Με την καλή χρονιά, τα κυβερνητικά επιτελεία επιδόθηκαν σε μια σειρά δηλώσεις για να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι τα χρωματιστά τιμολόγια θα φέρουν φτηνό ρεύμα.
Έτσι, είτε δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, που σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι «Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και έχουμε φθηνές τιμές ρεύματος όχι μόνο στο «πράσινο» τιμολόγιο αλλά σε όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων». Είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι «η μέση τιμή για τον μήνα Ιανουάριο, διαμορφώνεται περίπου στα 13,5 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα με επιδότηση»..… τη στιγμή που όχι η μέση αλλά η χαμηλότερη τιμή που έχει δοθεί για τον Ιανουάριο είναι 13,6 λεπτά/κιλοβατώρα, μεγαλύτερη από τη «μέση τιμή» των 13,5 ευρώ του Μητσοτάκη! Οι πράξεις του πρωθυπουργού μόνο δόλο βγάζουν. Γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας προς όφελος των εταιρειών ενέργειας, που ήδη τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια αισχροκέρδειά τους, επί των τιμών του ρεύματος.
Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και οι προσπάθειες κοντόθωρες, μιας και πέρα της ίδιας της τσέπης τού κάθε νοικοκυριού, που κάθε μέρα διαψεύδει τις δηλώσεις, τις διαψεύδουν και μια σειρά από στοιχεία. Π.χ. σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας το 2005 η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 7 λεπτά, το 2016 στα 17 λεπτά, ενώ τον Σεπτέμβρη 2022 η τιμή έφτασε το 1,0864€, δηλαδή 6πλασιάστηκε!
Πέρα από αυτήν την τωρινή αισχροκερδή εκτίναξη των τιμών του ρεύματος υπάρχουν και τα ανακοινωθέντα για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τα οποία προοιωνίζονται πρόσθετα χαράτσια για την ενέργεια στο προσεχές μέλλον.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ τα λαϊκά νοικοκυριά για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ και ΠΕ) και άλλες υποδομές για την αναβάθμιση των δικτύων, υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ έπειτα μέχρι το 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά δε το κόστος της «πράσινης μετάβασης» αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να φτάσει έως και τα 165 δισ. ευρώ!
Επίσης στο ΕΣΕΚ συμπεριλαμβάνεται και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα οποία θα τοποθετηθούν σε 25 περιοχές ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι τα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός κόλπος, η Ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, η Εύβοια (Άγιοι Απόστολοι) και η Χίος. Ενώ ταυτόχρονα εντός του 2024 αναμένονται οι αποφάσεις για την περαιτέρω «αξιοποίηση» των παραχωρήσεων που έχουν γίνει σε Ιόνιο και Κρήτη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Τα ποσά αυτά θα βγουν από τα χρήματα των φορολογουμένων που μαζεύονται στον κρατικό κορβανά. Όλο το κόστος για τα νοικοκυριά ακόμα δεν έχει φανεί, αφού μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η «ενεργειακή αναβάθμιση» κτιρίων και οικιακού εξοπλισμού, που θα απαιτηθεί από τους πολίτες να καταβάλουν στους μεγαλοεργολάβους και στα μεγάλα καταστήματα πώλησης οικιακών συσκευών. Η εξαγορά της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ από τη ΔΕΗ είναι ενδεικτική για το πού πάει η κατάσταση. Όπως επίσης αποκαλυπτική είναι και η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, σε συνέδριο όπου ξεκαθάρισε πως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μείνουν τέσσερις με πέντε εταιρείες. Και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στη ΔΕΗ, στη HELLENiQ ENERGY, στη Motor Oil και φυσικά στη Mytilineos.
Είναι φανερό ότι τόσο οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας όσο και οι μεγάλες κατασκευαστικές ήδη έχουν εξασφαλίσει την πίτα της κρατικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση της μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια». Όμως η επερχόμενη ενεργειακή φτώχεια του λαού μας δεν μπορεί παρά να φέρει αντιδράσεις, διότι όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση με χρώματα και βιντεάκια να πείσει ότι το ρεύμα είναι φτηνό, στο τέλος κάθε μήνα το ρεύμα είναι ακριβότερο. Και θα αυξάνει όλο και περισσότερο τόσο λόγω κόστους της τιμής του ρεύματος αυτής καθαυτής όσο και λόγω της επερχόμενης «μετάβασης στην πράσινη ενέργεια».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr