Η μητέρα είχε ενημερώσει την εργοδότρια ότι είναι μονογονεϊκή οικογένεια και πως θα έπρεπε να μείνει στο κατάλυμα με την ανήλικη κόρη της.
Νέα καταγγελία έρχεται στο φως για τις πρακτικές των εργοδοτών στον επισιτισμό και τον τουρισμό, αυτή τη φορά από την Πάρο.
Η εργαζόμενη μητέρα πήρε μαζί της στο νησί των Κυκλάδων και την 14χρονη κόρη της, καθώς είναι μονογονέας και όπως ανέφερε στην καταγγελία της, είχε ενημερώσει εξαρχής την εργοδότριά της γι’ αυτό και για το γεγονός ότι θα έπρεπε το παιδί να μείνει μαζί της.
Μετά την αρχική συμφωνία και αφού πέρασε ένα μικρό διάστημα, η εργοδότρια άρχισε να πιέζει τη γυναίκα να βάλει στη δουλειά και την ανήλικη κόρη της, ώστε να πληρωθεί έτσι η διαμονή και των δύο στο κατάλυμα που της είχε εξασφαλίσει!
«Φυσικά και ήταν εκβιαστικό, δηλαδή μου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό, «ή θα γίνει αυτό, ή θα δίνεις 250ευρώ από τον μισθό σου, τα μισά λεφτά, για το νοίκι. Λέω θα με καταλάβει, γιατί και η ίδια είναι μαμά, έχει παιδί, δεν πίστευα ποτέ ότι θα φερθεί έτσι», είπε η καταγγέλλουσα.
«Χώρια βέβαια που η κυρία στο παρελθόν μου έφερνε κάποιους κυρίους, να μένω εγώ μαζί τους. Να συγκατοικήσω με άνδρα, που την παίρνανε από αγγελίες», ανέφερε η γυναίκα.
Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό είπε χαρακτηριστικά: “Φέτος παρατηρείται μία έκρηξη της ανήλικης εργασίας. ΣΕ όποιο μέρος της Ελλάδας έχω πάει μέχρι στιγμής, βρίσκω ανήλικους εργαζόμενους, καθόλα νόμιμους, όσον αφορά την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, σε παραλίες, ξαπλώστρες, ομπρέλες, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία”.
Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας, έφηβοι ηλικίας από 15 έως 18 ετών μπορούν να εργαστούν, μετά από γραπτή αίτηση του γονέα στο ΣΕΠΕ ώστε να εκδοθεί ειδικό βιβλιάριο εργασίας. Όμως, ένας ανήλικος δεν μπορεί να εργαστεί άνω των 6ωρών ημερησίως και όχι περισσότερες από 30 ώρες την εβδομάδα, όχι τα Σαββατοκύριακα, όχι νυχτερινή εργασία, ενώ η ανήλικοι απαγορεύεται να απασχολούνται σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές. Για να εργαστεί ένα παιδί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Πάρου, σύμφωνα με την μητέρα της 15χρονης, η εργοδότρια όχι μόνο δεν θα έβγαζε βιβλιάριο, αλλά σε περίπτωση ελέγχου, το κορίτσι θα έπρεπε να πει ότι ήταν κόρη της εργοδότριας.
«Μου πρότεινε σε περίπτωση που έρθει η Αστυνομία, ή κάποιος έλεγχος στο μαγαζί της, να έχω πει εγώ στη μικρή ότι αυτή είναι η μάνα της. Να δασκαλέψω εγώ το παιδί ότι η μαμά δεν είμαι εγώ, είναι αυτή και ότι «είσαι στο μαγαζί και βοηθάς τη μαμά σου». Αυτή ήταν η εκδοχή της για να την πάρει χωρίς χαρτιά», είπε ακόμη η μητέρα.
πηγή: koutipandoras.gr
e-prologos.gr