Μπορεί τα ψώνια σε φυσικά καταστήματα να έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση, όμως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η διανομή έχουν εκτοξευτεί, με τους εργαζόμενους στον κλάδο να δουλεύουν κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, ελλιπή μέτρα προστασίας και τις απειλές της εργοδοσίας.
Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Λ.Δ.» τον προηγούμενο μήνα, τα μέτρα προστασίας σε πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων πάνε περίπατο, ενώ οι εργοδότες πολλές φορές αποκρύπτουν ακόμα και κρούσματα κορονοϊού, ελλείψει οποιουδήποτε ελέγχου από τις υγειονομικές αρχές, μη διστάζοντας να προβούν ακόμα και σε απειλές σε όποιον τολμήσει να μιλήσει.
Την ίδια ώρα, η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στη διανομή είναι τεράστια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες, κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο φανερό το τελευταίο διάστημα, μετά τη «Black Friday» και όσο πλησιάζουμε στις γιορτές.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για παράδειγμα κάνει λόγο ακόμα και για «κλειδωμένες ή φρακαρισμένες εξόδους κινδύνου», με τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανάμεσα «σε εκατοντάδες κιβώτια και εμπορεύματα, σκαρφαλωμένοι σε σκάλες, ο ένας δίπλα στον άλλον», ειδικά από τη «Black Friday» και έπειτα.
Υποχρεωτικές άδειες χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων
Στις καταγγελίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή σύμφωνα με την οποία η «Jumbo» επέβαλε υποχρεωτική άδεια σε εργαζόμενους, ενώ γνώριζαν ότι με απόφαση της κυβέρνησης τα καταστήματα κλείνουν και οι ίδιοι θα τεθούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
Με τέτοιες αποφάσεις η εργοδοσία επιδιώκει την περίοδο αυξημένης κίνησης, μόλις ανοίξουν τα καταστήματα, να μπορεί να έχει όλο το προσωπικό στη διάθεσή της.
Απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού από εργοδότες
Οι εργοδότες όμως δε σταματούν εδώ. Δε διστάζουν να αποκρύψουν ακόμα και κρούσματα κορονοϊού θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, με μόνο στόχο το κέρδος.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, στα LIDL Λαμίας εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.
Καταγγελίες γίνονται ότι οι απολυμάνσεις σε χώρους και καρότσια των σούπερ μάρκετ γίνονται από το προσωπικό που επιβαρύνεται και αυτό το φορτίο, και παρά τις απουσίες εργαζομένων, λόγω καραντίνας, ειδικής ή κανονικής άδειας ή και άλλων προβλημάτων υγείας λόγω του φόρτου εργασίας. Ακόμη, επιχειρήσεις απειλούν εργαζόμενους να μην αναφέρουν πουθενά αν βγουν θετικοί και τους ζητούν να λύσουν το ζήτημα… «ενδοεταιρικά».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr