Θεσσαλονίκη: Ανταπόκριση από το φοιτητικό συλλαλητήριο
Την Πέμπτη 11/1 στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συγκέντρωση ήταν μαζική με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων της πόλης.
Ωστόσο, ακόμα μια φορά εκφράστηκε η διασπαστική πολιτική των δυνάμεων του ρεφορμισμού. Το ένα κομμάτι των ΕΑΑΚ (ΑΡΑΣ) βγήκε στο δρόμο πριν (!) την καθορισμένη ώρα της συγκέντρωσης (12), με σκοπό να κατοχυρώσει την πρώτη θέση. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και των υπολοίπων ΕΑΑΚ (ΑΡΙΣ), όταν ξεκίνησε η διαδήλωση, επέλεξαν να μην κατέβουν στο δρόμο, αλλά να ξεκινήσουν αργότερα με άλλο δρομολόγιο, διασπώντας τελικά το ενιαίο συλλαλητήριο.
Παρ’ όλα αυτά, συνολικά βγήκε κόσμος στους δρόμους, γεγονός που δηλώνει την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει, καθώς και την ανάγκη για τη συνέχιση του αγώνα.
Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε και μοίρασε πλατιά την ανακοίνωση της.
*φωτογραφίες από infolibre και typosthes
*****
Κέρκυρα-Ανταπόκριση
Με συγκέντρωση και πορεία 200 ατόμων, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, απάντησαν οι φορείς της Κέρκυρας στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο της πόλης στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία (Σαρόκο-Ανουντσιάτα-Πλατεία). Τα συνθήματα που δέσποσαν ήταν σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και την ανάγκη δημιουργίας μαζικών αγώνων.
Το Μ-Λ ΚΚΕ παρενέβη με προκήρυξη της φοιτητικής Πορείας και συνθήματα, μοιράζοντας εφημερίδες, αντιτετράδια και πορεία. Η τοπική ΕΛΜΕ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.
*****
Γιάννενα: Ανταπόκριση
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/1 στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι διαδήλωση κατά της απόπειρας παράκαμψης του άρθρου 16 και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της καταστρατήγησης του συντάγματος.
Παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές δεν έχουν επιστρέψει στην πόλη, η συμμετοχή στην κινητοποίηση από διάφορους συλλόγους ήταν καλή.
Στο τέλος της διαδρομής της πορείας, οι δυνάμεις τις ΚΝΕ θεώρησαν απαραίτητο να διασπάσουν την ενιαία διαδήλωση και να καταλήξουν μαζί με κομμάτι της διαδήλωσης στα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ.
Η Φοιτητική Πορεία με ανακοίνωσή της εδώ και μέρες κάλεσε και θα συνεχίσει να καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συσπειρωθούν στους Φοιτητικούς Συλλόγους, να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις και να βγουν μαζικά στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα, όπως και το 2006-7, έτσι και τώρα πρέπει να βγει σε μαζικό αγώνα, σε διαδηλώσεις και καταλήψεις. Πρέπει να ξαναδώσει, όπως γνωρίζει, την απάντησή του. Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να νικάει! Και αυτό πρέπει να ξανακάνει τώρα!
*****
Ηράκλειο: Ανταπόκριση
ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΑΛΜΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/1) και στο Ηράκλειο Συγκέντρωση και Συλλαλητήριο μαχητικής διαμαρτυρίας ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου, το οποίο οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στο οποίο συμμετείχε και η ΕΛΜΕ, αλλά και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς.
Το ρόλο της διοργάνωσης της συγκέντρωσης ανέλαβαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες ΓΣ και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά όλα τους φορείς και τα σωματεία της πόλης.
Σήμερα, το βασικό κορμό της συγκέντρωσης αποτελούσαν τα μπλοκ των φοιτητών που με τα πανό και τα συνθήματά τους καταδίκαζαν την αντιδραστική πολιτική της απαξίωσης των πτυχίων τους, της κατάργησης του άρθρου 16 του συντάγματος και τη δημιουργία παραρτημάτων των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, δηλώνοντας την ανυποχώρητη αντίθεσή τους και τη μαζική καταδίκη τους.
