Ξανά στο εδώλιο οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ για τα επεισόδια του 2014
Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, ο οποίος στις 10 Ιουλίου 2014 τραυμάτισε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, συνεκδικάζονται αύριο, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, τόσο η μήνυση των καθαριστριών εις βάρος του αστυνομικού ως υπεύθυνο για τον τραυματισμό τους, όσο και η μήνυση που κατέθεσε ο αστυνομικός εις βάρος τους.
Με αφορμή τη δίκη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη της στις καθαρίστριες και καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:00 πμ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο προκάτ).
Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ: «Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, ο οποίος στις 10 Ιουλίου 2014 τραυμάτισε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, συνεκδικάζονται αύριο, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, τόσο η μήνυση των καθαριστριών εις βάρος του αστυνομικού ως υπεύθυνο για τον τραυματισμό τους, όσο και η μήνυση που κατέθεσε ο αστυνομικός εις βάρος τους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί:
• να πάψουν οι συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις κατά των καθαριστριών που έδωσαν δυναμικό, πολύμηνο αγώνα για το δικαίωμα τους στην εργασία
• να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ που τραυμάτισε τις Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα».
Στη δίκη κατηγορούνται η Δέσποινα Κωστοπούλου και η Δήμητρα Μανώλη για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και εξύβριση. Μαζί τους επίσης κατηγορούμενες η Βασιλική Γκόβα, η Φωτεινή Νικηταρά και η Ευαγγελία Αλεξάκη.
Οι τέσσερις ανήκαν στο συντονιστικό αγώνα των καθαριστριών που επί είκοσι μήνες είχαν κατασκηνώσει δίπλα από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτυρόμενες για τη εν μία νυκτί διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απόλυσή τους εκείνο το σκληρό καλοκαίρι του 2013 που η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε θέσει επίσης σε διαθεσιμότητα σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. μέχρι και τον Μάιο του 2017 επέμενε σε συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την ανάπτυξη» ότι το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες, το έργο των οποίων θα μπορούσε να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Η πέμπτη, η Βασιλική Γκόβα, είναι η καθαρίστρια η οποία είχε χτυπηθεί από αστυνομικό στις 10 Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής της στη διαμαρτυρία των απολυμένων καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, για το περιστατικό η Β. Γκόβα είχε μηνύσει τον αστυνομικό και ο αστυνομικός την ίδια. Μηνύσεις που επίσης εκκρεμούν και πάνε από αναβολή σε αναβολή.
Με φόντο λοιπόν εκείνη τη διαμαρτυρία και εκείνη τη σύλληψη, κινήθηκε αυτεπάγγελτα η διαδικασία που οδηγεί τις πέντε γυναίκες στο ειδώλιο του κατηγορουμένου με μάρτυρες οκτώ αστυνομικούς και τέσσερις πολίτες.
“Δεν τραμπουκίζαμε, θέλαμε τις δουλειές μας πίσω”
«Εκείνη την ημέρα είχαμε μάθει ότι πάνω στην πρωτόδικη απόφαση που είχε βγάλει το δικαστήριο και ήταν υπέρ μας, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αίτηση αναίρεσης αυτής της απόφασης. Μαθαίνοντάς το αυτό αποφασίσαμε να πάμε στο υπουργείο στη Νίκης να ζητήσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό» διηγήθηκε στην «Αυγή» της Κυριακής η Δέσποινα Κωστοπούλου μετά την αναβολή της δίκης τον Φεβρουάριο του 2018.
«Μας γνώριζαν, μας είδαν, με το που φτάσαμε είχαν ήδη ξεκινήσει να κατεβάζουν τα ρολά. Συνήθως βάζαμε το πανό μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, χωρίς να προκαλούμε φασαρία. Με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρόμαστε, άλλες φορές μπαίναμε και ζητούσαμε ραντεβού, άλλοτε μας έδιναν ραντεβού, οπότε ανεβαίναμε πάνω, άλλοτε όχι και καθόμασταν με το πανό και διαμαρτυρόμασταν. Υπήρξε μια αντίδραση από τους αστυνομικούς, προφανώς για να μας απομακρύνουν. Έτσι ξεκίνησε το συμβάν» συνεχίζει η Δήμητρα Μανώλη.
«Τότε, ο συγκεκριμένος αστυνομικός (σ.σ.: πρόκειται για τον αστυνομικό που έχει χτυπήσει τη Β. Γκόβα και έχουν αλληλομηνυθεί), ξαφνικά με ένα μένος, χωρίς λόγο, χωρίς ασπίδα, κράνος και διακριτικά, ορμά πάνω μας θέλοντας να πάρει κάποιον για τη ΓΑΔΑ. Ξεκίνησε από εμένα, εγώ αντιστάθηκα και από τα νεύρα του με πέταξε σε άλλο αστυνομικό, ο οποίος με έσπρωξε και βρέθηκα στο πεζοδρόμιο και προφανώς βρήκε πιο εύκολο θύμα τη Βάσω την Γκόβα, η οποία ήταν μια μικροκαμωμένη κοπέλα, 1,50 ύψος και 50 κιλά όλα κι όλα άνθρωπος και στην κυριολεξία την κρατούσε αγκαλιά, την τραβούσε από τη μέση και δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε από τα χέρια του. Κατάφερε και την έβαλε στην κλούβα, διότι εκείνη την ημέρα γινόταν και άλλες κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα και είχε έρθει η κλούβα. Προσποιήθηκε ότι τον είχε χτυπήσει, ήθελε να πάει στο νοσοκομείο και εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε» προσθέτει η Δέσποινα Κωστοπούλου.
Για το περιστατικό και τις συνθήκες σύλληψης και τραυματισμού υπάρχουν φωτογραφίες, ανέφεραν. «Βρεθήκαμε κατηγορούμενες γιατί απλά μέσα από τις σελίδες δικτύωσης ήμασταν οι πιο αναγνωρίσιμες. Από εκεί βρήκε και έμαθε τα ονόματά μας. Αυτό έχει ισχυριστεί και ο ίδιος (σ.σ.: ο αστυνομικός)» τονίζει η Δ. Κωστοπούλου. «Και οι τέσσερις ήμασταν μέλη του συντονιστικού εκτός της Γκόβα. Δεν νομίζω ότι ήταν τυχαίο. Άλλωστε ήμασταν τότε γυναίκες άνω των 50. Δεν τραμπουκίζαμε έτσι, το μόνο που θέλαμε ήταν να πάρουμε πίσω τις δουλειές μας» επισημαίνει η Δ. Μανώλη.
«Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με τη συμπεριφορά τους ουδέποτε είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους είχε στοιχεία παραβατικότητας, συμπεριφορές βίας και μάλιστα μέχρι του βαθμού να εμποδίσουν τη λειτουργία της υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, όπως κατηγορήθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι στο υποτιθέμενο συμβάν υπήρξε η πρόθεσή τους να συναντηθούν, όπως είχε πολλές φορές συμβεί, με την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οποιαδήποτε άλλα γεγονότα τους αποδίδονται είναι απόλυτα αναληθή και κακόβουλα» δήλωσε στην «Αυγή» , ο δικηγόρος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος μετά την αναβολή της δίκης τον Φεβρουάριο του 2018.
e-prologos.gr