Άγκυρα και Άμπου Ντάμπι φαίνεται να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους, καθώς και οι δύο ηγέτες υπόσχονται αυξημένη περιφερειακή συνεργασία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται.
Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον de facto κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι, διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο όταν υπογράφηκαν επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων για την άμυνα, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τη βιομηχανία και την οικονομία.
Μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι η επίσκεψη θα έχει στόχο να διαμορφώσει τα επόμενα 50 χρόνια «φιλίας και αδελφοσύνης με τα ΗΑΕ».
«Δεν θεωρούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλων των αδελφών χωρών στην περιοχή του Κόλπου κάτι ξεχωριστό από τη δική μας», είπε ο Ερντογάν.
Η επίσκεψη του Ερντογάν -η πρώτη από το 2013- «ανοίγει μια νέα, θετική σελίδα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε σε tweet ο Anwar Gargash, σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ.
Συγκεκριμένα ο Abdul Khaleq Abdallah, καθηγητής πολιτικών επιστημών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγραψε ότι οι δύο χώρες πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση μιας «στρατηγικής πολιτικής εταιρικής σχέσης» και ότι: «Η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία έρχεται μετά την επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκική Δημοκρατία, ανοίγει μια νέα, θετική σελίδα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι σε αρμονία με τα ΗΑΕ. Προσπάθειες για τη δημιουργία ισχυρότερων γεφυρών επικοινωνίας και συνεργασίας που στοχεύουν σε μια σταθερή, ακμάζουσα περιοχή».
Για χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των πλούσιων σε ενέργεια ΗΑΕ ήταν τεταμένες, καθώς και οι δύο χώρες υποστήριζαν αντίπαλες πλευρές σε περιφερειακές συγκρούσεις και αγωνίστηκαν για άλλα ζητήματα όπως η εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι εντάσεις μειώθηκαν όταν ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ ταξίδεψε στην Άγκυρα τον Νοέμβριο στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου από το 2012.
Μετά από αυτή την επίσκεψη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ένα ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην Τουρκία, όπου η οικονομία αναστατώνεται και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν 20 ετών τον Ιανουάριο.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης 10 συμφωνίες ασφαλείας, οικονομικές και τεχνολογικές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM.
«Σταθερότητα και ασφάλεια»
Η επίσκεψη του Ερντογάν πραγματοποιείται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη απειλή από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους στη χώρα του Κόλπου και προκάλεσαν αυξημένη αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.
Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ ήταν ιδιαίτερα τεταμένοι αφού η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν όλους τους δεσμούς με το Κατάρ – στενό σύμμαχο της Άγκυρας – το 2017. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Ερντογάν επιδιώκει από πέρυσι να βελτιώσει τους δεσμούς της Τουρκίας με τους περιφερειακούς αντιπάλους εν όψει της σκληρής απομόνωσης που έχει προκαλέσει την εξάντληση των ξένων επενδύσεων – ιδιαίτερα από τη Δύση.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη εφημερίδα των Εμιράτων Khaleej Times αυτό το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η Τουρκία ήθελε να προωθήσει τη συνεργασία με τα ΗΑΕ σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της «κλιματικής αλλαγής, του νερού και της επισιτιστικής ασφάλειας».
«Αυτή η συνεργασία θα έχει θετικές αντανακλάσεις όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», έγραψε.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες είναι σε θέση να συμβάλουν στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.
πηγή: aljazeera.com
e-prologos.gr