Κατόπιν πολύχρονων διαδοχικών γύρων πολυκύμαντων διαπραγματεύσεων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τις παρακρατικές- παραστρατιωτικές οργανώσεις από τη μία πλευρά και τους αντάρτες από την άλλη, (ειρηνευτικές συνομιλίες που ναρκοθέτησε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ο ακροδεξιός Ι. Ντούκε και επανεκκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη ο Γ. Πέτρο), πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά στις 4 Αυγούστου ιστορική συνάντηση μεταξύ του Κολομβιανού προέδρου και διοικητών του ELN όπου επικυρώθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη διάλυση, τον αφοπλισμό και τη μετατροπή του FARC (της πολυπληθέστερης επαναστατικής ένοπλης οργάνωσης) σε πολιτικό κόμμα το 2017, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και δυνάμεις πρώην FARC που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης το 2016 και ξαναπήραν τα όπλα, αλλά και με παρακρατικές ένοπλες συμμορίες με επικεφαλής πρώην (παρα)στρατιωτικούς.
Στη συγκυρία, ο επικεφαλής των ELN, Mπελτράν, (που ζούσε στην Κούβα τα τελευταία χρόνια) δήλωσε με νόημα πως “ποτέ στη σύγχρονη ιστορία ο ELN δεν είχε φτάσει μέχρι εδώ,να συζητά πρόσωπο με πρόσωπο στην καρδιά της Κολομβίας”, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη συνάντηση ως “ένδειξη καλής θέλησης και ως δέσμευση στην ειρηνευτική διαδικασία που θεωρούμε ότι γίνεται με καλή πίστη”.
Οι αντάρτες του Μπελτράν ξεκαθάρισαν επίσης πως “σκοπός είναι να ξεπεραστεί η πολιτική και νομική βία και να οικοδομηθεί νέα δημοκρατία” στη χώρα. Με τη σειρά του ο Γ. Πέτρο τόνισε πως “αυτή η πράξη που παρακολουθούν εκατομμύρια Κολομβιανοί αρχίζει να γεννά ελπίδα”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής των κυβερνητικών διαπραγματευτών, Ότι Πατίνιο, υποσχέθηκε πως “δε θα φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού τελειώσει ο πόλεμος”.
Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της καθολικής εκκλησίας που συγκροτούν με τους κυβερνητικούς και τους εκπροσώπους των ανταρτών την τετραμερή “Επιτροπή Εθνικής Συμμετοχής”. Η συμφωνημένη εκεχειρία αναμένεται να έχει διάρκεια 6 μήνες και την τήρησή της θα επιβλέπει ο ΟΗΕ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr