Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) κήρυξε στάσεις εργασίας από 25 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου για επανυπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η Διοίκηση του ΚΘΒΕ ματαίωσε όλες τις παραστάσεις στις σκηνές του ΚΘΒΕ τις μέρες των Χριστουγέννων .
Η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ):
“Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εδώ και τρία περίπου χρόνια βρίσκεται στον αγώνα επανυπογραφής των συλλογικών συμβάσεων που χάθηκαν το 2013, μετά την επιβολή των μνημονίων και τις επιλογές των κυβερνήσεων για καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε μετρήσει πολλές νίκες, όπως η επανασυσπείρωση των συναδέλφων στο σωματείο, αλλά και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο ΚΘΒΕ και στο Εθνικό Θέατρο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία επανυπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ.
Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας μας δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, καθώς φαίνεται ότι από πλευράς διοίκησης του Κρατικού υπάρχει η κατεύθυνση να υπογραφεί μια σύμβαση με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν αφορούν αποκλειστικά τους ηθοποιούς που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, αλλά όλο τον κλάδο, καθώς η υπογραφή μιας δυσμενέστερης σύμβασης απο αυτην που υπήρχε, μπορεί να υποσκάψει συνολικά τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο. Ξεπροβάλλει λοιπόν έντονα η ανάγκη οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου μαζί με το σωματείο τους να προχωρήσουν ανυποχώρητα σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο.
Η κυβέρνηση έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ αυτής της κατεύθυνσης, με την διατήρηση των προηγούμενων μνημονίων, με την σφραγίδα του δικού της, με τους εφαρμοστικούς νόμους, τις αξιολογήσεις, τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση – Αχτσιόγλου, με τον συνδικαλιστικό νόμο. Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται και τα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού, εμβαθύνοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στους Κρατικους οργανισμούς, μετατρέποντας όλο και περισσότερο την τέχνη σε εμπόρευμα και τους καλλιτέχνες σε αναλώσιμα προϊόντα.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει ως στόχο, βεβαίως, την ρύθμιση των όρων και των προϋποθέσεων δουλειάς των εργαζομένων, την εξασφάλιση του όσον δυνατόν μεγαλύτερου βαθμού αξιοπρέπειας και διαβίωσης μέσω του μισθού, την υπεράσπιση ηθοποιών που δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στην εργοδοσία. Κυρίως όμως, ο αγώνας για την κατάκτηση της σύμβασης διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να επιδράσει στις εξελίξεις που αφορούν τη ζωή και την εργασία του. Ενισχύει την ανάγκη για συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο. Καλλιεργεί τη συλλογικότητα και την αντίσταση ως λύσεις στα προβλήματα που ορθώνει μπροστά μας η κάθε εργοδοσία. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας και τη σχεδόν άμεση υποχώρηση της συγκεκριμένης εργοδοσίας, μπροστά στην εξαγγελία κινητοποιήσεων κατά την περίοδο των γιορτών, μπορεί κανείς να καταλάβει πως ο αγώνας αυτός δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβασή του.
Αυτή την στιγμή που το σωματείο μας δίνει μάχη για συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους χώρους του θεάτρου σημειώνοντας αρκετές επιτυχίες, ποιόν εξυπηρετεί η προσπάθεια υποβάθμισης της σύμβασης του Κρατικού; Το μπαλάκι των ευθυνών που πετάνε ο ένας στον άλλον, Κυβέρνηση και Διοίκηση του Κρατικού, δεν μας αφορά. Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν πως είναι παράνομο να υπογράψουν τη σύμβαση εργασίας και να απαιτούν την υποτέλειά της στην μνημονιακή λογική, την ώρα μάλιστα που διαφημίζουν σε προεκλογικούς τόνους το τέλος των μνημονίων. Περιμένουμε να πάρουν θέση γραπτώς όσοι είναι υπεύθυνοι. Ας μας απαντήσουν άμεσα για τις προθέσεις τους .Οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης στη διαχειριστική λογική προκειμένου να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας δεν θα περάσουν. Την απάντηση την πήραν από τον κλάδο. Συνεχίζουμε αποφασιστικά και κλιμακώνουμε ως την απόλυτη δικαίωση των αιτημάτων μας”.
Ο ΣΕΗ καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 27/12 και ώρα 13.00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Η απάντηση της διοίκησης του ΚΘΒΕ στην καταγγελία του ΣΕΗ ότι “υπάρχει η κατεύθυνση να υπογραφεί μια σύμβαση με χειρότερους όρους από την προηγούμενη” ήταν να βγάλει ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ και με την οποία ενημερώνουν το κοινό ότι ματαιώνονται οι παραστάσεις. Στην ίδια ανακοίνωση, ο κλάδος των ηθοποιών και το συλλογικό τους όργανο (ο ΣΕΗ) αντιμετωπίζονται ως “ορισμένοι“, οι οποίοι μάλιστα “μετά από μια περίοδο κρίσης και στην πορεία προς την ανάκαμψη, λειτουργούν με γνώμονα μόνο το ατομικό τους συμφέρον, ακόμη κι όταν τυγχάνουν προνομιακής διασφάλισης“(!)
Οι παραστάσεις που ματαιώνει η διοίκηση του Θεάτρου – αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για το πρωί των Χριστουγέννων παράσταση του έργου της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου – αφορούν στα έργα «Ντα» (στο θεάτρο της ΕΜΣ), “Περιμένοντας τον Γκοντό” (Βασιλικό θέατρο), «Καληνύχτα Μαργαρίτα» και «Υπέρ Ελλάδος» (στα θέατρα της Μονής Λαζαριστών) και “Χειμωνιάτικο παραμύθι” (στο θέατρο της ΕΜΣ).
Οι θεατές μπορούν να εξαργυρώνουν τα εισιτήρια τους από τις 26/12 ως και 31/12 στα ταμεία του θεάτρου.
e-prologos.gr