Και παρά τις απατηλές διακηρύξεις περί του τέλους των μνημονίων, που επαναλαμβάνονται δίκην διαφημιστικής καμπάνιας από τα κυβερνητικά χείλη και τα ανάλογα φερέφωνα, με εκφωνήσεις από τα χείλη του Τσίπρα έως το τελευταίο στρατευμένο μέλος των Σύριζα-Ανέλ, με συχνότητα δεκάδες φορές στο λεπτό, έρχεται η πραγματικότητα να ξεδιαλύνει την ομίχλη, τα βεγγαλικά και τους πολύχρωμους καπνούς.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών και ειδικά σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση με τις οριζόντιες διαστάσεις για τα λαϊκά εισοδήματα, το τέλος του Αυγούστου και ο Σεπτέμβριος επιφύλαξαν και ετοιμάζουν όπως συμβαίνει κάθε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια, αυτό που δεν είναι πλέον έκπληξη αλλά τείνει να λογιστεί σαν κανονικότητα εξάντλησης και εξουθένωσης των εισοδημάτων από τους φόρους.

Έτσι λίγο πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος το υπουργείο των οικονομικών μέσω της δήθεν ανεξάρτητης αρχής της ΑΑΔΕ, προχώρησε στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου για τα ακίνητα, του γνωστού ΕΝΦΙΑ, και για τον οποίο η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου, μαζί με την δεύτερη ή πρώτη (για ορισμένους) δόση του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ που σημειωτέον αφορά τα ακίνητα (σπίτι, οικόπεδο, αγρό) που έχει κάποιος στην κατοχή του την πρώτη ημέρα του χρόνου (πχ 1/1/2018) υπολογίστηκε με βάση νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο. Μάλιστα επειδή οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις του φόρου στις πλούσιες κατά τεκμήριο περιοχές και σε αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις στις φτωχότερες και λαϊκές συνοικίες, το υπουργείο όπως από την ίδια την υπουργό ανακοινώθηκε στα μέσα Αυγούστου, προχώρησε σε αλλαγές και σταθμίσεις ώστε να περιοριστούν οι διαφορές.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, το ποσό που έχει εγγραφεί στα μνημόνια ως προσδοκώμενο έσοδο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ παραμένει σταθερό και αμετάβλητο, αντιστοιχεί σε 3,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση, με τα 2,6 δις από αυτά να αφορά φυσικά πρόσωπα, και το υπόλοιπο νομικά πρόσωπα (εταιρίες) που έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα σε ακίνητη περιουσία.

Και για να μη ξεχνάμε την ιστορία του ΕΝΦΙΑ, να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος φόρος γεννήθηκε ως προσωρινό τέλος ακινήτων ονόματι ΕΕΤΑ, λίγο μετά μετονομάστηκε σε ΕΕΤΗΔΕ ως τέλος επίσης συνεισπραττόμενο με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι την τελική του μεταμόρφωση σε φόρο επιβαλλόμενο στο διηνεκές, τον οποίο θα καταργούσε υποτίθεται η κυβέρνηση του Σύριζα σύμφωνα με τις εξαγγελλίες της έως και τον Ιανουάριο του 2015.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς ανανεώνονται από τις υπηρεσίες εσόδων της ΑΑΔΕ, από μήνα σε μήνα, τα χρέη από φορολογικές υποχρεώσεις έχουν σταθερή ανοδική πορεία, και επίσης ο αριθμός όσων καταγράφονται ως οφειλέτες με ανεξόφλητες φορολογικές υποχρεώσεις από μήνα σε μήνα επίσης, αυξάνεται με ένα αριθμητικό βήμα που ξεπερνά ανά μήνα τις εκατό χιλιάδες.

Οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην εφορία ξεπέρασαν τα 101,5 δις ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών πλησιάζει αν δεν έχει ξεπεράσει το 80% των φορολογουμένων.

Και το ζήτημα είναι τι γίνεται με όλους αυτούς. Εδώ λοιπόν συνεχίζεται όλο το πογκρόμ των κρατικών μηχανισμών που θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και αφορά τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας, τις κατασχέσεις ποσών, το άρμεγμα των τραπεζικών λογαριασμών, την κατάσχεση ακόμα και μικροποσών από οφειλές τρίτων, απαιτήσεις κλπ.

Κάθε πολίτης που το χρέος του προς το δημόσιο ξεπερνά τα 500 ευρώ, είναι έκθετος και υποψήφιος να δεχτεί τα αναγκαστικά μέτρα που παρά την θρυλούμενη «έξοδο» από τα μνημόνια, θα βρίσκεται στο σκοτεινό θάλαμο των μνημονιακών χωρίς τέλος ληστρικών μέτρων.

Γιάννης Αδριανός

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το