Στις 19/08/19 υπογράφτηκε η εγκύκλιος που καταργεί την, έστω τυπική και προσχηματική, αλλά υφιστάμενη ως τη χρονική εκείνη στιγμή, υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει, να εξηγεί, στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους «βάσιμους» λόγους για τους οποίους τυχόν προβαίνει σε απόλυση εργαζομένου του.
Σε συνέντευξή του (πού αλλού;) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι πλέον «κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην “ΕΡΓΑΝΗ” τους λόγους απόλυσης». Ο κ. Βρούτσης καμάρωσε ότι πρόκειται για επιτυχία, διότι, όπως ισχυρίστηκε, η αιτιολόγηση της απόλυσης συνιστούσε …«ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων, καθώς κάθε επόμενος εργοδότης θα μπορούσε να ζητεί από τους υποψήφιους εργαζομένους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την πρότερη εργασία τους.
Μάλιστα, για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»: «Πολύ αργός και οκνηρός / ανεπαρκής στη δουλειά του / πολλές αδικαιολόγητες απουσίες / χαμηλή παραγωγικότητα / ιατρικοί σοβαροί λόγοι». Πιστοποιώντας ότι το σύμπαν (η βλακεία, αλλά) και το χιούμορ δεν γνωρίζουν όρια, ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ονόμασε «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν» τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την υποχρέωση εξήγησης από την πλευρά του εργοδότη για την απόλυση του εργαζομένου του, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860!
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος σίγουρα θέτει (άνετη) υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο (μαύρου αντεργατικού) χιούμορ, «ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο»!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει πως:
-Είναι προτιμότερο να απολύεσαι χωρίς να γνωρίζεις τον λόγο, με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς υποχρέωση του εργοδότη να εξηγηθεί, από το να απολύεσαι και να καταγράφεται ο λόγος της απόλυσής σου! (Καλά, και γιατί δεν καταργεί τη δυνατότητα από κάθε επόμενο εργοδότη να βλέπει τους πρότερους λόγους απόλυσης εργαζομένων;)
-Μόνο η Γαλλία, με επίκεντρο τη Γαλλική Επανάσταση, επέβαλλε στους εργοδότες να εξηγούν αποφάσεις απόλυσης εργαζομένων! (Καλά, αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε και τη Ρωσία των Λένιν-Στάλιν…).
-Η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρουσιάζει τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» γίνεται για να χτυπηθεί το φακέλωμα! (Καλά, τότε πώς κολλάει η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Εργασίας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, για κανονικό φακέλωμα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων; Βλέπε: «Δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, για να ξέρουμε πλέον και να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Το καταγράφουμε ηλεκτρονικά και γνωρίζουμε πλέον και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι». Πώς κολλάει η πρόσφατη εξαγγελία Βρούτση για ηλεκτρονική ψήφο για την κήρυξη απεργίας; Βλέπε: «Όσον αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες της απεργίας, για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να έχει δικαίωμα να ψηφίζει και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς, όπως γινόταν δεκαετίες στην πατρίδα μας»!)
-Με την υπογραφή της εγκυκλίου, ευτυχώς ξεφεύγουμε από το σκοτεινό παρελθόν. (Καλά, όταν η ΝΔ μιλάει για «σκοτεινό παρελθόν», σε ποιον άλλο μπορεί να αναφέρεται πέρα από τους προηγούμενους εαυτούς της;)
-Η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρουσιάζει τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» των εργαζομένων του, ισχυροποιεί το Εργατικό Δίκαιο. (Καλά, με την ίδια λογική, και με δεδομένες τις πρώτες ενέργειες του υπουργείου του, την κατάργηση του ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κλπ., μπορούμε περίπου να προδιαγράψουμε ότι βαδίζουμε για …εργατική εξουσία).
Ο κ. Βρούτσης με τις δηλώσεις του απέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει όχι μόνο τους αποτελεσματικότερους στην αντικοινωνική επίθεση, αλλά και τους πιο άνετους. Μαύρη επίθεση, συνοδευόμενη από μαύρο χιούμορ. Μπορεί να μην εκτιμήσουμε τα υπόλοιπα στον υπουργό Εργασίας, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωρίσουμε το πνεύμα του!

Δημήτρης Κουφοβασίλης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το