Ε ‘ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: «Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μην ταυτιστούν με την κυνικότητα των κυβερνώντων και να επιδείξουν την ευαισθησία που ταιριάζει σε εκπαιδευτικούς για το έγκλημα των Τεμπών»
Η υποκρισία του Υπουργείου Παιδείας και ορισμένων Διευθυντών που αποδεικνύονται «υπουργικότεροι» της Υπουργού είναι τόση, ώστε χθες η υπουργός μας έδειχνε στο Υπουργικό Συμβούλιο πόσο συγκλονισμένη είναι με την τραγωδία των Τεμπών, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να επιβάλει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, στους μαθητές που διαμαρτύρονται για το έγκλημα…
Μάλιστα επιχειρεί να το κάνει με βάση περυσινό ΦΕΚ, το οποίο όμως ΔΕΝ έχει επικαιροποιηθεί για εφέτος, ενώ αγνοεί το νόμο 4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα και αναφέρει ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».
Αυτό καταγγέλλει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι όσοι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες…».
«Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει αυτό, όταν η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες είναι αδύνατη λόγω των μαθητικών καταλήψεων;», αναρωτιέται η ΕΛΜΕ.
Η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών που ενώνουν τη φωνή τους με τη ‘’φωνή λαού’’ για τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων στα Τέμπη και την απαίτηση να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους εκπαιδευτικούς εναντίον τους με τη γνωστή εντολή για webex και απουσίες. Οι εκπαιδευτικοί στέκονται δίπλα στους μαθητές, έχουν τα ίδια αιτήματα με αυτούς, τον ίδιο πόνο και οργή για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων που συνεχίζει να μας συγκλονίζει και να μας κατεβάζει στους δρόμους.
Σας ενημερώνουμε ότι στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα αναφέρει ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».
Δεχόμαστε καταγγελίες ότι πολλοί διευθυντές, κατόπιν προτροπής του Υ.ΠΑΙ.Θ, προκειμένου να μετατρέψουν τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση σε υποχρεωτικότητα, επικαλούνται το ΦΕΚ Β’ 4264/30-09-2020, όπου αναφέρεται ότι:
«Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες».
Ωστόσο, το ΦΕΚ αυτό δεν έχει επικαιροποιηθεί για τη φετινή σχολική χρονιά.
Επίσης, στην παρ. 3 του άρθρου 4 της 111525/ΓΔ4/10-9-2021 Υ.Α. για την τηλεκπαίδευση αναγράφεται ότι «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες δε διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες…».
Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει αυτό, όταν η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες είναι αδύνατη λόγω των μαθητικών καταλήψεων;
Τέλος, θυμίζουμε την καταδικαστική για το υπουργείο Παιδείας και την εταιρία Cisco απόφαση 50/2021 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (στις 16/11/2021) για την παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, στις οδηγίες της οποίας το Υ.ΠΑΙ.Θ. ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί.
- Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν υποχρεούμαστε να δεχθούμε καμία τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις που δε διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών-εκπαιδευτικών.
- Αποκλειστικός χώρος εργασίας μας είναι το σχολείο και μέσα σε αυτόν παρέχουμε το έργο μας. Οι εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον χώρο εργασίας μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε εργασία και, άρα, ούτε τηλεκπαίδευση. Από την ιδιωτικότητα του σπιτιού μας, δεν διαθέτουμε ούτε τον χώρο, αλλά και ούτε τα μέσα για συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εγκαλέσει κανέναν, γιατί δεν παρέχει τηλεκπαίδευση.
- Ο κλάδος με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ μπορεί να κάνει χρήση της απεργίας αποχής όταν το ΥΠΑΙΘ μας χρησιμοποιεί για να σταματάμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μην ταυτιστούν με την κυνικότητα των κυβερνώντων και να επιδείξουν την ευαισθησία που ταιριάζει σε εκπαιδευτικούς για το έγκλημα των Τεμπών. Οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ζωή. Σε περίπτωση που αποφασίζουν κινητοποιήσεις, παραμένουμε στο χώρο εργασίας μας από όπου και μόνο παρέχουμε την εργασία μας.
e-prologos.gr