Η τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα στις 22 Μάρτη, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 144 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες, λειτουργεί ως θρυαλλίδα νέων εξελίξεων στο Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο. Παράλληλα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας πάνω από την πολύπαθη χώρα, καθώς ο Πούτιν έδειξε από την πρώτη στιγμή προς το Κίεβο. Από την άλλη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως ότι ευθύνεται το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους», σε μια προσπάθεια να βγάλουν από το κάδρο τους Ουκρανούς. Ισχυρίστηκαν πως είχαν ενημερώσει τη Μόσχα, η οποία τους αγνόησε.

Ο Πούτιν σε διάγγελμά του, 24 ώρες μετά την επίθεση, δεν έκανε καμία αναφορά στον ISIS και επισήμανε πως οι δράστες που συνελήφθησαν κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα. Επίσης παρομοίασε τους δράστες με τους Ναζί, όπως κάνει συνήθως για την ουκρανική ηγεσία, και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο «πελάτης» αυτής της τρομοκρατικής πράξης.
Πάντως ο Λευκορώσος πρόεδρος, Λουκασένκο, ανέφερε πως οι ένοπλοι επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του και όταν απέτυχαν κατευθύνθηκαν προς την Ουκρανία.

Η αιματηρή επίθεση έδωσε την ευκαιρία στη ρωσική ηγεσία να εντείνει την πίεση προς το Κίεβο και να δικαιολογήσει σε επίπεδο προπαγάνδας την πολεμική επίθεση στην Ουκρανία. Έλαβε χώρα μια μέρα μετά αφότου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετατράπηκε σε «πόλεμο» καθώς «συλλογικά η Δύση μετέχει στο πλευρό της Ουκρανίας» και την ώρα που έχουν ξεκινήσει αντεπιθέσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης έγινε στο φόντο της απόφασης της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και της σαρωτικής νίκης του Ρώσου προέδρου στις πρόσφατες εκλογές.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB, Αλ. Μπορτνίκοφ, εκτίμησε ότι η Ουκρανία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «βρίσκονται πίσω» από την επίθεση και ότι η Ουκρανία εκπαιδεύει ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίστηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης καθώς έπρεπε «να κάνουν κάτι για να δείξουν την αξία τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πετρούσεφ, έδειξε Κίεβο ενώ και το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε πως οι ΗΠΑ και Βρετανία «βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις δομές τύπου ISIS» και ότι αυτοί τις δημιουργήσανε.
Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την επίθεση με Ουκρανούς εθνικιστές και ότι οι δράστες είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Από την μεριά του ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι θέλει να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους «εκατοντάδες χιλιάδες τρομοκράτες» Ρώσους φαντάρους που πολεμούν στην Ουκρανία «για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στην πατρίδα τους».
Ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι «τουλάχιστον από τις 15 Φλεβάρη» η Ρωσία γνώριζε ότι σχεδιαζόταν τρομοκρατική επίθεση. Ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι η Μόσχα γνώριζε από πού θα προέρχονταν οι τρομοκράτες και από ποιες χώρες θα περνούσαν. Ότι η πληροφορία αυτή πέρασε μέσω του σταθμού πληροφοριών τους στη Συρία και από εκεί προωθήθηκε στη Μόσχα.

Στις 7 Μάρτη, δεκαπέντε ημέρες πριν το γεγονός, η αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών στη ρωσική πρωτεύουσα για τα επόμενα δύο 24ωρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αυξήσει, στο μέγιστο βαθμό, το επίπεδο επικινδυνότητας για ταξίδια στη Ρωσία. Απαντώντας στους ρωσικούς ισχυρισμούς για εμπλοκή της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος τους χαρακτήρισε «ανοησίες». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γραπτώς τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προειδοποίησε ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» για τη Ρωσία να επιχειρήσει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ουκρανία.
Πάντως προκαλεί εύλογη απορία η σπουδή με την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν (ή λένε πως προσπάθησαν) να «προστατεύσουν» τη Ρωσία την ώρα που χύνουν, βιτριολικά, το αντιρωσικό τους δηλητήριο και βρίσκονται σε σφοδρή σύγκρουση μαζί της. Εύκολα θα μπορούσε να τους κατηγορήσει κανείς για «συγκάλυψη».

Στη μυστηριώδη αυτή υπόθεση που κατέληξε σε μακελειό, εμπλέκονται και χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Κιργιστάν, με τις οποίες σχετίζονται οι ένοπλοι τρομοκράτες. Η επιλογή της στοχοποίησης αυτών των χωρών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προβοκάτσια που στοχεύει στους μετανάστες και τους εργάτες από την Κεντρική Ασία καλλιεργώντας ένα αρνητικό κλίμα στη ρωσική κοινωνία. Η εργασία αυτών θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ρωσικών εργατικών χεριών που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου. Επίσης τυχόν αντίποινα της Μόσχας στην Κεντρική Ασία θα μείωναν την επιρροή της στην περιοχή αυτή, με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς, με μοναδικούς κερδισμένους τη Δύση και την Κίνα.
Ο Πούτιν κρατάει, με συνεχείς δηλώσεις του, ψηλά το θέμα στην πολιτική επικαιρότητα καθώς η ρωσική κοινωνία αλλά και η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ζητούν απαντήσεις και δεν πείθονται από τη σαθρή δυτική επιχειρηματολογία για «εισαγόμενη ισλαμιστική τρομοκρατία». Επίσης λύνει τα χέρια του για κλιμάκωση των επιθέσεων στο μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου εσωτερικών τόνισε πως «θα φθάσουμε οπωσδήποτε σ’ εκείνους που έδωσαν τελικά την εντολή να γίνει» και συμπλήρωσε πως «πληρώσαμε ένα πολύ υψηλό τίμημα και ολόκληρη η ανάλυση της κατάστασης πρέπει να είναι εξαιρετικά αντικειμενική και επαγγελματική».

Την ίδια στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την Ουκρανία στα διεθνή δικαστήρια για τον ρόλο της στη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του μακελειού στη Μόσχα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ρωσία ζήτησε από το Κίεβο την «άμεση σύλληψη και έκδοση όλων όσοι συνδέονται με τις εν λόγω τρομοκρατικές ενέργειες». Μεταξύ αυτών και του Β. Μάλιουκ, επικεφαλής της SBU (Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας), ο οποίος παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία του βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει Κριμαία και Ρωσία. Η SBU απέρριψε ως «ανούσια» την απαίτηση και υπενθύμισε ότι ο Πούτιν είναι αυτός για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πιο ωμός ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντ. Μεντβέντεφ, είπε πως εάν αποδειχθεί ότι πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα κρύβονται οι ηγέτες της Ουκρανίας, τότε αυτοί θα «εξοντωθούν» και δεν θα δικαστούν. Ξεκαθάρισε πως «εάν ληφθούν επαρκή στοιχεία ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση κρύβονται αποβράσματα όπως το τάγμα Αζόφ, ο Μπουντάνοφ ή ο Ζελένσκι, φυσικά, δεν θα δικαστούν σε κάποιο βρωμερό ΔΠΔ (σ.σ. Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο)». Τόνισε ότι «είναι αδύνατο να προωθηθεί μια τέτοια απόφαση στον ΟΗΕ λόγω της ρωσοφοβικής συναίνεσης και του αγγλοσαξονικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Προανήγγειλε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να τους «εξαλείψουν είτε στο Κίεβο ή σε άλλο κατάλληλο μέρος».

Σενάρια για «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες

Ενώ από τη μία η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα διαμορφώνεται ευνοϊκή για τη Ρωσία και από την άλλη σκληραίνει η φιλοπόλεμη αντιρωσική ρητορική στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή διαρρέουν πληροφορίες για υπόγειες διεργασίες για μια «ειρηνευτική» διαδικασία.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Όλ. Σολτς, ότι ορισμένες χώρες «συζητούν σε επίπεδο συμβούλων Ασφαλείας πώς θα μπορούσε να μοιάζει κάτι που θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική διαδικασία». Ακόμη και Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ή ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Αντρ. Γέρμακ, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει συμμετοχή της Ρωσίας στις δύο Συνόδους Κορυφής για την «ειρήνη» που προωθεί το Κίεβο για την άνοιξη στην Ελβετία.

Για το Ουκρανικό συζήτησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο με τον ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, εν όψει και της συνάντησης του Εμ. Μακρόν με τον Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα τον Μάιο. Η Κίνα προωθεί δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» και ο ειδικός απεσταλμένος της για την Ευρασία πραγματοποίησε περιοδεία σε Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία. Ο Σεζουρνέ κάλεσε το Πεκίνο «να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία » και ζήτησε να υπάρξει «ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία», καθώς «η Κίνα διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στην ανεξαρτησία και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί δημοσίως, τις τελευταίες βδομάδες, ότι θα ήταν ανοιχτός σε συζητήσεις. Πρόσφατα διέρρευσε στον τύπο το προσχέδιο συνθήκης ειρήνης που συντάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές τον Απρίλιο του 2022, περίπου έξι βδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, και το οποίο τορπιλίστηκε από την παρέμβαση των δυτικών ιμπεριαλιστών. Ο Ερντογάν πριν λίγες ημέρες προσφέρθηκε να φιλοξενήσει εκ νέου συνομιλίες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε κύριο άρθρο των «Times» με τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου», το οποίο ανέφερε ότι οι δυτικοί προετοιμάζονται για την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού. Ενώ στο ίδιο πνεύμα άρθρο του «Economist» περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον για την Ουκρανία, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης το καλοκαίρι. Το άρθρο παρουσιάζει μια μελλοντική ειρηνευτική διαπραγμάτευση με βάση τη σημερινή γραμμή του μετώπου, που αφαιρεί το 1/5 του ουκρανικού εδάφους από το Κίεβο, ως τη λιγότερο κακή επιλογή!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το