Κλιμακώνεται η αμερικανονατοϊκή στήριξη στο Ισραήλ

Τις πιο σφοδρές και καταστροφικές επιθέσεις στη βόρεια Δυτική Όχθη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια εξαπέλυσε από τις 28 Αυγούστου ο ισραηλινός στρατός κατοχής, προκαλώντας σε Τουμπάς, Τζενίν και Τουλκαρέμ το θάνατο τουλάχιστον δεκάδων Παλαιστινίων, εκατοντάδες τραυματισμούς και συλλήψεις, σημαντικές καταστροφές σε οδικά δίκτυα και πολύωρους αποκλεισμούς εισόδων σε αστικά κέντρα και χωριά της περιοχής. Ισοπεδώνουν υποδομές, σκοτώνουν αδιακρίτως και τρομοκρατούν για να «τελειώσουν» κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο ισραηλινός στρατός, αξιοποιώντας την υποστήριξή τους για το λεγόμενο «δικαίωμα αυτοάμυνας» και αναχαίτισης «απειλών για την ασφάλειά του», προχώρησε στη μετατροπή της κατεχόμενης βόρειας Δυτικής Όχθης σε νέο πεδίο σφοδρών δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος των Παλαιστινίων. Ήδη και η περιοχή αυτή τείνει να μετατραπεί σε άλλο ένα τοπίο ολέθρου και καταστροφών, παρόμοιο με εκείνο που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και περίπου 11 μήνες.

Πρόκειται για ξεκάθαρο σχέδιο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή, για κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις, που επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση και η γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή είναι σχεδιασμένη επιλογή του Ισραήλ και των συμμάχων του, βάζοντας στο στόχαστρο τον Παλαιστινιακό λαό σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Στη Δυτική Όχθη, από την αρχή του πολέμου στις αρχές Οκτώβρη 2023, δολοφονήθηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.400, ενώ περισσότεροι από 10.500 έχουν προσαχθεί για ανακρίσεις ή έχουν συλληφθεί. Πολλά είναι επίσης τα κρούσματα και οι καταγγελίες για βασανισμό κρατουμένων στη διάρκεια ανακρίσεων και φυλάκισης, οι απειλές ή και οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης σε άνδρες και γυναίκες, όπως και η δραματική επιδείνωση των συνθηκών επιβίωσης σε πολλές ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σχολιάζοντας τις επιχειρήσεις, Άραβες αναλυτές μίλησαν ακόμα και για προσπάθεια «εβραιοποίησης» της Δυτικής Όχθης και ντε φάκτο συνέχιση της προσάρτησής της στο Ισραήλ, ώστε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Προφανής στόχος είναι να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός. Αυτό απέδειξαν με δηλώσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί, που εκτόξευσαν απειλές για μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε ένα απέραντο πεδίο μάχης και καθημερινών εισβολών, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 11 μήνες.

Οι επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, περί της «ανάγκης» για «προσωρινό» βίαιο εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων από πόλεις της κατεχόμενης Δυτ. Όχθης, όπως από την Τζενίν και την Τουλκαρέμ, προκαλούν ανατριχίλα ρίχνοντας ταυτόχρονα τις μάσκες υποκρισίας Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων που τάχα θλίβονται για τη σφαγή των άνω των 40.000 Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας και την ανείπωτη καταστροφή της ζωής 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.
Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει καθημερινά τις σφαγές σε βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα. Στους 11 μήνες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 40.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.291 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Σε αυτές τις συνθήκες ανείπωτης οδύνης και πόνου για τους 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους της Γάζας, ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί των παιδιών έως 10 ετών κατά της πολιομυελίτιδας. Επίσης, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατέγραψε 300% αύξηση στον υποσιτισμό παιδιών στο βόρειο τμήμα της Γάζας από το Μάη ως τον Ιούλη, ενώ στη Νότια Γάζα το αντίστοιχο ποσοστό διπλασιάστηκε.

Στη σκιά της κλιμάκωσης των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται στην Ντόχα του Κατάρ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις διαρκείας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό τις εκβιαστικές πιέσεις των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του για διατήρηση στρατευμάτων μεταξύ άλλων στους στρατηγικούς Διαδρόμους Νετζαρίμ, που χωρίζει νότια και βόρεια Γάζα, και Φιλαδέλφειας, στα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο, τα οποία τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από τις αρχές Μάη.
Το ίδιο διάστημα, η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε Γάζα και Δ. Όχθη προκαλεί αντιδράσεις των αντικαθεστωτικών Χούθι στην Υεμένη, που επιτέθηκαν στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο τάνκερ «MV Sounion», αναγκάζοντας σε φυγή το 25μελές πλήρωμα και προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές στην επιφάνειά του.

Στο μεταξύ, με κάθε αφορμή οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο να δεχτεί τα αντίποινα του Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη. Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης». Ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε και πώς θα γίνει η επίθεση του Ιράν. «Πιστεύουμε ότι σχεδιάζουν επίθεση, αλλά αν θέλουν να το κάνουν εμείς έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Κέρμπι. «Το μήνυμά μας στο Ιράν παραμένει αμετάβλητο: Πρώτον, μην κάνετε επίθεση. Δεν υπάρχει λόγος να κλιμακώσετε, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο. Και, δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ αν χρειαστεί».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τα μαζικά αντίποινα της Χεζμπολάχ την Κυριακή 25 Αυγούστου, που είχαν τη μορφή μαζικής εκτόξευσης περίπου εκατοντάδων πυραύλων και drones και είχαν ως βασικούς στρατιωτικούς στόχους στο Βόρειο και Κεντρικό Ισραήλ.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», αποτυπώνοντας την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης Μπάιντεν στο μακέλεμα των Παλαιστινίων από το κράτος-δολοφόνο: «Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ το Ισραήλ θα δυσκολευόταν να πολεμήσει στη Γάζα πέρα από μερικούς μήνες». Με τη διακομματική έγκριση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα «έκτακτη» στρατιωτική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων, η οποία προστίθεται στα 3,8 δισ. δολάρια της τακτικής ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας και στα 500 εκατ. δολάρια που έστειλε η Ουάσιγκτον για την ισραηλινή αεράμυνα. Χωρίς όλα τα παραπάνω, και ιδίως χωρίς τη στήριξη στην αεροπορία του, το Ισραήλ θα δυσκολευόταν πολύ να διατηρήσει τον πόλεμο στη Γάζα πέρα από μερικούς μήνες, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της αεροπορίας στη «Haaretz».

Στην ίδια εφημερίδα, εξάλλου, αντανακλώντας και προβληματισμούς σε μερίδα της ισραηλινής αστικής τάξης για την πορεία του πολέμου, ο αντιστράτηγος ε.α. Ιτζάκ Μπρικ επισημαίνει με άρθρο γνώμης ότι μετά από 11 μήνες πολέμου αυτός που πιθανώς χάνει δεν είναι η Χαμάς αλλά το Ισραήλ, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η οικονομία του οποίου παρουσιάζουν σημαντικά σημάδια κόπωσης, όπως υποστηρίζει ο απόστρατος.
Την ίδια ώρα μέσα στο Ισραήλ εντείνονται μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τον θάνατο 6 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, με τις διαμαρτυρίες να καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου που τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές. Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αναφέρει ότι τουλάχιστον 4 από τους 6 νεκρούς ομήρους αναμενόταν να περιληφθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία ωστόσο μπλοκάρεται συνεχώς από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οδήγησε στο θάνατο και πολλούς άλλους ομήρους».

Σε συμμετοχή στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την επίτευξη συμφωνίας, κάλεσε και ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του βασικού κόμματος της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Λαπίντ. Παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, στις οποίες, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σχεδόν 500.000 άνθρωποι. Ταυτόχρονα εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το