«Οικειοθελή αποχώρηση» βάφτισε τις μαζικές απολύσεις 50 ιατρικών επισκεπτών η πολυεθνική εταιρεία φαρμάκου ANGELINI PHARMA HELLAS. Λόγω κατάργησης του τμήματος πωλήσεων, 50 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% του εργατικού δυναμικού της, έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, ενώ η εν λόγω εταιρία, όπως και άλλες φαρμακοβιομηχανίες «πληρώνοντας κάτι παραπάνω» από την προβλεπόμενη αποζημίωση, ξεφορτώνονται νόμιμα, γρήγορα και μαζικά, εργαζόμενους που θεωρούν ότι αποτελούν «βαρίδια» στην κερδοφορία τους», όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας υπό τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) – Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις», έχει φροντίσει να εξασφαλίσει πλείστα «αναπτυξιακά κίνητρα» στις φαρμακευτικές εταιρίες: με το άρθρο 20 και την «εθελούσια μείωση τιμών φαρμακευτικών προϊόντων» προωθεί τον άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ των κατόχων αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ στο άρθρο 21 προβλέπει τον «συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης» – με άλλα λόγια χρηματοδοτεί τους φαρμακοβιομηχάνους με κρατικό χρήμα και στη συνέχεια παραχωρεί τον πλήρη έλεγχο της διάθεσης των φαρμάκων στις εταιρίες τους.
Συγχρόνως, με τις ευλογίες της κυβέρνησης προβλέπονται χαμηλότερες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για φάρμακα, με ταυτόχρονη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων, προγραμματίζονται φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αλλά και διαθέσιμη φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να μεγαλώσει η κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών.
Παρ’ όλη την αμέριστη στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων από την κυβέρνηση, οι απολύσεις δεν σταματούν, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο του Φαρμάκου εντείνεται. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν μειωθεί κατά 63%» και στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας μιλούν περί «μειώσεων θέσεων εργασίας στο φάρμακο από 14 – 43%».
Έτσι, αποκαλύπτεται περίτρανα το ψευδές αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν ανάπτυξης που θα φέρει “πολλές και καλές θέσεις εργασίας για όλους”. Είναι προφανές ότι οι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση συμβαδίζουν με απολύσεις, γιατί ο αμείλικτος νόμος του κέρδους στο καπιταλιστικό σύστημα δεν συμβαδίζει με την αξιοπρεπή και σταθερή εργασία.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr