Δεύτερη Έκθεση – Παρουσίαση της Ομάδας Φωτογραφίας του Σήματος με Θέμα «ΤΡΑΙΝΑ & ΣΤΑΘΜΟΙ»

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η δουλειά της ομάδας φωτογραφίας του Σήματος που παρουσιάστηκε στην ταράτσα του σήματος την Παρασκευή 6 Ιουλίου.

Η παρουσίαση είχε τρία μέρη. Το πρώτο ατομικές δουλειές μας σαν σύνολο με θέμα «Τραίνα και Σταθμοί», το δεύτερο μέρος συλλογική δουλειά με θέμα «Πειραιάς-Κηφισιά, Προσοχή στο Κενό» και το τρίτο μια αναφορά στο μεγάλο έγκλημα των Τεμπών.

Οι φίλοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση εντυπωσιάστηκαν και από το θέμα και από τη δουλειά της ομάδας αλλά και από την εξέλιξή της σε σχέση με την περσινή παρουσίαση.

Έτσι έμειναν για πολλή ώρα μετά την παρουσίαση, συζητώντας μεταξύ τους αλλά και με τα μέλη της ομάδας και πίνοντας κάποιο ποτάκι στη δροσερή ταράτσα του σήματος.

Παραθέτουμε το καλωσόρισμα που έκανε εκ μέρους της ομάδας ο Πάνος Δαλάκος:

Σας καλοσωρίζουμε στην αποψινή Βραδιά Φωτογραφίας και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας στη φιλόξενη ταράτσα του Σήματος.

Θα σας παρουσιάσουμε τη δουλειά της Ομάδας Φωτογραφίας του Σήματος με το γενικό θέμα «Τραίνα και Σταθμοί». Πρόκειται κυρίως για φωτογραφία δρόμου στους σταθμούς, στις αποβάθρες, γύρω από τους σταθμούς, μέσα στους συρμούς ή στις γέφυρες πάνω από τις γραμμές. Θα δείτε εικόνες από το μετρό της Αθήνας, αφού της Θεσσαλονίκης αργεί λίγο ακόμη, των τραίνων και των σταθμών της υπόλοιπης χώρας αλλά και εικόνες από το εξωτερικό. Η φωτογραφία δρόμου στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Η υποτιθέμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ καθημερινά καταγγέλλονται πάσης φύσης παρακολουθήσεις πολιτών αλλά και πολιτικών μέσω καμερών, κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, έχει σπείρει το φόβο σε πολλούς ανθρώπους σχετικά με τη χρήση εικόνων με τα πρόσωπα τους. Στους περισσότερους σταθμούς και τις αποβάθρες, ειδικά του ΗΣΑΠ, οι υπηρεσίες φύλαξης σου απαγορεύουν τη λήψη φωτογραφιών, ειδικά μόλις δουν φωτογραφική μηχανή. Σε παραπέμπουν σε ειδική υπηρεσία για χορήγηση άδειας φωτογράφισης, που ίσως πάρεις μετά από μερικούς μήνες αναμονής. Την ίδια ώρα, αδυνατούν να ελέγξουν τις χιλιάδες κόσμου που βγάζει φωτογραφίες και βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο.

Η αποψινή παρουσίαση είναι της μορφής βίντεο εναλλαγής εικόνων με μουσική και θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τις ατομικές δουλειές μας σαν σύνολο με θέμα «Τραίνα και Σταθμοί». Ο Σταύρος Δαλάκος προτίμησε να κινηθεί εκτός θέματος και συμμετέχει με δυο βίντεο που κλείνουν και το πρώτο μέρος της παρουσίασης.

Το δεύτερο μέρος είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς όπου ο καθένας συνέβαλλε με τις ατομικές του φωτογραφίες και έχει θέμα «Πειραιάς-Κηφισιά, Προσοχή στο Κενό». Είναι κι αυτό βίντεο εναλλαγής εικόνων από τους σταθμούς και τις αποβάθρες του ΗΣΑΠ ή μέσα στο συρμό, με ηχογραφημένο ήχο από το εσωτερικό του συρμού. Κάπως σαν μια συντομευμένη διαδρομή με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ή την πράσινη γραμμή του μετρό αν προτιμάτε…

Το τρίτο μέρος είναι μια αναφορά στο μεγάλο έγκλημα των Τεμπών. Περιλαμβάνει εικόνες που βρέθηκαν στο διαδίκτυο, σχέδια για τα Τέμπη και φωτογραφίες από τις μαζικές διαδηλώσεις καταγγελίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Το βίντεο επιμελήθηκε η Δήμητρα Οικονόμου.

Στην Ομάδα μας έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν και άλλοι φίλοι. Πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να συμβάλλουν στην αποψινή μας παρουσίαση λόγω προσωπικών δυσκολιών. Ακόμη μια φορά θέλουμε να ζητήσουμε τη συμμετοχή και άλλων φίλων στην Ομάδα μας, έμπειρων ή αρχάριων, με φωτογραφικό εξοπλισμό ή με ένα απλό κινητό τηλέφωνο, που θέλουν να μάθουν για τη φωτογραφία ή να βοηθήσουν εμάς να μάθουμε περισσότερα.

Ευχόμαστε να σας αρέσει η δουλειά μας!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το