Πιστή στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» που «μεταφράζεται» ουσιαστικά σε καταστολή οποιασδήποτε φωνής αμφισβήτησης από τον λαό και τη νεολαία εξακολουθεί να εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση αυτή εκφράστηκε σε τρία μέτωπα.

1. Κάμερες παντού στην Αττική

Με πρόσχημα την «πάταξη της εγκληματικότητας» που τόσα χρόνια ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των πολιτών στην Αττική.
Μιλώντας σε εκπομπή του «ΣΚΑΪ», ο Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι προτεραιότητά μας, την οποία έχουμε μοιραστεί και με τον δήμαρχο της Αθήνας – υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον κ. Μπακογιάννη – για να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε ένα διευρυμένο σύστημα επιτήρησης, μέσω καμερών, στην Αττική και, βεβαίως, στη μεγάλη του πλειονότητα, στην Αθήνα» [σ.σ οι δηλώσεις Οικονόμου έγιναν πριν την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις εκλογές, όμως είναι ενδεικτικές των απόψεων που κυριαρχούν στην κυβέρνηση]. Μάλιστα «πρότυπο» για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι το Λονδίνο, οι κάτοικοι του οποίου επιτηρούνται από πλήθος καμερών.
Ακόμα, ο Γιάννης Οικονόμου συνέχισε: «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να τοποθετούνται κάμερες. Μην πάμε και για τις 750 – 780 μονομιάς, όσες είναι όλες μαζί, αλλά να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς ώστε σταδιακά να τοποθετούνται και ταυτόχρονα να κάνουμε μια δουλειά που θα είναι ολοκληρωμένη, διότι δεν είναι μόνο να καταγράφουν. Είναι να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά εκεί που πρέπει να μεταδίδουν».
Επιπλέον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση 1.500 αστυνομικών σε έργο αστυνόμευσης, μετά την απόσυρσή τους από τη φύλαξη στόχων. Παρά τα προσχήματα περί πάταξης της εγκληματικότητας -άλλωστε αυτή αυξάνεται συνεχώς παρά την αστυνομοκρατία που έχει επιβάλει χρόνια τώρα η κυβέρνηση- στόχος είναι η καταστολή των λαϊκών αγώνων.

2. Όργιο συγκάλυψης περιστατικών αυθαιρεσίας και ρατσισμού στην αστυνομία

Παράλληλα, η ειδική έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2022 που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί και πάλι κόλαφο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Συνήγορος κάνει λόγο για τέσσερις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας:

  1. νεαρά άτομα, ενίοτε ανήλικα ή και παιδιά
  2. αλλοδαποί ανεξαρτήτως του καθεστώτος με το οποίο βρίσκονται στην Ελλάδα
  3. Ρομά
  4. γυναίκες

Μάλιστα, ο συνδυασμός δύο ή και περισσότερων από αυτά τα χαρακτηριστικά κάνει πιθανότερο κάποιο άτομο να πέσει θύμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Πρέπει να τονιστεί ότι από τις 113 υποθέσεις που έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας, αναγνωρίστηκε πειθαρχική ευθύνη μόνο σε 16. Μάλιστα, «ουσιαστική διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου πραγματοποιήθηκε μόλις σε 4 υποθέσεις».
Όπως τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι αντιλήψεις που κυριαρχούν στους κόλπους των διωκτικών αρχών ανακυκλώνουν κοινωνικά στερεότυπα και κοινωνικούς αυτοματισμούς. Ακόμα, υπογραμμίζει ότι εκκρεμεί η επικαιροποίηση των στοιχείων για την πειθαρχική διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής κακομεταχείρισης, που έχει απαιτήσει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιτήρηση λόγω της ελλειμματικής προσαρμογής της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη περιγράφει μία «κανονικότητα» όπου οι πειθαρχικοί έλεγχοι διενεργούνται με ελλειμματικό τρόπο.

3. ΜΑΤ και ΟΠΚΕ κατά της ΒΙΟΜΕ

Η καταστολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη επεκτάθηκε και στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, κατ’ εντολή του νέου ιδιοκτήτη του χώρου. Συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό ΜΑΤ και ΟΠΚΕ περιέφραξαν τον χώρο, πετώντας έξω τους συμμετέχοντες στην κατάληψη.
Οι τελευταίοι καταγγέλλουν απειλές από την αστυνομία, ότι τάχα θα έρθουν με περισσότερες δυνάμεις για να τους εκδιώξουν και από τον χώρο που τούς περιόρισαν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε σειρά σφραγισμάτων κατειλημμένων χώρων σε ολόκληρη τη χώρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το