Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει μετατραπεί η Λευκορωσία, με αφορμή την πολιτική κρίση και το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις πρόσφατες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση και οι δυτικοί πάτρωνές της.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και Ρωσία αλλά και Κίνα από την άλλη ερίζουν για την ιμπεριαλιστική ηγεμονία στη χώρα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών από την επαύριον της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, αφού θεωρείται ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Εσχάτως εντάχθηκε και ως σημαντικός κρίκος στο σχέδιο της Κίνας για το νέο δρόμο του μεταξιού «Μία ζώνη, Ένας δρόμος».
Η Λευκορωσία υπό την ηγεσία του, επί 26 συναπτά έτη, προέδρου Λουκασένκο αποτελεί πλέον το μοναδικό ευρωπαϊκό «προγεφύρωμα» της Ρωσίας, μετά την ενσωμάτωση των Βαλτικών χωρών στους ευρωνατοϊκούς σχηματισμούς και την απώλεια σημαντικής επιρροής στην Ουκρανία, μετά το πραξικόπημα.
Ενδεχόμενη επικράτηση της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης και τροποποίηση του προσανατολισμού της Λευκορωσίας θα ήταν σημαντικό χτύπημα στους σχεδιασμούς του ρώσικου ιμπεριαλισμού για ανάκτηση της επιρροής του σε ευρωπαϊκά εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και ρόλο στα ευρωπαϊκά θέματα, αφού θα έβλεπε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ κυριολεκτικά στην πόρτα του.
Υπό αυτό το πρίσμα και παρά την αρχική «αποστασιοποίηση» της ρωσικής ηγεσίας από τον Λουκασένκο, λόγω της στάσης του το προηγούμενο διάστημα, όταν λοξοκοίταζε προς την ΕΕ για να διαπραγματευτεί τους όρους εξάρτησης από το Κρεμλίνο, η Μόσχα παρενέβη πλέον ισχυρά στην κρίση για να στηρίξει τον «εκλεκτό» της και να αποκρούσει τις πιέσεις των δυτικών ιμπεριαλιστών.
Η στρατηγική αυτή σχέση πιστοποιήθηκε στη συνάντηση του Πούτιν με τον Λουκασένκο στο Σότσι, αλλά και την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού άμυνας στο Μινσκ, την ώρα που ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) κατηγορούσε ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στη Λευκορωσία και «ανέλαβαν ασφυκτικά την κηδεμονία» της πρώην υποψήφιας για την προεδρία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Κατηγόρησε δε Πολωνία, Λιθουανία και Ουκρανία ότι εκπαίδευσαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με την εποπτεία αμερικανών πρακτόρων.
Μάλιστα από την ηγεσία της Λευκορωσίας δεν αποκλειόταν στρατιωτική απάντηση στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), αν απειληθεί η ασφάλεια της χώρας. Τα 6 μέλη του Οργανισμού (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν) εξήγγειλαν στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία το διάστημα 16-18 Οκτωβρίου, ενώ ως τις 25 Σεπτεμβρίου διεξάγονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή.
Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Άμυνας σημείωσε πως, σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, η Λευκορωσία εκτιμά την υποστήριξη των εταίρων της, δηλαδή της Ρωσίας και της Κίνας.
Από την άλλη, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές εντείνουν τις πιέσεις προς τον Λουκασένκο, τον οποίο ο Μπορέλ δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει πλέον ως νόμιμο εκπρόσωπο της Λευκορωσίας (η Λιθουανία αναγνώρισε ήδη την Τιχανόφσκαγια, την οποία φιλοξενεί, ως ηγέτη της χώρας). Απειλούν με νέες κυρώσεις, ενώ ο Μακρόν εξήγγειλε για το τέλος Σεπτεμβρίου επίσκεψη στη Λιθουανία και τη Λετονία όπου θα επιθεωρήσει τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr