Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200 και των τραυματιών στους περίπου 5.600 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα.
Πάνω από 338.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Το Ισραήλ βομβάρδισε το σημείο διέλευσης από τη Γάζα προς την Αίγυπτο τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες
Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις προηγούμενες 24 ώρες, όπως ανέφεραν χθες μία ΜΚΟ και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε χθες το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί πλέον υπό την “πλήρη πολιορκία του Ισραήλ”, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Ενώ η Λωρίδα της Γάζας τελεί από το 2007 υπό αυστηρό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ, η Αίγυπτος -η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ- κρατάει συνήθως ανοικτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα. Πολύ λίγοι κάτοικοι της μικρής, φτωχής και υπερπληθούς περιοχής εξασφαλίζουν ωστόσο άδεια διέλευσης, η οποία χορηγείται γενικά για ιατρικούς λόγους.
Την Τρίτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να προωθηθούν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε επίσης στα όπλα 300.000 εφέδρους, αριθμό που δεν έχει προηγούμενο. Η ενέργεια αυτή εντείνει τις εικασίες ότι το Ισραήλ μπορεί να σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα, έδαφος που εγκατέλειψε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής Παλαιστινιακής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας.
Παλαιστίνιοι φέρεται να δέχονται τηλεφωνήματα και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα από ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας στα οποία τους λένε να εγκαταλείψουν περιοχές κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γάζας και τους προειδοποιούν ότι ο στρατός θα διεξαγάγει επιχειρήσεις εκεί.
“Η καταστροφή δρόμων και υποδομών εμποδίζει” την εργασία των ιατρικών ομάδων που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, είπε ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λάρκε.
Η UNRWA θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού του ΟΗΕ Ταμάρα Αλριφάι σε βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν.
Είπε πως ο ΟΗΕ διαθέτει 54 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και πως οι ιατρικές προμήθειες που είναι αποθηκευμένες εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις, για να προωθηθούν οι απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στους πληθυσμούς. “Έχουμε ανάγκη αυτές τις προμήθειες. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καύσιμα, χωρίς ηλεκτρισμό. Οι προμήθειες που είχαμε προβλέψει είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο, άρα έχουμε ανάγκη να φθάσουν αυτές προμήθειες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Ουάσινγκτον, η οποία χορηγεί στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανακοίνωσε ότι στέλνει νέες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και λοιπή βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ.
ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» της Λωρίδας της Γάζας. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», δήλωσε ο Γκάλαντ.
Όμως, η πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτίρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο ίδιος.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.
e-prologos.gr