Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων σε βάρος των Παλαιστινίων και στην πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης Ισραηλινών κομάντος με στόχο ανώτερα στελέχη της «Χαμάς», με αφορμή τη ρίψη ρουκετών. Από τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών κομάντος, σκοτώθηκαν ένας διοικητής της «Χαμάς», έξι μέλη της οργάνωσης και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.
Ισραηλινά βομβαρδιστικά αναφέρθηκε πως χτύπησαν «πάνω από 70 στόχους, συμπεριλαμβανομένων τριών τούνελ», σκοτώνοντας τουλάχιστον άλλους τρεις Παλαιστινίους. Μέσα στους «στόχους» των Ισραηλινών ήταν και το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού της «Χαμάς», «Al Aqsa TV», η μετάδοση σήματος του οποίου διακόπηκε λίγα λεπτά πριν δεχτεί τις βόμβες που προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ενίσχυση των στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνο με τεθωρακισμένα και μονάδες Πυροβολικού, αλλά και με «περισσότερες δυνάμεις αντικατασκοπείας», κατηγορώντας τη «Χαμάς» ότι «φέρνει την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».
Η απότομη κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι κηδείες των επτά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος μετατράπηκαν σε λαϊκά συλλαλητήρια κατά της επιθετικότητας των ισραηλινών δυνάμεων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στις μοναρχίες του Κόλπου που δείχνουν ενδεχομένως την ευκαιριακή σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων έναντι του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους στην περιοχή, του Ιράν. Επιπλέον, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και έντασης των πιέσεων και των εκβιασμών από πλευράς ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περάσουν νέο «ειρηνευτικό σχέδιο» που θα νομιμοποιήσει την κατοχή της Παλαιστινιακής γης.
Ύστερα από τους άγριους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την αντίσταση που συνάντησαν, αποφασίστηκε από τον Νετανιάχου με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, “εκεχειρία”, των Ισραηλινών με τη Χαμάς. Η απόφαση του Νετανιάχου, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ακροδεξιού Λίμπερμαν, που αποδοκίμασε τη συμφωνία για εκεχειρία και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.
πηγή: εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr