Θέσεις «μάχης» παίρνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι ενόψει της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής και παντραπεζικής απεργίας με αφορμή τις απολύσεις των 24 υπαλλήλων της Πειραιώς, με τις οποίες παραβιάστηκε το εργασιακό status quo που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το οποίο δεν περιλαμβάνει τον όρο «απόλυση».
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13.00, στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη τριμερής συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Στόχος της σημερινής απεργίας είναι η διατήρηση αυτού του status quo, καθώς για τον κλάδο είναι σαφές ότι οι 24 απολύσεις είναι η αρχή και όχι το τέλος. Τις τελευταίες μέρες, κλιμάκια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με συντονισμένες επισκέψεις σε καταστήματα της Πειραιώς, ενημέρωσαν τους υπαλλήλους αλλά και τους πελάτες της τράπεζας για την αυριανή απεργία, τη στόχευση αλλά και το επίδικο.
Είναι ενδεικτικό ότι η ΟΤΟΕ, ύστερα από καταγγελίες που δέχτηκε περί άσκησης πιέσεων από τη διοίκηση της τράπεζας και περί καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού ώστε να μη συμμετάσχουν οι υπάλληλοι στην απεργία, απέστειλε εξώδικα προς τα στελέχη της διοίκησης στα οποία τονίζεται ότι η συμπεριφορά αυτή προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του νόμου και συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη βάσει του ίδιου νόμου.
«Καλείται η τράπεζα και τα στελέχη της, για τη δική τους νομική προστασία, να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παρέμβασης και παρακώλυσης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία», αναφέρει η ΟΤΟΕ και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προάσπισης των δικαιωμάτων της ίδιας, των συλλόγων-μελών της και των εργαζομένων που εκπροσωπεί.
Τις τελευταίες μέρες, αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ και συνδικαλιστές της Τράπεζας Πειραιώς σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισαν ότι «οι απολύσεις ήταν και είναι κόκκινη γραμμή για τον κλάδο», για το συνδικαλιστικό κίνημα, και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τις αποτρέψουν.
«Η απόφαση της τράπεζας να απολύσει 24 συναδέλφους –στους οποίους προτάθηκε να πάνε στην εταιρεία Intrum Hellas και εκείνοι αρνήθηκαν– είναι καταχρηστική και αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ», είπε ο γραμματέας του ΕΚΘ Δημήτρης Μπρούσας, ενώ, όπως θύμισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ, Γιώργος Αρβανίτης, στα «δέκα χρόνια κρίσης έγιναν τρομερές ανακεφαλαιοποιήσεις και από τις 19 τράπεζες πήγαμε στις 4 συστημικές», αλλά δεν υπήρξε καμία απόλυση, αλλά τώρα, «που έχει αλλάξει το αφήγημα και των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, ότι έχουμε ανάπτυξη και μπαίνουμε σε κερδοφορία, τώρα έρχεται να φανεί το σκληρότερο πρόσωπο».
Συνολικά 28 απολύσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΟΤΟΕ, από τους 1.300 εργαζόμενους στα «κόκκινα» δάνεια, οι 250 είναι δανεισμένοι στην Intrum, στη βάση της συμφωνίας (28 Μαΐου). Από αυτούς, 145 δεν επιθυμούν να μεταβούν στο νέο σχήμα, οι 24 απολύσεις προέρχονται από αυτούς, και τέσσερις απολύσεις αφορούν εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη.
Με ένα στόμα, πάντως στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου συνδικαλιστές της Πειραιώς έκαναν λόγο για «απολύσεις-αιτία πολέμου».
«Η Πειραιώς εξωθεί τον κλάδο σε κινητοποιήσεις», είπαν και κατήγγειλαν πως «επί 10 μήνες οι συνάδελφοι υφίστανται ένα διαρκές μπούλινγκ και ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας από την τράπεζα, για να υποχρεωθούν εν τέλει να πάνε στην Intrum», καθώς «προτάθηκαν στο 90% των συναδέλφων τοποθετήσεις σε μέρη δυσπρόσιτα και ήταν δεδομένο πως δεν θα μπορούσαν να πάνε λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων».
e-prologos.gr