Στη δίνη του χάους βρίσκεται για μια ακόμα φορά στη σύγχρονη ιστορία του το Μάλι. Στις 18 Αυγούστου στρατιωτικοί πραξικοπηματίες συνέλαβαν υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Κειτά και τον πρωθυπουργό Σισέ. Οι στασιαστές συγκρότησαν την λεγόμενη Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού και κάλεσαν “όλες τις πλευρές” (Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, με πρωτοσύγκελους τους πρώην αποικιοκράτες Γάλλους), να συμβάλλουν στην “μετάβαση προς τη δημοκρατία”. Πρόκειται για τους γνωστούς δυνάστες του πλανήτη που στρατοπεδεύουν ήδη στη χώρα με πρόσχημα την ισλαμιστική τρομοκρατία.
Με την ένοπλη επέμβαση το 2013 πάντα με την κάλυψη του ΟΗΕ, ανέβηκε στην εξουσία ο Κειτά, ο οποίος επανεκλέχτηκε το 2018 με εκτεταμένη νοθεία. Πίσω ωστόσο από το πολιτικό σκηνικό διαφθοράς και ασίγαστης εκμετάλλευσης και υποδούλωσης του λαού που έχουν στήσει οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι κατά καιρούς φυτευτοί λακέδες τους (πολιτικοί ή στρατιωτικοί), εκτυλίσσεται ο σφοδρός ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων και των ισχυρών Περιφερειακών κρατών που δραστηριοποιούνται μέσω της αφρικανικής ένωσης και επιχειρούν να διευρύνουν τα ερείσματά τους στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα το Μάλι (όπου η Ελλάδα έχει ήδη στείλει συμβούλους και “εξετάζει” και την αποστολή στρατού καθ’ υπόδειξιν των Ευρωπαίων συμμάχων της) είναι η Τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε αποθέματα χρυσού στην Αφρική, ενώ τα άφθονα κοιτάσματα ουρανίου στο βορρά λυμαίνονται γαλλικές πολυεθνικές.
Το Μάλι έχει μπει εξάλλου στο στόχαστρο (και) της ραγδαία ανερχόμενης Κίνας η οποία επενδύει σε υποδομές (λιμάνια, δρόμους) με στόχο τη διείσδυση στις αγορές της δύσης.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr