Gaza SOS – Συλλογή υπογραφών

Κατεπείγουσα Έκκληση για τη Γάζα

Προς κάθε δημόσια αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας

Προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

Προς τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Προς κάθε πολιτικό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό φορέα και συλλογικότητα

Κατεπείγουσα Έκκληση

σχετικά με τις αυξημένες νομικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται για τα τρίτα κράτη η εφαρμογή του ισραηλινού σχεδίου «Starve or surrender» («Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε») στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Η πρόσφατη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων ακόμα και σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εφαρμογή του παράνομου σχεδίου της ισραηλινής κυβέρνησης «Starve or surrender» («Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε») από τις αρχές Οκτωβρίου 2024, όπως επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερα στοιχεία, καθιστά στόχους τους 400.000 Παλαιστίνιους που δεν έχουν εκκενώσει το βόρειο τμήμα της Γάζας, θεωρώντας τους συλλήβδην ως “μαχητές”. Ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2024, το Ισραήλ έχει διακόψει όλες τις προμήθειες τροφίμων και ιατρικών ειδών στο βόρειο τμήμα της Γάζας, θέτοντας πάνω από 400.000 Παλαιστίνιους σε άμεσο κίνδυνο πείνας και θανάτου. Το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε στα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήδη από τις 23/9/2024 (βλ. εδώ: https://archive.is/Yb8dM) .

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ εφαρμόζει παράνομα σχέδια εκκένωσης περιοχών, ενώ βομβαρδίζει και επιτίθεται στις ασφαλείς ζώνες στο νότιο τμήμα της Γάζας και στις οδούς διαφυγής και εκκένωσης. Αυτές οι “ασφαλείς ζώνες”, μαζί με τα νοσοκομεία, έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Άμαχοι, όπως ο 19χρονος Shaaban Al Dalu, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ήταν δεμένος σε έναν ορό, και πολλοί άλλοι, έχουν σκοτωθεί παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να εκκενωθούν. Οι εντολές αναγκαστικής εκκένωσης είναι αναμφισβήτητα παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ακόμα και αν δεν θεωρηθούν μέρος πράξεων γενοκτονίας, συνιστούν εγκλήματα πολέμου όταν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων που στοχεύουν σε άμαχους πληθυσμούς.

Η κλιμακούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, στο πλαίσιο του ως άνω παράνομου σχεδίου «Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε», έρχεται την ώρα που 42.344 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί άμεσα από τις ισραηλινές δυνάμεις, 99.013 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, και οι έμμεσοι και αποτρέψιμοι θάνατοι – από πείνα, ή μη θεραπευμένες ασθένειες και μη θεραπευμένους τραυματισμούς – υπολογίζονται σε άλλους 120.000 από το Lancet τον Ιούλιο του 2024 – πριν από τέσσερις μήνες. Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές του ΟΗΕ δημοσίευσαν μια έκθεση διαπιστώνοντας ότι το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα τις εγκαταστάσεις υγείας της Γάζας, σκοτώνει και βασανίζει ιατρικό προσωπικό, υποβάλλει συστηματικά Παλαιστίνιους άνδρες σε βιασμούς και διαπράττει εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της εξόντωσης με ανελέητες και σκόπιμες επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών 

(βλ.: https://documents.un.org/doc/undoc/gen/n24/262/79/pdf/n2426279.pdf ). 

Όλα αυτά συνέβαιναν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές Οκτωβρίου στη βόρεια Γάζα. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την άμεση και αυξημένη ευθύνη στο διεθνές επίπεδο στα κράτη – τρίτα μέρη να αναλάβουν δράση, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γενοκτονίας και να διασφαλίσουν ότι δεν είναι άμεσα ή έμμεσα συνένοχα σε αυτές τις φρικαλεότητες.

Συγκεκριμένα, τα κράτη-τρίτα μέρη θα πρέπει:

Α) να αναλάβουν αποτελεσματικότερη δράση για να σταματήσουν οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις,

Β) να αποφύγουν την άμεση ή έμμεση συνέργεια και συνενοχή στις επιχειρήσεις αυτές.

Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία και οι Συμβάσεις της Γενεύης υποχρεώνουν τα κράτη – ανάμεσά τους και την Ελλάδα που τις έχει υπογράψει – να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου, καθιστώντας την αδράνεια και την αναποτελεσματική δράση τρίτων κρατών μορφή συνενοχής. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) έχει επανειλημμένως αποφανθεί για την ευθύνη των κρατών να αποτρέψουν την γενοκτονία, ιδίως στην υπόθεση Bosnia v. Serbia καθώς και στην υπόθεση της Myanmar, επιβεβαιώνοντας ότι τα κράτη πρέπει να σταματήσουν κάθε μορφή βοήθειας ώστε να αποτρέψουν ενέργειες γενοκτονίας, στρατιωτικές και άλλες. 

Τα κράτη έχουν αυξημένες υποχρεώσεις να αναλάβουν αποτελεσματική δράση κατά των παράνομων ενεργειών του Ισραήλ, δεδομένων των κλιμακούμενων συνθηκών, και σύμφωνα με το ψήφισμα A/ES-10/L.31/Rev.1 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024. Το εν λόγω ψήφισμα δίνει εντολή στα κράτη να σταματήσουν κάθε μορφή βοήθειας και συνδρομής -στρατιωτικής και μη – που συμβάλλει στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένης της Γάζας) και στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Τα ιστορικά προηγούμενα, όπως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, δείχνουν ότι τα καθολικά εμπάργκο είναι αποτελεσματικά και πιέζουν τα καθεστώτα να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεπώς, απαιτείται άμεσα τα κράτη – τρίτα μέρη να κλιμακώσουν τις ενέργειες ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Την επιβολή εμπορικών περιορισμών, κυρώσεων, εμπάργκο και άλλων μέτρων,
  • Την παύση οποιασδήποτε στρατιωτικής, υλικοτεχνικής και υλικής υποστήριξης και συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων, των χρηματοδοτήσεων, των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, των όπλων, των υλών διπλής χρήσης, όπως τα καύσιμα, ο χάλυβας, κλπ, και των προμηθειών κατασκευών, που συμβάλλουν στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ,
  • Τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών ενέργειας (όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και υψηλής τεχνολογίας που είναι κρίσιμες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την επιβολή κυρώσεων σε βιομηχανίες που συνδέονται με την υποστήριξη του ισραηλινού στρατού.

Τα τρίτα κράτη που δεν σταματούν την εν λόγω υποστήριξη κινδυνεύουν με νομική και ηθική ευθύνη για συνενοχή σε γενοκτονία, εθνοκάθαρση και άλλα εγκλήματα πολέμου. Παρά την απεριόριστη υλική υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια σειρά χώρες αρχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση περιορισμού ή απαγόρευσης πώλησης όπλων προς το Ισραήλ (βλ. απαγόρευση 30 αδειών πώλησης όπλων από τη Μ. Βρετανία, αναστολή πώλησης όπλων και απαγόρευση ελλιμενισμού από την Ισπανία, παύση νέων εξαγωγών όπλων από την Ιταλία και τον Καναδά, κοκ), ενέργειες που ωστόσο υπολείπονται δραματικά σε σχέση με την κατεπείγουσα ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποστεί ούτε στο ελάχιστο από τη συνεργασία της με το Ισραήλ και την ανεμπόδιστη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων (βάσεις, λιμάνια, κλπ) για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Με την παρούσα Κατεπείγουσα Έκκληση, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και κάθε δημόσια αρχή και φορέα της Ελληνικής Δημοκρατίας να προχωρήσουν αποφασιστικά στις παραπάνω ενέργειες, ως αποτέλεσμα των αυξημένων νομικών υποχρεώσεων που υπέχουν τα τρίτα κράτη εξαιτίας της εφαρμογής του ισραηλινού σχεδίου «Starve or surrender» («Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε») στο βόρειο τμήμα της Γάζας, και να παύσουν την οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ κατά την διάπραξη των εγκλημάτων γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Απευθυνόμαστε περαιτέρω στον δικηγορικό και νομικό κόσμο της χώρας, στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κάθε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα και συλλογικότητα, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, με σκοπό την ένταση της δημόσιας πίεσης προς τις ελληνικές αρχές για να σταματήσουν κάθε συνέργειά τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Αθήνα, 21/10/2024.

*Η φωτογραφία του 19χρονου Shaaban Al Dalu που κάηκε ζωντανός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα του νοσοκομείου al Aqsa στη Γάζα, 14/10/2024

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το