθούν την ξέφρενη πορεία του πλουτισμού των μεγαλοκαρχαριών του καπιταλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, οι μεγαλοκαρχαρίες  στο χώρο των τροφίμων και της ενέργειας τα τελευταία 2 χρόνια αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 453 δισ. δολάρια! Είναι βέβαια οι κλάδοι αυτοί που έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης και που δεν μπορούν να αποφύγουν οι καταναλωτές.

Σε στοιχεία που έγιναν γνωστά απ’ το ναό του καπιταλισμού το Νταβός, στο χώρο των τροφίμων αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι κατά 62 τους τελευταίους 24 μήνες, την ίδια στιγμή που οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 30%! Κάθε 30 ώρες δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος απ’ την έκρηξη των τιμών των μετοχών στον τομέα της τεχνολογίας!  Δημιουργήθηκαν έτσι 537 νέοι δισεκατομμυριούχοι!

Την ίδια ώρα πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην ακραία φτώχεια σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν πριν απ’ την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία αυτά που βέβαια δεν μας εκπλήσσουν καθόλου αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως η κρίση μας έχει πλήξει όλους. Προφανώς η κρίση για τους λίγους και γνωστούς μεγαλοκαρχαρίες είναι η ευκαιρία για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, ενώ την ίδια στιγμή αυτή η ίδια κρίση συντρίβει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Τα στοιχεία βέβαια αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και για την κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει ότι δήθεν ισοκατανέμει τα βάρη τόσο στην πλουτοκρατία όσο και στο λαό.

 Και κάτι τελευταίο, φανταστείτε τι χορός δισεκατομμυρίων γίνεται και θα γίνει με αφορμή τον πόλεμο. Ένα μόνο στοιχείο να αναφέρουμε. Οι αξιωματούχοι της Ιντερπόλ  καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να ελέγξουν το εμπόριο όπλων που έχουν πλημμυρίσει τις μαύρες αγορές με αφορμή δήθεν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και που βέβαια θα αυξήσει τα κέρδη τόσο των εμπόρων όπλων όσο και των κρατικών πολεμικών βιομηχανιών σε κέρδη ανυπολόγιστα!  

Γιώργος Σόφης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το