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο εκπρόσωπος της φοιτητικής Πορείας στο Ηράκλειο, από το σύλλογο των Ερευνητών, καταδικάζοντας –με εμφαντικό τρόπο-την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου σε μια από τις βασικότερες κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο χώρο της εκπαίδευσης, που είναι ο αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, συνδέοντας την επίθεση αυτή με τις αξιώσεις της ΕΕ, του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου για άμεση σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρηματικές ανάγκες και για επίταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από το χώρο της ΕΛΜΕ, με τη σειρά της, έδωσε τη δική της μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση στο χώρο της Γ/θμιας εκπαίδευσης, που είναι άρρηκτα δεμένη με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Β/θμια εκπαίδευση. Κρατώντας καλά το νήμα της σύνδεσης της πάλης των χώρων της παιδείας, είχε ήδη από τη Δευτέρα (8/1) καταθέσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ πρόταση κειμένου απόφασης και συμμετοχής του σωματείου στη συγκέντρωση των φοιτητών, με επιμονή στην αξίωση για πραγματοποίηση μιας ΚΟΙΝΗΣ συγκέντρωσης όλων των φορέων, με δεδομένο ότι αρχικά δεν συνέκλιναν οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων στο χρόνο της συγκέντρωσης. Αυτή η πίεση που ασκήσαμε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συναπόφαση των φορέων για κοινή συγκέντρωση.
Ωστόσο, παρά το στυγνά αντιλαϊκό χαρακτήρα του μέτρου, το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ -με την πλειοψηφία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ)- ΔΕΝ ανέδειξε ούτε την αντιλαϊκή επίθεση, ούτε την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής. Περιορίστηκε σε μια γραφειοκρατική ανακοίνωση και σε ένα ..άψυχο κάλεσμα, ενώ μετά βίας -και κάτω από την πίεσή μας- εμφανίστηκε με ένα μικρό πανό στη συγκέντρωση.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εκπαιδευτικών ανέδειξε το μεγάλο χτύπημα στις μορφωτικές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος (με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κλπ). Καταδίκασε την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημοσίου πανεπιστημίου, την πολιτική της απομόρφωσης των λαϊκών στρωμάτων που επιδιώκουν και επιβάλλουν η κυβέρνηση της ΝΔ-με συμμάχους όλα τα κόμματα του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΛΑ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ), η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, ΣΕΒ κλπ. Παράλληλα, σύνδεσε την Ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με την εισαγωγή ιδιωτικο-οικονομκών κριτηρίων στη λειτουργία των ΕΠΑΛ και Εργαστηριακών Κέντρων, μέσω του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, προβάλλοντας την ανάγκη για ένα ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα όλων των φορέων του λαϊκού κινήματος,
Στη Συγκέντρωση η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ συμμετείχε με δικό της πανό και μπλοκ, ενώ– με την τοποθέτηση της εκπροσώπου της, με τις δηλώσεις της στα ΜΜΕ και με τις προκηρύξεις που διένειμε- καλούσε σε μαζική και συνεχή κινητοποίηση μέχρι τη ματαίωση των αντιδραστικών μέτρων που έχουν στόχο το ξεθεμέλιωμα του Δημοσίου Πανεπιστημίου, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την άλωση του χώρου της Γ/θμιας από τις επιχειρήσεις και συνολικά την ισοπέδωση των βασικότερων λαϊκών κατακτήσεων στο χώρο της παιδείας.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους, με προμετωπίδα τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και με συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής καταιγίδας.
Η μαχητικότητα του συλλαλητηρίου δεν συμβάδιζε και με τη μαζικότητα του, η οποία ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αντανακλά όμως τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύχρονης κυριαρχίας των αποπροσανατολιστικών αρχών του συναινετικού συνδικαλισμού της υποταγής, που αποδυναμώνουν το λαϊκό κίνημα
Βασικός στόχος επομένως και αδιαπραγμάτευτο αίτημα του συνεπούς αριστερού κινήματος, αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να αποβεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της νεολαίας και του λαού στη δυναμική της συλλογικής πάλης.
e-prologos.gr