Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, αλλεπάλληλων lockdown και ακραίας καταστολής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της εξαθλίωσης ανθρώπινων ζωών. Μετά την ψήφιση δεκάδων αντιλαϊκών και ταξικών νομοσχεδίων, η κυβέρνηση τώρα θέλει να νομιμοποιήσει και την παιδική εργασία. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου την Τετάρτη 8/09 συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.) Αλέξανδρο Βασιλικό και ανακοίνωσαν τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξ.Ε.Ε., που αφορά: Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων στα πλαίσια της «αποϊδρυματοποίησης», όπως την ονόμασε η υπουργός.
Αυτό είναι που η κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει «παιδική προστασία», όχι η υποχρεωτική φοίτηση στο λύκειο, όχι η ενίσχυση των μονάδων φροντίδας ανηλίκων, όχι η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, όχι η δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, αλλά η εργασία ανηλίκων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει την παιδική εργασία σε ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του ανήλικου πληθυσμού, σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα, χωρίς γονείς, με σαφώς λιγότερες ευκαιρίες σε εκπαίδευση και μόρφωση, ακόμα και σε παιδιά που προέρχονται από δομές φιλοξενίας προσφύγων. Και μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να βγαίνουν ανήλικοι στην αγορά εργασίας από τα 16 τους χρόνια και αυτό να το ονομάζει η υφυπουργός «ομαλή αποϊδρυματοποίηση», στην πραγματικότητα όμως μετατρέπουν ανήλικα παιδιά σε μισθωτούς σκλάβους για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, χαρίζοντάς του φτηνά εργατικά χέρια χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να ονομάσει την πολιτική που επιδοτεί την εργασία ανηλίκων «ομαλή αποϊδρυματοποίηση» ή «κοινωνική αλληλεγγύη», την «ευαισθησία» της συνολικά για τη νέα γενιά και τα δικαιώματά της την έχει νιώσει ξανά και ξανά στο πετσί της η νεολαία. Η πολιτική της χτυπάει τη δημόσια παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, αφήνει δεκάδες χιλιάδες εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακόμα περισσότερους εκτός λυκείου και τους πετάει στον καιάδα της φθηνής και ευέλικτης εργασίας ή ακόμα χειρότερα στον εφιάλτη της ανεργίας. Τώρα απέναντι στο ευαίσθητο αυτό κοινωνικό στρώμα γυρνάει το ρολόι της ιστορίας στον 19ο αιώνα με την νομιμοποίηση της εργασίας ανηλίκων.
Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος πρέπει να καταδικάσει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Να σταθεί ενάντια στην παιδική εργασία και να διεκδικήσει να είναι όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να ενισχυθούν αποφασιστικά οι μονάδες φροντίδας ανηλίκων, οι δομές κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πρόνοιας.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr