Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί, εξαιτίας της στρατιωτικής σύγκρουσης στο Σουδάν ανάμεσα στο στρατό και την παραστρατιωτική οργάνωση “Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης” (RSF), που ξέσπασε πριν από τρεις μήνες, έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και περισσότεροι από 730.000 έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αργά την Τρίτη.
Οι περισσότεροι έχουν τραπεί σε φυγή είτε από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, που είναι το επίκεντρο της διαμάχης, είτε από το Νταρφούρ, όπου έχει αυξηθεί η εθνοτικά στοχευμένη βία. Οι μάχες έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας και οδήγησαν σε κύματα επιθέσεων στο Νταρφούρ. Οι άμαχοι αντιμετώπισαν εκτεταμένες λεηλασίες, διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και νερού, κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και έξαρση της σεξουαλικής βίας.
Την Τετάρτη, οι κάτοικοι ανέφεραν τον ήχο μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδισμών πυροβολικού στο Omdurman και το Bahri, που είναι προάστια της πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν επίσης αναφερθεί μάχες μεταξύ του στρατού και των ισχυρών ανταρτικών φατριών SPLM στην πολιτεία του Νότιου Kordofan και στην Πολιτεία του Μπλε Νείλου κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, προκαλώντας εκτοπισμό και από αυτές τις περιοχές.
Η μονάδα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών της σουδανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε εννέα νέες περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης στο Χαρτούμ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από τα μέσα Απριλίου σε 51, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.
Τα περισσότερα θύματα κατηγόρησαν τις δυνάμεις της RSF για τις επιθέσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μια μονάδα η οποία θεωρείται αμερόληπτη. Η RSF έχει καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν παραβιάσεις και είπε ότι τα μέλη της για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε κακοποιήσεις θα λογοδοτήσουν.
Από αυτούς που εγκαταλείπουν το Σουδάν, η πλειοψηφία έχει καταφύγει βόρεια στην Αίγυπτο ή δυτικά στο Τσαντ, με μεγάλους αριθμούς να έχουν περάσει επίσης στο Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.
Υπενθυμίζεται ότι, αφού μοιράστηκαν την εξουσία με πολίτες μετά την ανατροπή του Omar al-Bashir σε μια λαϊκή εξέγερση πριν από τέσσερα χρόνια, ο στρατός και η οργάνωση RSF ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο με πραξικόπημα το 2021. Στη συνέχεια ήρθαν σε ρήξη λόγω διαφωνιών σχετικά με μεταβατικό σχέδιο που θα οδηγούσε σε εκλογές.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι το Σουδάν μπορεί να διολισθήσει στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν, ενώ αρκετές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν παραβιαστεί.
e-prologos.gr