ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

                                                         21 – 7 – 2019          

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 18:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα βουλή, μεταξύ άλλων να καταθέσει νομοθέτημα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Ο πρωθυπουργός, η  υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, έρχονται να εφαρμόσουν τις πιο αντιδραστικές προεκλογικές τους διακηρύξεις. Προηγουμένως τα ΜΜΕ προετοίμασαν το έδαφος, χειραγωγώντας τον κόσμο με πληθώρα παραπληροφόρησης, αφού ταύτιζαν το άσυλο με την «ανομία», και τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι με την ανοχή της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση τους, ακριβώς για να δυσφημιστεί το άσυλο.

Το πανεπιστημιακό άσυλο κατακτήθηκε και διατηρήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική –ακαδημαϊκή ελευθερία όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.


Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί λαϊκή κατάκτηση και σαν τέτοια χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του. Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των ταξικών κοινωνιών και υπάρχει παντού. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο, αλλά από τις αντιφάσεις και τις ταξικές ανισότητες και αδικίες που παράγουν και αναπαράγουν ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, το κεφάλαιο και το αστικό κράτος. Οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» που σκαρφίζονται τα νομοθετήματα, αν περπατούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα διαπίστωναν ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών γίνονται ελεύθερα, όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως σε περιοχές που έχουν επιλέξει να υποβαθμίσουν και να γκετοποιήσουν οι αστυνομικές αρχές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.


Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση. Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ολόκληρη τη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση.

Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, για να επιβάλλουν τις πιο βαθιά ταξικές αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα  και τους φοιτητές/τριες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους επιχειρηματικό άσυλο. Ένα άσυλο για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και να δίνουν ένα ψίχουλο στους ερευνητές. Άσυλο για τους εργολάβους που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια, έχοντας εργαζόμενους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η «ασυλία» στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Στον δικό τους επιχειρηματικό άσυλο κανείς δεν θα  μπορεί να αντισταθεί, δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι!

Ακριβώς αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η κατάργηση του ασύλου και η εξαγγελία «ελεγχόμενης εισόδου» στα πανεπιστήμια, μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από την εποχή της δικτατορίας. Για να θωρακίσει τη νεοφιλελεύθερη επέλαση η ΝΔ καταργεί το άσυλο ώστε να επιβάλλει δια της ισχύος των αστυνομικών γκλομπς την πολιτική της: αυτονομία ΑΕΙ, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, ν+2 χρονικό όριο σπουδών κ.λπ. Μια τέτοια λογική υπηρετεί και η μεταφορά της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα πάντα θα λειτουργούν με όρους αγοράς, θα τίθενται στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του οικονομικού κατεστημένου είναι βαθιά αντιδραστικές  και οπισθοδρομικές, γιατί «κατάργηση του άσυλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστήμιου και μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην αγορά, δηλ. με απλά λόγια, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, εμπέδωσης του δόγματος του «νόμου και της τάξης», υποβάθμισης συλλογικών, κινηματικών και ατομικών δικαιωμάτων.  Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών. Μαζί με τους φοιτητικούς Συλλόγους, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, τα εκπαιδευτικά σωματεία και το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα καλούμε τις/τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τον κυκεώνα των αντιλαϊκών εξελίξεων που μας περιμένει!

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το