Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Σιμώνουμε στα Χριστούγεννα, προπατάρηδες του χρόνου εμείς και η στήλη προσφέρει μερικές πληροφορίες για να περάσουμε ανώδυνα το Δωδεκαήμερο και να μην πάμε αλιβάνιστοι.

Το Δωδεκαήμερο, δηλαδή από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι των Φώτων, «φανεργεύουν οι καρκάντζολοι», σε νεοελληνική μετάφραση από την κρητική, «φανερώνονται οι καλικάντζαροι». Ανεβαίνουν από τα βάθη, στην επιφάνεια της γης και πειράζουν τους ανθρώπους με κάθε τρόπο. Μια θεωρία για την εμφάνισή τους λέει πως «επειδή αυτές οι δώδεκα μέρες του Δωδεκαημέρου προστέθηκαν (στο ημερολόγιο) για να εναρμονιστεί ο σεληνιακός με τον ηλιακό χρόνο, θεωρήθηκαν μέρες εμβόλιμες, μη κανονικές. Κατά το διάστημα αυτό επέρχεται μια αναστάτωση στην τροχιά του χρόνου». Πάλι καλά που η θεωρία είναι ελληνική και δεν της έδωσαν καμία σημασία οι υπερασπιστές της κλιματικής αλλαγής, γιατί τότε θα έπρεπε να τις αφαιρέσουμε και τις δώδεκα μέρες με αδιευκρίνιστες συνέπειες για τον πλανήτη. Κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, αυτός ο χρόνος συμπίπτει με την ανυπαρξία εργασιών -λόγω καιρικών συνθηκών καταχείμωνο- και οι τεμπελχανάδες, που δεν είχαν τίποτα να κάνουν, σκέφτηκαν να κάνουν κασκαρίκες στους νοικοκυραίους και στους αλαφροΐσκιωτους, για να περάσουν ευχάριστα. Για τη γνώση και μόνο, να αναφέρουμε πως οι αντίστοιχοι καλικάντζαροι στη σκανδιναβική μυθολογία ονομάζονται «τρολ».

Σύμφωνα με την παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι 18. Κανείς δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας ένα χαρακτηριστικό και ένα κουσούρι. Δε θα τους αραδιάσουμε όλους έναν, έναν.
Αρχηγός τους θεωρείται από πολλούς ο Μαντρακούκος που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ’ όλη την ομάδα. Δεν θα ασχοληθούμε με αυτόν, όμως.

Θα σας επιστήσουμε την προσοχή στον Πλανήταρο. Αυτουνού η δουλειά είναι να ξεγελάει-πλανεύει τους ανθρώπους. Προσέξετε μην τυχόν και τον συναντήσετε. Είδατε τι έπαθε κοτζάμ καθηγητής πανεπιστημίων, ο ΚωτσοΜπακογιάννης; Tον ξεγέλασε και αυτός με τη σειρά του μας πληροφόρησε, με περισσή βεβαιότητα, πως «όταν ο Θεός κάνει σχέδια, ο άνθρωπος γελάει», προκαλώντας για πολλές μέρες άφθονα γέλια στο διαδίκτυο, υπό τον τίτλο «Τώρα που ήρθε η άνοιξη και ανθίζουν τα καρότα…». Αμ! Το άλλο, που πήγε να διαβάσει ο Κασσελάκης ένα λογοτεχνικό απόσπασμα για να πείσει τους κασσελίστας πως είναι διανοούμενος και ο Πλανήταρος του διόρθωσε το όνομα του συγγραφέα στο χαρτί και, από Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον ονομάτισε «Ιάκωβο Καμπανέλλο»;

Άλλος καλικάντζαρος είναι ο Γουρλός. Mε τα τεράστια μάτια του παρακολουθεί τα πάντα ακόμα και το κινητό του Ανδρουλάκη. Μην τον απαντήσετε και προπαντός μην του δείξετε το κινητό σας. Αυτός κάνει παρέα με τον Κατσικοπόδαρο που είναι αυτό που λέει το όνομά του: Όπου μπει το κακορίζικο ποδάρι του έρχεται η καταστροφή.

Επίσης καλικάντζαροι που πρέπει να τους ξυλοφορτώνουμε είναι ο Καταχανάς που τρώει διαρκώς και τα πάντα. Ρεύεται και μυρίζει απαίσια και κάνει παρέα με τον Περίδρομο ο οποίος είναι ο άλλος φαταούλας της παρέας. Αυτοί έχουν αναλάβει όλες τις κρατικές προμήθειες, τα δημόσια έργα κλπ. Πώς λέμε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ; Κάπως έτσι.

Τέλος υπάρχει και ο κουτσός και καμπούρης Κοψομεσίτης που τρώει τηγανίτες. Δε φτάνει που παίρνει τις τηγανίτες των νοικοκυραίων, τις μοιράζει στους φίλους του, στα νοσοκομεία και αλλού. Έχει τσιριχτή φωνή και από τις πολλές, πολιτικές, κωλοτούμπες έφτασε να αγαπάει τους σιωνιστές αφού πρώτα τους μισούσε. Από τις πολλές κωλοτούμπες, κοψομεσιάστηκε.

Σε κάποια χωριά καίνε αλάτι ή κρεμάνε πίσω από την πόρτα ένα κατωσάγονο χοίρου για να τους ηρεμήσουν. Όμως η αναρχία τους κρατάει μέχρι τα Φώτα, όπου και εξαφανίζονται, με τον αγιασμό των νερών. Και με το Φως. Είτε έτσι, είτε αλλιώς οπωσδήποτε σκοπός μας είναι να εξαφανίσουμε τους καλικάτζαρους από τις ζωές μας.

Μέρες που ’ναι, δύσκολα εύχεσαι. Και τι να ευχηθείς και σε ποια γωνιά του πλανήτη να πιάσει η ευχή σου; Με ευχές οι θεοί δε λυγίζουν. Με πράξεις όμως λυγίζουν και κατεβαίνουν από το θρόνο τους. Εκπίπτουν.

Ας κάνουμε πράξη το επί γης ειρήνη, στους δρόμους και στους αγώνες.
Καλή αγωνιστική χρονιά.

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το