Έχουν συμβεί τόσα μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, που η προ διετίας κατάσταση μοιάζει …αρχαία ιστορία. Ποιος θυμάται σήμερα το πολιτικό τοπίο που διαμόρφωναν τα 40 κόμματα / συνασπισμοί κομμάτων, που έπαιρναν έγκριση από τον Άρειο Πάγο στις 12 Μαΐου 2019, για να συμμετάσχουν στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου 2019; Ξέρουμε τι συνέβη έκτοτε στα κόμματα αυτά;
Καταρχάς μπορούμε ίσως να θυμόμαστε ότι στις ευρωεκλογές αυτές, σε καθαρόαιμο δεξιό – ακροδεξιό – εθνικιστικό πλαίσιο αθροίστηκε ένα ποσοστό της τάξης του 50,03% των ψήφων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ και τα παρακλάδια αυτών, μαζί με τα ναζιστικά και άλλα εθνικοφρονικά κόμματα που διαγκωνίζονται ως προς την αντιδραστική ατζέντα τούς πατενταρισμένους μνημονιακούς συγγενείς τους) και χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά το ασφαλώς δεξιόστροφο κόμμα του Σώρρα, στον οποίο ωστόσο αναγνωρίζεται το ακαταλόγιστο (ιδίως από τότε που ισχυρίστηκε ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 2,7 τρις ευρώ).
το μνημονιακό δέντρο
Με την εξαίρεση μόλις 4 κομμάτων / συνδυασμών κομμάτων (Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ – ΑΚΕΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ), το τοπίο των ευρωεκλογών ήδη προεκλογικά ήταν αρκετά γκρίζο, σαν να προοικονομούσε τη νίκη της ΝΔ στις ευρωπαϊκές, και στις ακόλουθες εθνικές κάλπες. Χαρακτηριστικό ήταν ότι τα περισσότερα από τα κόμματα που κατέβηκαν στις ευρωκάλπες είχαν σχέση -σε διάφορες διαβαθμίσεις- με τις μνημονιακές πολιτικές:
ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΔΙΑ: κόμματα που ψήφισαν ένα ή περισσότερα μνημόνια
ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ – ΠΑΤΡΙΕ.
ΜΙΚΡΑ ΚΛΑΔΙΑ: κόμματα που προέρχονται από / συνεργάστηκαν με μνημονιακά κόμματα ή μεμονωμένους βουλευτές μνημονιακών κομμάτων
ΝΔ → Δημιουργία Ξανά, Έλληνες Ριζοσπάστες, Νέα Δεξιά, Νέα Ελληνική Ορμή, Πολίτες, Φιλελεύθερη Συμμαχία.
ΣΥΡΙΖΑ → ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα, ΛΑΕ – Μέτωπο Ανατροπής, ΜέΡΑ25, Οικολογία Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Οικολόγοι Πράσινοι, Πλεύση Ελευθερίας.
ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ → Άρμα Συνεργασίας Για την Ευρώπη των Εθνών, Ελληνική Πολιτική Συνείδηση – Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα.
ΠΟΤΑΜΙ → Δημοκρατική Ευθύνη.
ΑΝΕΛ → ΑΚΚΕΛ, Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος, Λευκό – Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας – Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης.
ΛΑΟΣ → Ελληνική Λύση.
ΒΑΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ: κόμματα εθνικιστικά ή ακροδεξιά που λιπαίνουν και λιπαίνονται από το μνημονιακό δέντρο
α) Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνεργεία για την Ελλάδα.
β) Ελεύθερη Πατρίδα.
γ) Κόμμα Νέων.
δ) Λαϊκός Σύνδεσμός – Χρυσή Αυγή.
ΙΣΤΟΣ ΑΡΑΧΝΗΣ: κόμματα προσωποπαγή, με το ακαταλόγιστο
α) Έλληνες Οικολόγοι – Δ. Βεργής.
β) Ελλήνων Συνέλευσις – Α. Σώρρας.
γ) Ελληνικό Όραμα.
ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ: κόμματα προσωποπαγή, υπέρ της ΕΕ
α) Λεβέντης – Ένωση Κεντρώων.
β) Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό.
ΦΑΝΤΑΣΜΑ: κόμματα άφαντα
Λευκό – Λαϊκές Ευρωπαϊκές Κοινωνικές Ομάδες PESG – PEOPLES EUROPAN SOCIAL GROUPS.
(ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ: Κόμμα Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας, Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο)
οι δεξιές δεξαμενές
Στα δύο τελευταία χρόνια, και μετά τις ευρωεκλογές, η ΝΔ αντιμετώπισε με γόνιμο τρόπο την πολυδιάσπαση της δεξιάς, βασικά από-διαλύοντας και απορροφώντας κόμματα (και ψηφοφόρους) με δεξιά και ακροδεξιά απόχρωση.
► Ήδη στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 δεν επρόκειτο να πάρουν μέρος οι ΑΝΕΛ, το Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνεργεία για την Ελλάδα, η Ελεύθερη Πατρίδα, η Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος του Ν. Μαριά, οι Έλληνες Ριζοσπάστες, το Κόμμα Νέων, το ΛΑΟΣ, το Λευκό – Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας – Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης, οι Πολίτες του Η. Ψηνάκη, η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Πού να κατευθύνθηκαν οι ψήφοι των κομμάτων αυτών άραγε;
► Αφού κέρδισε και τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ συνέχισε να απορροφά κόμματα, και μάλιστα όχι μόνο «στα δεξιά της». Τέτοια ήταν λχ. η περίπτωση του Ποταμιού, με τον Κ. Μητσοτάκη να εξαγοράζει τον αρχηγό του ρευστού κόμματος, και πρώην υδατοσφαιριστή, Γ. Μαυρωτά (είχε υποδειχθεί για την ηγεσία του Ποταμιού από τον ίδιο τον Σ. Θεοδωράκη) με τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού στην κυβέρνηση της ΝΔ.
► Δεν χρειάζεται να πούμε πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020 ήρθε από μία άποψη «λουκούμι» στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αξιοποίησε την ευκαιρία για να αλιεύσει ψηφοφόρους από τον χώρο του εθνικισμού, του ρατσισμού, και της ακροδεξιάς.
Αν σημαίνει κάτι από στατιστική άποψη, 2 κόμματα από τα 40 που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, σήμερα έχουν τις πολιτικές ηγεσίες τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής (Χρυσή Αυγή και Ελλήνων Συνέλευσις).
► Αποδεκατισμένα τα τελευταία απομεινάρια-δεκανίκια της δεξιάς, άρχισαν να συνασπίζονται, για να επιβιώσουν. Τέτοια ήταν λχ. η περίπτωση της Νέας Δεξιάς του Φ. Κρανιδιώτη που συγχωνεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 με τη Δημιουργία Ξανά. Τα δύο κόμματα έδωσαν τη θέση τους σε ένα, καινούριο, έτοιμο «να βάλει πλάτες», κατά την ακριβή φράση του Θ. Τζήμερου, στις σωστές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ΑΚΚΕΛ είχε συνεργαστεί με το ΕΠΑΜ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά έκτοτε το πράγμα έμπλεξε. Το μεν ΑΚΚΕΛ (μαζί με 3 ακόμη πολιτικές κινήσεις) συγκρότησε τη Δημοκρατική Ενωτική Πρωτοβουλία, το δε ΕΠΑΜ αναζήτησε τη συνέχιση της υπηρέτησης των αρχών του στους «Ελεύθερους Ανθρώπους» του Γ. Τράγκα.
Όμως ακόμη κι αν ανανεώνονται σε κάποιον βαθμό και με κάποιον ρυθμό, οι δεξιές δεξαμενές από τις οποίες εδώ και 2 χρόνια ψαρεύει ο Κ. Μητσοτάκης, δεν είναι ανεξάντλητες. Η διετής υπεραλίευση στα «δεξιά της δεξιάς» μάλλον θα υποχρεώσει, στο επόμενο διάστημα, τη ΝΔ να στραφεί αλλού για «ψαριές», ίσως στους πρότινος μνημονιακούς συνεργάτες της. Ο Χρυσοχοΐδης, η Μενδώνη και οι λοιποί πρώην ΠΑΣΟΚοι, νυν συνεργάτες της ΝΔ, είναι, για την κυβέρνηση, τα μεγάλα ψάρια που δείχνουν τον δρόμο.
οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr