Θεσσαλονίκη, Ανταπόκριση
Το απόγευμα του Σάββατο 11/11 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (συμμετείχαν σχεδόν 30 φίλοι και σύντροφοι) στην “Πυξίδα” η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε το Μ-Λ ΚΚΕ και η νεολαία Πορεία, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Την τοποθέτηση εκ μέρους του Κόμματος και της νεολαίας έκανε ο σ.Γιώργος Ράπτης αναφέροντας τα ιστορικά γεγονότα εκείνων των ημερών, καθώς και τη θέση των Μαρξιστών Λενινιστών τότε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σήμερα και την αναγκαία σύνδεση που έχει με την ιστορική μνήμη και τιμή στην εξέγερση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
Στη συνέχεια ο σ. Παύλος Αλεξίου με μια πολύ μεστή τοποθέτηση, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του βιβλίου του, που εκδίδεται από τις “Μορφωτικές Εκδόσεις”: “Πολυτεχνείο – Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»”. Έκανε μια ουσιαστική και με στοιχεία τοποθέτηση απέναντι στην προσπάθεια των δυνάμεων του ΚΚΕ να καπηλευτούν την εξέγερση, ενώ παρουσίασε ντοκουμέντα του κόμματος αυτού, τα οποία στο παρελθόν παραδέχονταν ότι ήταν έως και ενάντια στις καταλήψεις κτιρίων το 1973!
Ακολούθησε μια γεμάτη συζήτηση, στην οποία πήραν το λόγο μια σειρά αγωνιστές. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο σ. Παντελή Καρβαγιώτη, ο οποίος συμμετείχε ως εργάτης στην κατάληψη στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ στις 16/11/1973 και μας μετέφερε εικόνες της εποχής.
Αντίστοιχα, πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σ. Φώτης και Γιαννούλα Ατζαμιδάκη μας μετέφεραν εικόνες από την αντιχουντική πάλη των Ελλήνων στη Γερμανία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την συζήτηση εμπλούτισαν και αγωνιστές από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, μεταφέροντας εικόνες από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και από το κλίμα που επικρατούσε εκεί.
Η συζήτηση έκλεισε με το κάλεσμα του Μ-Λ ΚΚΕ σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, 5μμ, στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της “Πυξίδας” βρισκόταν το βιβλίο του σ. Παύλου Αλεξίου, ενώ εκτέθηκαν και υλικά του ιστορικού αρχείου της “Πυξίδας”: σημαντικά αυθεντικά ντοκουμέντα της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) της περιόδου της χούντας, καθώς και ανακοινώσεις του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού), επίσης της περιόδου εκείνης.
e-prologos.gr